OHAL Nedeniyle Yurtdışı Çıkışı Prosedürlerinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Üyelerimize Duyuru

Değerli  Üyemiz,

Ülkemizde Olağanüstü Hal ilan edilmesiyle birlikte yurtdışına çıkış işlemleri sırasında özel bazı tedbirler uygulamaya alınmış ve yurtdışına çıkış yapacak vatandaşların bu hususlara dikkat etmesi istenmiştir.

Siz üyelerimizin sorunsuz ve zaman kaybetmeden yolculuk yapabilmeleri için bu hususların hatırlatılmasında yarar görülmektedir.

• Normal  pasaportlu vatandaşlara yaptıkları iş sorulmakta ve bunu kanıtlayacak bir belge istenmektedir. Bu yüzden mutlaka işyeri kimliği veya işyerinden alınmış bir yazı ve SGK dökümü bulundurulmalıdır.
  • İşverenlerin sahip olduğu iş yeri belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
  • Herhangi bir yerde çalışmayanlar sigortasından yararlandığı yakınının sigorta dökümlerini yanında bulundurmalıdır.
  • Kamu çalışanlarından çalıştıkları kuruma ait ıslak imzalı bir yazı istenmektedir. Yazıda da “yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” ibaresi mutlaka yer almalıdır.
  • Aktif olarak kamuda çalışan yeşil pasaportlular havalimanında önce vize ihlal bölümüne gitmek zorundadır. Burada GBT araştırması yapıldıktan sonra bilet, pasaport ve çalıştığı kurumdan alınan “yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” ibaresi olan yazı istenmektedir.
  • Yeşil pasaportlu emeklilerden vize ihlal bölümüne gittikten sonra sadece pasaport ve bilet istenmektedir. GBT araştırmasında bir sorun olmadığı takdirde uçmalarına izin verilmektedir.
  • Asker emeklilerinin GBT’si için başka bir bölümle irtibata geçilmekte ve sorun yok ise uçmalarına izin verilmektedir.
  • Emekli ya da Bağkur’a bağlı yolcuların mutlaka SGK dökümlerinin olması gerekmektedir.
  • Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerin yanlarına mutlaka öğrenci belgesi alması gerekmektedir.
  • Sadece nüfus cüzdanıyla girilebilen KKTC ve Gürcistan’a giden kişiler de aynı evrakları yanında bulundurmalı.
  • Ayrıca bu prosedürler vakit alan işlemler olduğundan yolcuların havaalanına uçuşlardan en az 3 veya 4 saat önce gitmeleri gerektiği de belirtilmektedir.

Üyelerimizin dikkatine sunarız.

Saygılarımızla,