Bodrum

BODRUM

Neredeyim?


Gülümse, Ege Medeniyetinin ve toprak ananın en cömert davrandığı
Muğla ilçelerinden birindesin. Bodrum’dasın!
Ege Bölgesi’nde, Muğla iline bağlı bir ilçe olan Bodrum, doğu ve kuzeydoğusunda Milas, kuzeybatı, batı ve güneyinde ise Ege Denizi ile çevrilidir. İlçe kuzeyde Güllük, güneyde Gökova Körfezi arasında bir yarımada üzerinde yer alır.
İlçenin kıyı şeridinde doğrudan denize açılan, iç kesimlerde de küçük havzalar oluşturan çöküntü alanları ve bunlara bağlı vadiler vardır. Vadi ve çöküntü alanlarında akarsuların taşıdığı alüvyonların meydana getirdiği ovalar bulunmaktadır. Bitez Ovası, Akçaalan Ovası ve Karaova bunların başlıcalarıdır. İlçe sınırları içerisinde Turgutreis’teki Çatal Adası, Karaada olmak üzere bir çok irili ufaklı ada yer alır.

Bodrum; iklim itibariyle Ege ve Akdeniz iklimlerinin karışımından oluşan bir özelliğe sahiptir. Yarımada olarak mikro klima alan özelliği gösterir. Kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları oldukça ılık ve yağışlıdır.
Tarih


Eski adı Halikarnassos olan Bodrum; ünlü gezgin, tarihçi, filozof Herodot`a göre Antik Halikarnassos, Karya olarak anılan bölgede Dorlar tarafından kurulmuştur.

İ.Ö 6.yy`ın ortalarında, Halikarnassos Pers hükümranlığı altına girmiş fakat yerli asiler tarafından yönetilmiştir. Kraliçe I. Artemisia`nın babası Lygdamos, Yunanistan seferi sırasında Xerxes`i geri püskürtmüş ancak İ.Ö 480 yılında Salamis Deniz Savaşı`nda yenilmiştir. Bunun sonucu olarak Halikarnas, Atinalıların hakimiyeti altına girmiştir.

İ.Ö 386`da imzalanan kral barış anlaşmasından sonra, Karia yeniden Perslerin kontrolüne geçmiştir ve Milas`ta yaşayan bir Karia hanedanının yönetimi altına verilmiştir. Pers sömürge yöneticisi sıfatı ile hüküm süren Hekatomnos`un Maussollos, Idrieus ve Pixodarus adında üç oğlu ve II. Artemisia ve Ada adında iki kızı vardı. İ.Ö 353`te babasının ölümünden sonra Maussollos, Karia`nın başkentini Halikarnas`a taşıdı. Mausolos`un krallığı döneminde kent en refah dolu günlerini yaşamıştır.

İ.Ö 353`te ölümü üzerine, kız kardeşi ve karısı II. Artemis kocası Maussolleion`un anısına dünyanın yedi harikasından biri olan bir anıt yaptırdı. Idrieus`un ölümüyle kız kardeşi ve karısı Ada, Pers`lerin yakın müttefiki olan Pixodarus`un O`nu Alinda`ya sürgüne yollamasına kadar hüküm sürdü. İ.Ö 334`te Ada tarafından yardım gören Büyük İskender kenti ele geçirdi ve yeniden yönetimi ele aldı. Halikarnassos zaman içinde Romalıların, Bizansların, Selçuklu İmparatorluğu`nun, Menteşe Beyliği`nin ve I. Beyazıt yönetiminde Osmanlı İmparatorluğu`nun eline geçmiştir. 1404 yılında Halikarnassos, şimdiki adı ile Bodrum, St. Peter Kalesi`ni inşa eden Rodos şövalyeleri tarafından ele geçirilerek kullanılmaya başlanmıştır.1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman şövalyeleri önce Bodrum`dan sonra Rodos`tan sürüp Osmanlı Hükümdarlığını başlatmıştır.

Nereleri gezmeliyim?


Koylarıyla, köyleriyle, deniziyle, rüzgarıyla cennet Bodrum. Her sabah başka bir güzelliğe uyanır, her sabah taze, organik köy kahvaltıları ile başlarsın Bodrum’da güne. Rotayı nereye kırsan, büyülenerek dönersin evine, teknene, oteline. Binlerce yıllık tarih arkanda, masmavi sular önünde uzanırken, gönül hiç ayrılmak istemez Bodrum güzelliğinden.

Ne yemeliyim?


Bir deniz aşığıdır Bodrum. Denizin kokusu taşına, tıoprağına, havasına, sofrasına siner Bodrumlu’nun. Akdeniz mutfağıyla büyük benzerlik taşısa da kendine has lezzetler ve yemekleri vardır.  Türk ve Rum mutfak kültürlerinin bir sentezi olan Bodrum mutfağında kendine has pek çok lezzet bulursun. Örneğin İskorpit veya kırlangıç balığından yapılan balık çorbası, küçük balıklardan yapılan lezzetli balık salataları, Bodrumluların sıkça tükettikleri acı ot isimli bir bitki ve yumurta ile yapılan meze çeşidi, hardal otundan hazırlanan salata ve tabi kabak çiçeği dolması, çökertme kebabı ve Ege patlıcanı da Bodrum’un vazgeçilmez lezzetleri arasında baş köşeyi alır. Ahtapot salatası, çökertme kebabı, papaz yahnisi, lokum pilavı ve ahtapot pilavıda Bodrum’un denenmesi gereken enfes lezzetleridir.

Yöre zeytin yetiştiriciliği ile de uğraştığından mutfaklarda evlerde üretilen zeytinyağı kullanılır. Bodrum; tarlada üretilmeyen ancak doğada serbest yetişen bir çok bitkiyi de mutfağına taşır. Hardal otu, ilmik otu, baldıran otu, Köremen, Dağ marulu, Pazı yaprağı gibi bitkilerle harikalar yaratılır.

Neler yapabilirim?


Sen yeter ki, ne istediğine karar ver. Bodrum’da aktivite o kadar bol ki. İster yüklen tüpünü dal maviliklere; ister tak paraşütünü çık gökyüzüne. İster gece hayatının tadını çıkar, ister sabahın erken saatlerinden itibaren jeep safarinin tadına var. Artık bir klasik haline gelen Bodrum Yat Yarışları’nın izleyisi olmak da sana kalmış, katılımcısı olmak da…. Her yaştan, her milletten ziyaretçiye hız da var Bodrum’da, sakinlik de, heyecan da!