7 MUTSO ÜYESİ İŞLETME İHRACATA KAPI ARALADI


MUTSO’nun proje ortağı olduğu Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında, Katar Kalkınma Bankası koordinatörlüğünde, uluslararası B2B etkinlikler düzenlendi. 3 gün süren toplantılarda, 7 MUTSO üyesi işletme, kendi sektörleri ile paralel eşleştirildikleri yabancı firmalar ile görüşmeler gerçekleştirerek, ihracat için  önemli bir adım atmış oldu. 

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nın proje ortağı olduğu “Avrupa İşletmeler Ağı” projesi kapsamında, Katar Kalkınma Bankası koordinatörlüğünde, üye firmalar ile çeşitli ülkelerdeki sektör temsilcileri arası çevrimiçi iş görüşmeler yapıldı. MUTSO üyesi 7 işletme, 27 ayrı görüşme ile, yabancı firmalar ile bağlantılar oluşturdu.

Görüşmelere ilişkin açıklama yapan MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, MUTSO’nun ‘Avrupa İşletmeler Ağı’ projesinin önemli ayaklarından birisi olduğunu söyledi.  Çalışmalara hız verdiklerini, bu anlamda özverili ve fedakar bir çalışma yürüttüklerini anlatan Özcan şunları kaydetti: “Şu ana kadar ilimizde 8 sektör belirlendi. Yaklaşık 150 firma ile görüşmeler sağlandı. Muğla’nın ihracat rakamı yaklaşık 750 milyon dolar civarında. Amacımız bunu kademeli olarak artırmak, büyütmek ve ileriye taşıyabilmek. Özellikle perakende sektörünün ağır olduğu Muğla ekonomisini daha çok ihracat yapar ve daha çok ihracatta söz sahibi olur hale getirmek.” diye konuştu.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ise, proje kapsamında Türkiye’de 11 tane konsorsiyum oluşturulduğunu ve Antalya KOSGEB Hizmet Müdürlüğü koordinatörlüğünde çalıştıklarını belirtti. Başkan Ercan, amaçlarının KOBİ’lerin uluslararasılaştırılmasına yönelik dünyanın en büyük ağı içinde oda üyelerine hizmet vermek olduğunu kaydederek,

ihracat yapma potansiyeli ve eğilimi olan firmaların, hem eğitimlerinin hem de ihracat yapma kapasitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Gıda, inşaat, plastik ve kimyasal, kağıt, hızlı tüketim malları, ilaç, sağlık ve medikal ekipman ve bilişim sektöründeki firmalarımızı dünyadaki partnerleriyle buluşturduk. Görüşme sağlayan üyelerimize yabancı dil desteği de sunduk. 7 firma 27 firma ile görüşmelerini gerçekleştirdi. İnşallah mutlaka ihracat çıkacaktır. Pandemi dönemiyle başlayan çalışma alışkanlıkları bu firmalar için bir avantaj oldu. Normalde bu tip etkinlikler ve programlar bir ülkede oluyordu. Bu buluşmalar pandemiyle beraber internet üzerinden daha hızlı olmaya başladı. Daha hızlı iletişim kurulduğunu, daha olumlu olduğunu görüyoruz. Sonuç alan firmalarımızı görmekten mutluluk duyuyoruz.”

Avrupa Birliği Dış Ticaret, Proje ve Raporlama Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kayacık ise proje kapsamında, yaklaşık 44 ülkenin katılımı ve 576 firmanın iştirakiyle çevrimiçi görüşmeler etkinliğine imza attıklarını ifade etti. Oda üyesi 7 firmanın Katar, Çin, Tunus, Kanada, Ukrayna, Litvanya, İtalya ve Romanya’daki şirketlerle internet üzerinden canlı görüşmeler yaptığını belirten Kayacık, şöyle devam etti: “Muğla ekonomisine ihracatın katacağı güç bizi çok heyecanlandırıyor. Türk firmaları 44 ülkede 21 bin 955 etkileşim aldı. Türkiye 130 firmayla etkinliğe katıldı. Şu anda Muğla’dan 7 firmamız ihracata çok yakın. Tespit ettiğimiz 135 Muğla firmasını davet ettik. Bunlardan 21 firma etkinliğe katılmak için profil oluşturdu. 7 firmamız randevu aldı. Randevu taleplerinin hepsi biraz önce saydığım ülkelerdeki firmalardan geldi. Onlar Muğla firmalarıyla görüşme talep ettiler. Muğla markasının artık tüm dünyada ne kadar büyüdüğünü görmek bizi ayrıca mutlu etti.”

400

Haber görselleri