AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ BU YIL KAVAKLIDEREDE


Esnaf ve Sanatkarların piri Ahi Evran-ın yüce adı ve anısına her yıl düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri  Kavaklıdere’de düzenlendi.

Her yıl Muğla Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Esnaf Odaları Birliği (ESOB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (EKKK) işbirliğinde gerçekleştirilen Ahilik ve Ahilik Haftası etkinlikleri bu yıl 14 Eylül Çarşamba günü Kavaklıdere’de düzenlendi.

Etkinliklere, Muğla Vali Vekili ve aynı zamanda Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Ak parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Kavaklıdere Kaymakamı  Oray Güven, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Ticaret İl Müdürü Gülşah Yalçınkaya, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Mustafa Ercan, Muğla Esnaf Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (EKKK) Başkanı Azim Çetin ile STK temsilcileri katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmalarında katılımcılara hitap eden MUTSO Başkanı Ercan şu ifadelere yer verdi: “Ahilik 13. Yüzyıldan 19. Yüzyıla kadar Türk halkının, sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır. Ahilik kültürü bizim camiamızın köküdür. Dünyadaki ilk meslek örgütüdür. Bu kapsamda hala bütün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yıl önce bizim attığımız ahilik ve loncalık sisteminin kopyasıdır. Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye kalktığı iş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları, dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür. Ahilik felsefesinin benimsenmesi ve günlük hayata uygulanması çok önemli. Ahilik kültürüne sahip çıkılması ve bu kültürün yaşatılması gelecekte başarılı olabilmenin anahtarı olacaktır. Ahilik haftasının kutlanması yönünde emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.”

 Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen bakırcı ustası Mehmet Uslu’ya Vali Vekili ve Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş tarafından kaftanı giydirildi.  

Kaftan giyiminin ardından yetkinlik sembolü olan,  Ahilik törenlerinde bele bağlanan, dini anlamı da olan Şed Kuşanma töreni gerçekleştirildi.

 Plaket takdimlerinin ardından, bu yıl yapılan TEKNOFEST yarışmasında liselerarası birincisi Kavaklıdere Roket Takımına hediyeleri protokol tarafından takdim edildi.

Etkinlik, Ahi aşı ikramının ardından sona erdi.

 

321

Haber görselleri