AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI


Muğla’da Ahilik kültürünün tanıtılması ve yaşatılması amacıyla gerçekleştirilen Ahilik ve Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri, Muğla Büyükşehir Belediyesine yapılan ziyaret ve Atatürk Anıtına çelenk bırakılması ile başladı.

Esnaf ve Sanatkarların Piri Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin yüce adı ve anısına hürmeten düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları 23 Mayıs Pazartesi günü başladı. Muğla’da Ahilik kültürünün tanıtılması ve yaşatılması amacıyla 23 – 27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinliklere Muğla Büyükşehir Belediyesine gerçekleştirilen ziyaret ile start verildi. Ahilik Kutlama Komisyonu adına Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı Şükrü Altınay, Muğla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Azim Çetin, MUTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan’ın da aralarında bulunduğu heyet, Muğla Büyükşehir Belediyesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban’ın ağırladığı heyet adına bir konuşma gerçekleştiren ESOB Başkanı Şükrü Ayyıldız, Ahilik Haftasının önemi ve amacına ilişkin bilgi verdi. Ayyıldız, “Tarihimizde önemli bir yer tutan Ahilik kültürünün tanıtılması ve yaşatılması adına Ticaret il Müdürlüğümüz, Birliğimiz, Ticaret Odamız ve Kredi Kefalet Kooperatifimiz ile her yıl Mayıs ayında Ahilik Haftamızı çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Bu kapsamda belediyemiz ve Muğla’daki kurumlarımızın destekleriyle bu ateşi büyütmek istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban, “Belediyemiz, Devletimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, esnaf ve sanatkârlarımız olarak bir aileyiz. Bu birlik ve beraberlik sürdüğü sürece, her sorunun çözüme ulaştırılacağı inancındayım. İnsanın esnaf ile olan ilişkisi doğum ile başlayıp ölümle sona eriyor. Her sektörde başrolü esnaf oynuyor.” dedi.

Ahiliğin önemine vurgu yapan MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, “Avrupa ahilik sistemini bizden almış, geliştirmiş, uygulamış ve bunu korumuş. Bizim özümüzde yer alan bu kültürün yaşatılması için yapılması gerekenleri tespit edip çalışmalarımıza yön vermemiz gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Esnaf ve sanatkârımızın kazanması için iş yeri sayısının artması değil, mevcut işletmelerimizin kapasitesinin arttırılması gerekmektedir.” diyen Ayyıldız, bunun için yapılması gereken öngörüleri şu şekilde aktardı: “Ticari alanların konut alanlarına çevrilmemesi öncelikli talebimiz. Konaklama alanları ile ticaret alanları birbirinden ayrı olmalı. Bizler Muğla esnafının korunması için her türlü destek vermeye ve işbirliği yapmaya hazırız. Gerekirse belediye bünyesinde kurulacak komisyonlar ile görev alabiliriz. Muğla’da Ahilik ocağını yeniden kuralım istiyoruz. Özümüzü unuttuk. Geçmişi görmezden gelerek geleceğe yön veremeyiz.” dedi.

Başkan Yardımcısı Çoban, bu kapsamda yapılacak her türlü başvuru ve çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Ahilik haftası kutlama komisyonu heyeti, ziyaretin ardından Atatürk Anıtına geldi. Muğla Vali Yardımcısı Halit Deveci ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil’inde katıldığı törende, saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı okuyan heyet, günün anısına ve önemine ilişkin Anıta çelenk bıraktı.

Heyet Valilik Ziyaretinde

Ahilik Haftası etkinliklerinin öğleden sonra gerçekleştirilen programında, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil’in de aralarında bulunduğu heyet, Muğla Valisi Amir Çiçek’i ziyaret etti. Ziyarette ESOB Başkanı Şükrü Ayyıldız tarafından Vali Çiçek’e, esnafa olan destekleri nedeniyle plaket takdiminde bulunuldu. Vali Çiçek, “Esnaf ve sanaatkarlarımızın huzur içinde çalışması için bize düşen görev, gerekli çalışmalar gerçekleştirilerek koordinasyonun sağlanmasıdır.” dedi

Ahilik Haftası Kutlama Programı

24 Mayıs Salı ( Kurşunlu Cami Yanı )

10.30 – Açılış Konuşmaları

Ödül ve Kaftan Giydirme Töreni

Ahilik pilavı, ayran ve keşkek ikramı

Kermes ve sergi

Meslek ve Mehteran gösterisi

Kan bağış kampanyası ve sağlık taraması

 

26 Mayıs Perşembe (Arasta / Şadırvan Meydanı)

09.30 – Arasta Esnafı Ziyareti

Kahvaltı ikramı

Muğla BŞB Bando Takımı Gösterisi

 

27 Mayıs Cuma (Kurşunlu Cami)

13.30 – Mevlid-i Şerif ve Lokma ikramı

1329

Haber görselleri