ALTERNATİF TURİZM DEĞERLENDİRİLDİ


MUGİAD’ın yeni yönetimi, kurum ziyaretleri kapsamında MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’u ziyaret etti. Ziyarette, ortak amaç doğrultusunda hareket eden iki kurumun temsilcileri,  Muğla’nın ekonomik hayatının iyileştirilmesi adına yapılması gereken çalışma ve projeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilen genel kurul ile göreve gelen Muğla Genç İşadamları Derneği (MUGİAD)’nin yeni yönetim kurulu, kurumlara gerçekleştirdikleri nezaket ziyaretleri kapsamında, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı ziyaret etti. MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’un, Yönetim Kurulu Üyesi Levent Özkan ile makamında ağırladığı heyet arasında, MUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dolunay Çakmak ve Yönetim Kurulu Üyeleri Emin Karakuş, Hasan Çolakoğlu, Murat Uyum ve Ümit Uysal yer aldı.

Göreve gelen yönetimi tanıtan Başkan Çakmak, “Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının samimiyetini ve yakınlığını her zaman hissediyoruz. Bunun için sizlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca eğitim faaliyetlerinizi yakından takip ediyoruz. Odamızın eğitim faaliyetleri açısından bu kadar faal olması ilimiz açısından bir gurur kaynağıdır.” ifadelerine yer verdi.

Sözlerine ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Oda hepimizin. Genç İşadamları Derneği üyeleri aynı zamanda Odamız üyeleri. Hepimiz üyelerimize hizmet için çalışıyoruz. 2000’li yılların başlarında bende MUGİAD Başkanlığı yaptım. Yarın bu makamlarda sizler yer alacaksınız. Çalışmalarımızı bunun bilinciyle sürdürüyoruz. Söylediğiniz gibi eğitimlere çok önem veriyoruz. Ancak katılımlar ne yazık ki her zaman istenen oranda  olmayabiliyor. Bu oranların artması için elbette ki sizlerin de desteğine ihtiyaç duyuyoruz.”

MUGİAD Başkan Çakmak’ın, MUTSO’nun yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığı çalışmaları sorması üzerine Başkan Karakuş: “Yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığımız ana projemiz Yörük Köyü. Modern ve canlı, yaşayan bir müze oluşturmayı hedefliyoruz. Ziyaretçiler bu alanda yörük yaşantısını birebir görebilecekler. Muğla’ya her yıl yaklaşık 7 milyon yerli ve yabancı turist geliyor. Ancak kültür turizmi yapılabilecek bir yerimiz yok. Cazibe noktalarını arttırmamız lazım. Projeyi, önümüzdeki yıl Yörük Şenliğinden önce hayata geçirmeyi umuyoruz.”

Muğla içindeki alternatifler düşünüldüğünde, Levent Özkan, Muğla’nın Perşembe pazarının artık bir marka haline geldiğine vurgu yaparken Başkan Karakuş, Arasta’nın da canlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Karakuş: “Yörük Köyümüz, Perşembe pazarımız ve Arasta’mız ile Menteşe’ye gelen turistlerin bir günlerini doldurmayı hedeflemeliyiz. Ancak bunlar için yaşayan alanlar lazım. Yine bu alanlar için Belediyelerimiz ve vatandaşlarımızın desteği lazım.” dedi.

“Alternatif Turizm Bilinmiyordu”

Muğla’nın son 10 yılda alternatif turizm alanında önemli bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Bölgemizde deniz, kum, güneş turizmi ve getirileri elbette ki yadsınamaz.  Ancak bundan 10 yıl önce bölgemizde alternatif turizm konuşulmuyordu. Şimdi ise sürekli olarak alternatif geliştiriyoruz. Karia Yürüyüş Yolunu hayata geçirdik. Bugün Muğla sınırları içerisinde motosiklet rotası, bisiklet rotası mevcut. Şimdi Yörük Köyünü yapıyoruz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odamız teleferik projesini hayata geçirdi. Marmaris Ticaret Odamız Bal Evi oluşturdu. Bunlar ciddi ve bölgeye artı değerler sağlayacak önemli çalışmalar. Muğla alternatif turizm açısından en şanslı ve gelişmeye açık en önemli iller arasında. Bu alanda, önümüzdeki 5 yıl içerisinde çok ciddi gelişmelerin yaşanacağını söyleyebilirim.”

MUGİAD Üyelerinin ilimizin tarımdaki son durumunu sormaları üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Karakuş: “Muğla Antalya’nın ardından ikinci büyük tarım ili. Yaş sebze meyve üretiminde, kültür balıkçılığında, nar ve narenciye ile balda oldukça önemli bir paya sahibiz. Rusya krizi bölgemizi ilk etapta çok etkilemedi. Firmalarımız farklı yollarla yine ürünlerini satma imkanı buldular. Ancak üretim artınca maalesef sorunlar yaşanmaya başladı. Bunların önüne geçebilmek için kooperatif kuruldu fakat kooperatifimiz ürünleri maliyetinin altında satmak zorunda kaldı. Sorunların aşılabilmesi için öncelikle komşularla olan ilişkilerin düzeltilmesi gerekmektedir. Ayrıca geleneksel tarımdan modern tarıma geçiş yapılması ve ürün çeşitliliğinin arttırılarak pazarın genişletilmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

1302

Haber görselleri