ANTALYA’DA ULUSLARARASI E-TİCARET KONFERANSI


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT işbirliğinde düzenlenen Uluslararası E-Ticaret Konferansı Antalya’da gerçekleştirildi.

E-Ticaret’in Temel Unsurları: Posta / Lojistik / Ödeme Sistemleri konulu Uluslararası E-Ticaret Konferansı, Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla 20-21 Kasım tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT işbirliğinde düzenlenen konferansa ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Türkiye Odalar  ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, e-ticaretin çok yaygınlaştığına, küresel büyümenin yüzde 3’ün altında olmasına rağmen e-ticaretteki büyümenin katlanarak gittiğine dikkati çekti.

E-ticaretin kolaylıklarına değinen Yıldırım, bu konuda çok büyük lojistik merkezlere ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Yıldırım, “Her şeyi bir yere toplayacaksınız. Siz siparişi Amerika’dan yapıyorsunuz, mal Mersin’den yüklenip evinize geliyor, oradaki serbest bölgeden. Neyin, nerede olduğundan haberiniz yok. Siz sonuca bakıyorsunuz.” diye konuştu. E-ticarette sınır bulunmadığına, bunun da e-ticarete küresel bir boyut kazandırdığına işaret eden Yıldırım, böylece küresel kalkınmada bir adalet ve küresel barışta iş birliğinde yeni bir imkan sağlandığını ifade etti.

Yıldırım, PTT’nin bütün bunlardan hareketle önce e-ticaretin hukuki altyapısını oluşturduğunu ve vatandaşların e-ticaretle gönül rahatlığıyla çalışmasının önündeki engelleri kaldırdığını vurguladı. Yapılan düzenlemelerle e-ticaret üzerinden iş ve işlem yapacak şirketlerin yıllık aidat ödemelerine destek verilmeye başlandığını belirten Yıldırım, PTT’nin geçen yıl 891 şirkete 4,5 milyon lira, bu yılın 10 ayında da 5 binden fazla şirkete 18 milyon lira destek verdiğini bildirdi.

Başbakan Yıldırım şunları kaydetti: “Önümüzdeki süreçte e-ticaret girişimcilerinin tanınırlığını, itibarını artıracak, ulusal ve uluslararası rekabet gücünü geliştirecek yeni adımları da atacağız. Bunun planlarını da yaptık. e-ticarette, Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken 2023 hedefimiz 350 milyar Türk Lirası’dır. Bu hedefi tutturmayı inşallah başaracağız. Bu hedef doğrultusunda amacımız ülkemizin yakın gelecekte dünyanın önemli dijital ekonomileri arasında yerini almasıdır. Bunun ihracata da katkısı olacak. İhracat hedeflerimizin gerçekleşmesini de kolaylaştıracak.”

Yıldırım: “Yarışa hazır olmak lazım”

Dünyada ve bölgede bugüne kadar olduğu gibi bugün de ticaret pastasını kendi aralarında paylaşmaya devam etmek isteyenlerin olduğunu bildiklerine dikkati çeken Yıldırım, hızla kalkınan ve küresel ticaretten payını almak isteyenler yeni ülkelerin, ticarete hakim ülkeler nezdinde rahatsızlık oluşturabileceğine işaret etti.

Küresel barışın ve kardeşliğin tesis edilmesi için paylaşmak gerektiğini vurgulayan Yıldırım, paylaşmayı esas alan e-ticaretin, küresel bir ticaret ağı olduğunu ifade etti.

Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yarışa hazır olmak lazım. Akıl yollarını hazırlamak lazım. Vatandaşlarımızı bu önemli hizmetten yararlanacak bilgilendirmenin, eğitimin, öğretimin yapılması lazım. Bir de ticaretin zarar görmemesi için gerekli güvenlik tedbirlerini almamız lazım. Bunu da siber güvenlik alt yapısını geliştirmekle başarmış olacağız.”

1158

Haber görselleri