ANTALYA’YA DEĞER KATANLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ


ATSO’nun başarılı gerçek ve tüzel kişi üyelerini teşvik etmek için düzenlediği Geleneksel Ödül Törenlerinin 29’uncusu gerçekleştirildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nın geleneksel olarak düzenlediği Vergi Ödül Töreninin 29’uncusu 25 Kasım 2016 Cuma günü Antalya’da gerçekleştirildi.  2015 Yılı Gelir Ve Kurumlar Vergisi, 2015 Yılı Döviz Kazandırıcı Hizmetler, Seyahat Acentaları, Konaklama Tesisleri, İhracat Döviz Geliri, En fazla Yaş Sebze ve Meyve Mamulleri, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatı, Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan Antalya Firmaları, Türkiye’nin İkinci 500 Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan Antalya Firmaları ile En Fazla İstihdam Sağlayan İlk 3 Firmanın ödüllendirildiği törene, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlar temsilcileri iş, siyaset ve medya dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, Geleneksel Ödül Törenleri’nin 29 yıldır aralıksız devam ettiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Bu törende, bizler ve Devletimiz vergi, ihracat, istihdam şampiyonlarına teşekkür ederiz. Bunun için devletimizin bütün zirvesine davette bulunuruz. Bu yıl Antalyalı işadamlarının en zor yılı olmuştur. 2016 yılı bizim için ibret yılı oldu. Şahsen ben, bu yıl, kendim için sağlığın, ailenin, dostluğun değerini daha iyi anladım. Antalya için turistin değerini, Antalya için Rusya’nın değerini daha iyi gördük. Türkiye için ise demokrasinin değerini, büyük Türk milletinin asaletini çok daha iyi anladık. Atatürk’ün değerini ise her zaman, her gün daha iyi anlıyoruz. Bildiğiniz gibi, bu yıl tarihimizde ilk defa, Odamız doğrudan hedef olarak alındı. Tam bir ay önce burada büyük bir olay yaşadık. Bazı arkadaşlarımız mucize eseri hayatta kaldılar. Sizlerin huzurunda, 25 Ekim’deki olayı yaşayan, buna rağmen fedakârca çalışmaya devam ederek Odamızın vakarını koruyan çalışma arkadaşlarıma bir kere daha teşekkür ediyorum. Bizler, en zor zamanda Antalya’ya karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik. Herkesin her zaman aynı sorumluluğu göstermesi gerektiğine inanıyor ve diliyorum.” dedi.

Başkan Çetin ayrıca, “Hasar tespiti için özellikle ticaret sektöründe geniş bir anket çalışması yapıyoruz. Meclisimizde de geçen hafta küçük bir anket yaptık. Arkadaşlarımızın yarısının satışlardaki düşüş nedeniyle çalışan sayısını azalttığını gördük. Arkadaşlarımızın %20’si kredi kullanamadıklarını belirttiler. Fakat en önemli sorun ne kredi, ne faiz, ne enflasyon…. İki büyük sorun durgunluk ve alacak tahsilatı olarak çıktı. Destek önlemi olarak arkadaşlarımızın iki talebi öne çıkmaktadır. Birincisi vergi indirimi, ikincisi alacak tahsilatını hızlandıracak düzenlemelerdir. Maalesef 2017 beklentileri de olumlu değil, bunun da en büyük nedeni ülkemiz gündeminde bitmeyen tartışmalardır. Antalya’nın sorunları karşısında, 64. ve 65. Hükümetlerimizin yoğun çaba göstermiş olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Tarımda ihracat destekleri, turizmde uçak desteği ve finansman kolaylıkları önemli destekler oldu. Fakat buna rağmen Antalya turizmi, tarımı, ticareti, sanayisi bir ekonomik afet yaşadı. Bu yıl ilk kez vergi tahsilatımız azaldı, kayıtlı çalışan sayımız %12 oranında düştü, iki bin işyerimiz SGK kaydından çıktı, karşılıksız çek oranımız %8’e ulaştı, Türkiye’nin turizm geliri 8 milyar dolar civarında azaldı, bunun en az 5 milyar doları Antalya’dır. Sadece domates ihracatında 110 milyon dolar kaybettik. Bu yıl 10 ayda Antalya tarımında enflasyon oranı eksi %10’dur. Ürünün bol olduğu Nisan ve Mayıs ayında ortalama fiyat düşüşü %40 oldu. Böylece tarım sektörümüzde gelir kaybımız 1.5 milyar liraya ulaştı.” Açıklamalarına yer verdi.

Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberliği korumanın önemine işaret ederken, 2017’den itibaren yeniden ekonomiye ve reformlara odaklanma gereğinin altını çizdi. Beraberliğin yürütülmesi halinde her sorunun çözülebileceğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Çünkü birlik beraberlik başarıyı getirir. Birlikte Rahmet ve Bereket, ayrılıkta azap var diyoruz. Antalya’da ne zaman tüm kurumlar birlikte hareket ettiyse, hep iyi işler oldu. Turizm’de Türkiye’nin göz bebeği oldu. Meyve-Sebze-Seracılık-Çiçekçilikte, yine lider il. Antalya tüm bunları nasıl başardı? Kimlerle başardı? İşte bu salonda bulunan müteşebbis insanların emeği ve gayretiyle başardı” diye konuştu.

Bu sene aksiliklerin hep üst üste geldiği anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Önce Suriye, sonra Rusya, daha sonra artan terör ve 15 Temmuz darbe girişimi, hepsini birden yaşadık. Bunlardan en çok zararı da turizm gördü, Antalya gördü. Turizmde ve Yaş-Meyve ihracatında yaşanan sıkıntılar karşısında, Antalya Odamız ve Borsamız hemen inisiyatif aldılar. Davut Çetin Başkanımızın yılbaşında hazırladığı kapsamlı rapor ve öneriler, hem TOBB olarak bizim, hem de hükümetimizin çalışmalarımıza yön verdi. Seyahat acentalarına ve Antalya havalimanına yapılacak uçak seferlerine destek sağlanması, ecrimisillerin ertelenmesi, turizmcilerin Kredi Garanti Fonu kapsamına alınması, hep bu sayede gerçekleşti. Yine TOBB ve Antalya TSO olarak her platformda, turizm’de sezon dışı dönemler için istihdam desteği talep ettik. Bu konuda söz de almıştık. Ama tam istediğimiz gibi çıkmadı. 3 ay destek için 9 ay çalışma şartı getirildi. Antalya gibi sezonun 7-8 ay olduğu yerlerde bunun gerçekçi olmadığını ve iyileştirilmesi gerektiği söyledik. Yine görüyoruz ki, Rusya ile sağlanan mutabakattan sonra işler bir miktar açıldı. Ama 2016’daki sıkıntılar 2017’ye de yansıyacak.”

“Maliye Bakanımızla tüm vergi mevzuatını ele alıyoruz. 2010’dan bu yana dile getirdiğimiz 2 konu vardı. Birincisi; vergisini düzenli ödeyenlerin ödüllendirilmesi. Bakanımızla mutabık kaldık; belli bir oranda indirim gelecek. İkincisi; damga vergisinin tamamen kaldırılması. Tamamen kaldırmasalar da iyileştirme yapıldı. Mesela artık sözleşme nüshalarının her biri için değil, tek bir nüsha için damga vergisi ödenecek. Tamamen kalkması için Maliye nezdinde takibimiz sürüyor.”

1016

Haber görselleri