BAKAN NABİ AVCI’DAN HİNDİSTAN PAZARINA DESTEK


Muğla Marmaris’te düzenlenen Turizm Sektörü Buluşması’na, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı katıldı. Bakan Avcı, turizmcilerle görüşerek bölgenin sorunlarını dinledi. Bakan Avcı ayrıca, MUTSO ve DOKTOB işbirliğinde, alternatif pazar arayışları kapsamında Hindistan’da düzenlenecek Muğla Tanıtım Günleri için destek vereceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Naci Avcı, Marmaris’te düzenlenen Turizm Sektörü Buluşması’na katıldı. Bakan Avcı’nın sektör temsilcileriyle bir araya geldiği etkinlikte, Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Milletvekilleri, Muğla Turizm İl Müdürü  Veli Çelik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü, Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, ilçe Odaların Başkanları ve il protokolü katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Turizm İl Müdürü  Veli Çelik, “Muğla, İstanbul ve Antalya’dan sonra turizmde 3’üncü büyük il konumunda.” diyerek Muğla’nın turizmdeki durumu ve kapasitesi hakkında bilgi verdi.

Sonrasında kürsüye gelen Vali Amir Çiçek, “Muğla, ekonomisi turizme dayalı bir ilimiz. Hem destinasyon yönünden hem işletmeler yönünden hem tecrübeler yönünden hem tanınırlık yönünden Muğla’mızın daha ön planda olması amacıyla, bugüne kadar yaptığınız destekleriniz için teşekkür eder, bu desteklerinizin devamının geleceğine inanarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Daha sonra kürsüye davet edilen Turizm ve Kültür Bakanı Nabi Avcı şunları kaydetti: “Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin, farklı tarihi, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri bulunmakta. Muğla başta deniz, kültür, inanç, kış, sağlık, gastronomi olmak üzere pek çok turizm çeşidine yönelik büyük bir potansiyel taşıyor.” Türkiye’nin son 15 yılda turizmde önemli bir başarı hikayesine imza attığına değinen Avcı, şöyle konuştu: “Devletimizin 2023 hedefleri düşünüldüğünde dünyada ilk 10 ülke arasına girme hedefimizi turizm sektörümüz yakalamıştır. 2002 yılında 13 milyon olan turist sayısı, 2015’e gelindiğinde 40 milyona ulaşmıştır. Turizm gelirimiz aynı dönemde 12,5 milyar dolardan 31,5 milyar dolar seviyelerine gelmiştir. Turizm gelirlerinin cari açığı karşılama oranı yüzde 80, dış ticaret açığını karşılama oranı yüzde 42, toplam ihracattaki payı yüzde 22 seviyelerini yakalamıştır. Turizm sektörü 1,5 milyon insanımızın istihdam edildiği ülkemizin stratejik önemdeki bir sektörü olmuştur.”

Dünya turizminin son dönemde global terörün tehdidi altında olduğunu ve bundan Türk turizminin de etkilendiğini belirten Avcı, “2016 yılında hükümetimizin yürürlüğe koyduğu Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi’ne ek olarak bir turizm hamlesi başlattık. Bu hamleyle 2017 yılında turizm alanında mühim bir kampanya yürütüyoruz. Bu kapsamda ‘Komşunu da al gel’ kampanyası ile hem yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı hem de onların komşularını tatillerini ülkemizde geçirmeleri, cemiyetlerini ülkemizde yapmaları için ülkemize davet ediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya’ya gittiklerini anlatan Avcı, “Orada gerçekleştirdiğimiz görüşmeler ve şu ana kadar aldığımız dönüşler, Rusya ile turizm ilişkilerimizin 2017 yılında tekrar eski düzeyini yakalayacağı yönünde. Ayrıca arkadaşlarımız 29-31 Mart tarihlerinde Ukrayna Turizm Fuarı’na katıldı. Burada da Türkiye’ye yönelik ilginin çok üst düzeyde olduğunu müşahede ettiler. 24-27 Nisan tarihlerinde Dubai’de de bir turizm fuarına katılacağız. Ülkemizi her yerde güçlü şekilde tanıtmaya, anlatmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Birçok ülke ile turizm alanında iş birliği anlaşması imzaladıklarını anımsatan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “En son Kuveyt ile bir turizm anlaşması imzaladık. 8 Nisan’da Arap Turizm Örgütü Başkanı ile Eskişehir’de görüşerek birçok konuda iş birliği kararı aldık. Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeyle bu tür anlaşmalar yaparak hem destinasyonlarımızı zenginleştiriyor hem de deniz, kum, güneş çemberinin içine hapsolmuş turizmimizi alternatif turizm türleri ile zenginleştirmeye çalışıyoruz.”

Bakan Avcı: “Turizm algı yönetimi sektörüdür.”

Turizm sektörünün eskisinden daha iyi olacağına inandıklarını anlatan Avcı, şunları söyledi: “Turizm algı yönetimi sektörüdür. Turizmci ağlamaz çünkü ağlayan işletmelere kimse iyi gözle bakmaz. ‘İyi’ dedikçe iyi olma potansiyeli artar. ‘Kötü, öldük bittik’ dedikçe kötüye gitme eğilimi artar. Turizmciler her zaman dik durmak durumundadırlar. 2016 turizm sektörü açısından iyi bir sınav verdi. Gerçekten ağır bir dar boğazdan, ağır bir bunalımdan geçti ama hükümetimizin de gerek kredilerin yeniden yapılandırılması, gerek vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, gerek yakıt desteği ve ayrıca istihdam konusundaki getirdiğimiz olağanüstü desteklerle sektör 2016’yı olabilecek en az zararla geçirdi. Karşılaştığımız sıkıntının büyüklüğü ile mukayese edildiği zaman belki bir başka ülkede olsa çok ciddi sosyal çöküntülere sebep olabilecek bir dönemi sektör, hükümetin destekleriyle dayanışma içerisinde mümkün olan en az zararla atlattı. İnşallah 2017 ve sonrası bundan daha iyi olacak.”

Konuşmanın ardından Bakanı Avcı’nın sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladığı toplantı, basına kapalı devam etti.

Toplantının ardından Bakan Nabi Avcı ile kısa bir toplantı yapma imkanı bulan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, Hindistan’dan bölgemize gelen yapımcı, Island Grup Başkanı Aman Bhatia’yı Bakan Avcı ile tanıştırdı. Burada konuşan Başkan Karakuş; Turizm konusunda alternatif pazar arayışları kapsamında Hindistan’da fuarlara katıldık. Burada dünya çapında bir firma sahibi olan yapımcı Aman Bey ile tanıştık. Hem düğün, hem film hem de turist getirebilecek kapasitede işler yapan bir firma. Bu hafta Aman Bey’i misafir ettik. 3-7 Mayıs tarihlerinde de yine Hindistan’dan tur operatörleri ve acentelerden oluşan 50 kişilik bir heyeti burada ağırlayacağız. Hindistan önümüzdeki yıllarda bizim için iyi bir pazar olacak.” dedi.

DOKTOB Başkanı Yücel Okutur ise, “Hindistan’da 18 milyon potansiyel turist var. Türkleri seviyorlar. Türk dizilerini büyük bir hayranlıkla takip ediyorlar. Hindistan’da Tanıtım günleri düzenlemek istiyoruz. Mumbai ve Yeni Delhi’de düzenlenen fuarlarda verdiğiniz desteğinizin devamını istiyoruz.” dedi. Aman Bhatia ile kısa bir sohbet gerçekleştiren Bakan Avcı destek verebileceklerini söylediler.

1001

Haber görselleri