BAKAN YARDIMCISI MUĞLA’DA İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ ANLATTI


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır” programı kapsamında MUTSO ev sahipliğinde bürokratlarla ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, Bakan Yardımcısı Orhan Yegin başkanlığında, Muğla’yı ziyaret etti. Heyet Valilik, İŞKUR ve Muğla Sosyal Güvenlik Kurulu ziyaretlerinin ardından Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nda gerçekleştirilen “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır” programına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, ülke genelinde başlatılan istihdam seferberliğinin önemli bir sorun olan işsizliğe ciddi bir çözüm oluşturacağına inandıklarını söyledi. İstihdam seferberliğinin Muğla’da başarıyla yürütüldüğünü vurgulayan Karakuş, 30 bin olarak hedeflenen rakamın 42 bine ulaşarak hedefin yüzde 40 oranında aşıldığını kaydetti. Muğla gibi turizm ağırlıklı iller için bu tarz desteklerin kış sezonunda devamlı hale getirilmesini istediklerini belirten Karakuş, “Bu yönde bir düzenleme yapılmasını beklemekteyiz. Bunun yanı sıra ülkemizde ne yazık ki işsizlik sorunu çözüme kavuşmuş durumda değil. Bugün gelinen noktada ülkemizde işsizlik oranı yüzde 13’lere ulaştı. Ancak işçi bulamayan firma sayımız da azımsanacak düzeyde değil. Yani işsizlik var ama çalışacak işçi de yok.” dedi.

Başkan Karakuş’un ardından konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek ise toplum için en önemli şeyin kişinin refah seviyesi olduğunu söyledi. Muğla’nın sağlık, kültür, inanç, eko turizm, doğa turizmi, spor turizmi ve alternatif turizm çeşitleri ile ilgili destinasyonları bünyesinde bulundurduğuna vurgu yapan Çiçek, “2023’e kadar biz Muğla’ya 10 milyon turistin gelmesi için çalışacağız. Muğla’da turizm sektörü alanındaki istihdam sıkıntısını yaşamayacağımıza inanıyorum. Sadece turizm değil, tarım sektörü enerji sektörü diğer sektör.” diye konuştu.

Vali Çiçek, Muğla’nın yüzde 7,3 işsizlik oranı ile Türkiye ortalamasının altında olduğunu hatırlatarak, işsizlik oranının daha da aşağılara inmesi için gerekli gayretleri göstereceklerini vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, “İş kazaları ve meslek hastalıkları dünyanın temel problemlerinden biri. Her yıl milyonlarca insan bu kazalarda hayatlarını kaybediyor. İstatistikler eğer doğruysa her 15 saniyede yüzlerce kaza oluyor ve kayıplar oluyor.” dedi.
Bakan Yardımcısı Yegin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla çalışma hayatında milli seferberlik programları başlattık. Tüm kesimleri ziyaret ettik. Buralardan aldıklarımızla yönetmelik ve genelgeyle hemen düzenleyeceğimiz şeyler varsa düzenledik, farkındalık oluşturulması gereken hususlarda farkındalık oluşturarak, kanun hazırlığı yapılması gereken konularda kanun  hazırlıkları yaparak ziyaretlerimizi tamamladık. İkinci turda yine 81 ilimizi ziyaret ederek artı istihdam teşvikimizi anlatmak ve yaygınlaştırmak için dolaştık.” dedi.

Yegin, gelinen noktada işbaşı eğitim programları, toplum yararı programları, giriş çıkış bildirgelerinin üzerinden yapılan hesapta artı istihdama dönüşmüş sigortalı sayısının Mayıs ayı itibarıyla bir milyonun üzerinde olduğunu dile getirdi.

Yegin şunları kaydetti: “İş kazaları ve meslek hastalıkları dünyanın temel problemlerinden biri. Her yıl milyonlarca insan bu kazalarda hayatlarını kaybediyor. İstatistikler eğer doğruysa her 15 saniyede yüzlerce kaza oluyor ve kayıplar oluyor. Türkiye’de hamdolsun özellikle 2012 yılında müstakil bir iş kanunu çıkartılmasından sonra, kanunun getirdiği gereklilikle beraber şükürler olsun iyi noktalara doğru gidiyoruz. İş kazalarının önlenmesi, önleyici tedbirler anlamında çok daha iyi noktalara gitmeliyiz. Çünkü biz “insanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesini evlatlarına vaaz etmiş bir siyasi, toplumsal, sosyolojik gelenekten geliyoruz. Biz bir insanın kaybını alemin kaybı, bir insanın kazanımı alemin hayat bulması gözüyle bakan bir inanç geleneğinden geliyoruz. Dolayısıyla çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğini önceleyen bir programla sahada olacağız. İnşaatlarda, şantiyelerde 81 ili bu şekilde dolaşacağız. Bütün unsurlarımızla sahada rehberlik edici bir ziyaret gerçekleştireceğiz.”

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ödül töreninde;

En Fazla İşçi Çalıştıran İşletmeler kapsamında Özyer Grup A.Ş adına Şengül Gürsoy’a ve Acarlar A.Ş adına Mevlüt Acar’a

Milli istihdam Seferberliğinde En Fazla İlave İstihdam Sağlayan İşletmeler kapsamında Doğan Tur Turizm Ltd. Şti. adına İsmail Tolga Doğan’a

En Fazla Kadın İstihdam Eden İşletmeler kapsamında Yücelen Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş adına Emel Yıldırım’a ve Göçay Onur Dalaman Hilton A.Ş adına Ali Kaya’ya

Muğla’nın Halen Devam Eden En Eski İşvereni kapsamında Ünal Türkeş’e

Vergi kaydı Devam Eden Muğla’nın En Eski Bağkur’lusu kapsamında Mustafa Öztürk’e plaket takdim edildi.

1181

Haber görselleri