‘GELECEĞİN GÜCÜ GİRİŞİMCİLER’


Tüm dünyada 160’ı aşkın ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın en önemli etkinliklerinden biri olan g3 Forum’un (Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu) altıncısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde g3 Forumu (Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu)’nun altıncısı düzenlendi. 25 Kasım 2016 Cuma günü İstanbul’da düzenlenen forum, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilirken panelde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu girişimcilere hitap etti. Forumda TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ile TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası  (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’ta bulundu.

Panelde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, zenginleşmenin tek yolunun girişimcilikten geçtiğini, hem birey hem de toplum olarak zenginleşmek istediklerini söyledi. Girişimcilik anlamında Almanya ve Japonya’yı örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, 2’nci Dünya Savaşı sonrasında bu iki ülkenin girişimcileri sayesinde küllerinden yeniden doğduğunu anlattı.

İşsizliğin çözümünün de girişimcilikten geçtiğini vurgulayan TOBB Başkanı, “Bugün dünyanın en zengin ülkeleri en girişimci olan ülkeler.  Tek 1 girişimci, 10 kişiye istihdam sağlıyor. Bizim her yıl 90 bin girişimci çıkarmamız lazım ki 900 bin kişiye istihdama katalım.” dedi.

Potansiyel Kadınlar ve Gençlerde

Daha fazla girişimciye ulaşabilmek için en önemli potansiyeli kadınlar ve gençlerin oluşturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Tek kolla boks yapılmaz. Daha fazla kadının girişimci olması lazım. Gençlerin de bu alana daha fazla heves etmesi lazım. Bunu sağlayabilmek için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci Kurulu’nu kurduk. Kurullarımız tüm Anadolu’da kendi başarı hikayelerini anlatarak, rol model olarak daha fazla genci ve kadını girişimciliğe teşvik etmek için büyük bir heyecanla çalışıyor. Başladığımızda yüzde 6,5 olan kadın girişimci oranı bugün yüzde 8,5 seviyesine ulaştı.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, özellikle bugün için bakıldığında dünyanın çok ama çok kritik bir dönemden geçtiğini, çok büyük krizlerin içinde olduğunu ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçtiğini ifade etti.

Albayrak, “Meseleye kriz = fırsat, felsefesinden baktığımızda, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa, aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz.” diye konuştu.

Son 15 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandı. Bunu bir cümleyle özetlemek gerekirse, dünyadaki güç ve sermayenin, zenginliğin her geçen gün Doğu’ya kaydığı bir süreçten geçiyoruz. 2004 G7 toplantılarında Çin’in dünyadaki en büyük ikinci ekonomi olması ile ilgili süreç 2020’ler diye tahmin ediliyordu. 2010 yılına geldiğimizde Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. Bunu takip eden süreçte 2014 sonu itibarıyla satın alma gücüne göre Çin, ABD’yi geçip dünyanın birinci ekonomisi oldu. Reel rakamlarda bunun 2020 yılı itibarıyla gerçekleşmesi bekleniyordu.”

1042

Haber görselleri