HATAY’DA COĞRAFİ İŞARETLER KONUŞULDU


Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde, TOBB ile Türk Patent ve Marka Kurumunun iş birliğiyle ‘Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi.

Hatay’da 5 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilen Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Toplantısına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı  Bülent Karakuş katıldı. Karakuş burada yaptığı toplantıda, Türkiye’de 3 binden fazla yöresel ürün olduğunu belirterek, coğrafi işaret konusunun Türkiye ve Türk özel sektörü açısından önem taşıdığını vurguladı. Karakuş, şunları kaydetti: “Potansiyelimize rağmen coğrafi işaretlerin önemini geç fark ettik. Bu değerlerimizi ne kendi insanımızla ne de dünyayla buluşturabildik. Özellikle son 10 yılda bu alanda önemli mesafe kat ettik. Ülkemizde pek çok ürüne coğrafi işaret aldık. Bu konuda kamu kurumlarımızın bu işe öncelik vermesi etkili oldu. TOBB olarak da buna büyük destek verdik. Coğrafi işaret alınan ürünlerin büyük çoğunluğu yerel oda ve borsalarımız tarafından yapıldı. Coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliğine tescili konusunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Coğrafi işaret sadece daha fazla kazancın kapısını açmıyor, bu aynı zamanda ürüne ve emeğe de saygı anlamı taşıyor. Coğrafi işaret bir marka değeridir.”

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de coğrafi işaretlemeyi çok önemsediklerini ifade ederek, 2007 yılında Antakya Künefesi’nin coğrafi işaretini aldıklarını ve bu ürünü ihraç edilir hale getirdiklerini anlattı. Hatay’ın yöresel ürünler açısından çok zengin olduğunu söyleyen Çinçin, “Şimdi tuzlu yoğurt ve Antakya sürk peynirinin başvurusunu yapacağız. Bu kapsamda çalışmalarımız sürüyor. Bünyemizde Coğrafi İşaretler Strateji Birimi kurduk. Nesillerimize aktaracağımız yöresel ürünlerimizin pazar payının arttırılması için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe’nin de ‘Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adı başvurusu ile tescil süreci’ konulu sunum yaptığı toplantıda, Kosova Prizren Belediye Meclis Başkanı Levent Buş ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin arasında iş birliği protokolü imzalandı.

1029

Haber görselleri