HİSARCIKLIOĞLU, MUĞLA İLİ ODALARI VE BORSASI MÜŞTEREK TOPLANTISINA KATILDI


Muğla İli Odaları ve Borsanın başkanları, meslek komite üyeleri ve GGK, KGK başkanlarının katılımıyla müşterek toplantı yapıldı. Toplantıya Türkiye’de ilk olarak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu katıldı. Başkan Hisarcıklıoğlu sektörlerin sorunlarını ilk ağızdan dinledi ve yapılabilecek çalışmalar kapsamında görüşlerini aktardı.

Muğla ili Odaları ve Borsa meslek komiteleri müşterek toplantısı 20 Ekim Salı günü video konferans aracılığıyla gerçekleştirildi. Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları ile üyeleri, meslek komite başkanları ve üyeleri, disiplin kurulu üyeleri, yüksek istişare kurulu üyeleri ile kadın girişimciler ve genç girişimciler kurullarının katılımıyla müşterek yapılan toplantı; Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Toplantı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla Türkiye’de ilk defa yapılan müşterek toplantı oldu.  Toplantıya ayrıca, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Marmaris Ticaret Odası (MTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan , Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile Muğla Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk katıldı.

Salgının başladığı ilk andan itibaren Oda ve Borsalarla birlikte hızlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Tüm illerden ve sektörlerden bilgileri topladık. Muğla Oda-Borsa Başkanlarımız da, dertlerinize tercüman oldu ve sizlerin taleplerini bize gönderdi. Allah hepsinden, emeklerinden ve gayretlerinden razı olsun. Biz de tüm bunlarla, 70 maddelik bir öneri seti hazırladık. Mart ayında sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk. Bunların büyük bir kısmı hayata geçti” dedi.

Hayata geçen önerilerden örnekler veren Hisarcıklıoğlu, pek çok sektörde Muhtasar-KDV-SGK ödemelerinin 6 ay ertelendiğini, turizm-restoran-yolcu taşıma sektörlerindeki KDV’nin 8’den 1’e indirildiğini, İş Yeri Kira stopajının yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldüğünü, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet kapasitesinin artırıldığını, KGF teminatıyla Kamu Bankalarının düşük faizli kredi paketleri çıkardığını, KGF teminatıyla TOBB Nefes Kredisi başlatıldığını ve Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirilerek, 600 gün süresinin 450 güne, 120 gün şartının 60 güne indirildiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, sonrasında da oda ve borsalarla koordinasyon içinde çalışmaya devam ettiklerini, gelen talepleri Hükümete ilettiklerini belirterek, “İşte en son, eğitim sektöründeki KDV oranı indirildi. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanma süresi 31 Ekim’e uzatıldı. Yatırım Teşvik sisteminde ilçe bazlı yeni bir yapılanma başlatıldı. Turizm sektörüne özel bir finansman destek paketi çıkarıldı. Son olarak da, istihdamın teşvikine dair, yeni bir düzenleme hazırlandı.” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun açıklamalarının ardından Moderatör Mustafa Ercan, Toplantıya katılan yaklaşık 200 kişiden söz almak isteyen tüm sektör temsilcilerine söz verdi. MUTSO komitelerinden aktarılan sorunlar arasında, katı atık bedelleri, kısa çalışma ödenekleri, vergiler, ruhsat farklılıklarından doğan mağduriyetler, üniversite ve okulların kapalı olmasının doğurduğu sonuçlar, KGF Kredileri ve Nefes Kredisi ödemeleri, zincir marketlerin otopark yönetmeliği, konut kredileri, zeytinyağında tağşişli ürün satılması, zeytin karasuyuna kesilen cezalar, taşımacılık sektörünün ve seyahat acentelerinin yaşadığı sıkıntılar, SGK ve BAĞKUR ücretleri, sanayide kullanılan enerji ücretleri, ekmek fiyatları, mimar, mühendis ve şehir plancılarının yaşadığı proje hizmetlerindeki KDV oranları, SGK prim ödemeleri, kaçak yapılaşma sorunları, mermer atıkları döküm sahası sorunu gibi pek çok sorun birinci ağızdan detaylı olarak aktarıldı.

Aktarılan her bilgiyi hassasiyet ile dinleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sorunların ilgili kurum ve Bakanlıklara iletileceğini ve takipçisi olacaklarını aktardı.

613

Haber görselleri