İŞKUR İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI DİNLEDİ


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çalışma hayatına yönelik başlatılan milli seferberlik kapsamında, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nda iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, iş dünyasının Muğla temsilcileriyle bir araya gelerek, sorunları dinledi.

Düzenlenen toplantıya, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Danışmanı İbrahim Önder, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Çalışma Genel Müdürlüğü daire başkanları, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, MUTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iş yaşamına yönelik başlatılan istihdam seferberliği toplantılarına Muğla’da ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, bu sayede ülkemizin başlıca sorunu olan istihdam konusunu da masaya yatırma fırsatı bulacaklarını kaydetti.

Bakanlığın istihdama yönelik çalışmalarını takdirle izlediklerini ifade eden Başkan Yardımcısı Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle iş akdi askıya alınan vatandaşlarımız, işbaşı eğitimden yararlanamaz durumdayken, bakanlığın yapmış olduğu çalışmayla bu eğitimden yararlanabilir hale gelmesini doğru bir adım olarak görüyor ve önemsiyoruz. Odamız olarak eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Oda ve İŞKUR ortaklığında düzenlenen KOSGEB giriş eğitimleri kapsamında 24 adet eğitim yapılmış ve bu eğitimler sonucunda 598 kişi sertifika almıştır. İşbaşı eğitim programı kapsamında ise, 17 program açılmış ve buna bağlı olarak 8 kişi istihdam edilmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğini desteklediklerini de ifade eden MUTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, “Ek istihdam uygulaması önemli bir gelişme. 1 Şubat tarihinden itibaren 1,5 milyon kişi ek istihdamdan yararlanıyor olacak. Bu uygulamayla 1.404 TL’yi biz işverenler öderken, 700 TL üzerindeki sigorta primi de devletimiz tarafından ödenecek. Bu çalışma için bakanlığımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Ercan ayrıca, turizm ve bağlı sektörlerde istihdamın korunması amacıyla kış döneminde de işbaşı eğitim programı kursu gerçekleştirmek istediklerini belirterek, bu programla vasıflı turizm personellerinin başka sektörlere kaymasının önüne geçileceğini ifade etti ve bu kursun açılmasını bakanlık yetkililerinden talep etti.

Daha sonra konuşan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan da, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, alın teri ve akıl teriyle çalışma hayatında milli seferberlik başlatıldığını, bu seferberliğin ilk toplantısının 6 Ocak’ta Konya’da yapıldığını söyledi.

Çalışma hayatının bütün tarafları olan işçi, işveren, sendika, iş arayan bütün herkesle ilgili gelişmelerin analiz edileceğini dile getiren Genel Müdür Özkan, “Sizlerin dertlerini dinleyip, sahada yaşanan zorlukların çözülmesi yönünde bundan sonrası açısından neler yapabiliriz ya da iş birliklerimizi nasıl geliştirebiliriz konularında sizlerin fikirlerini, düşüncelerini, katkılarını alıp, Ankara’ya dönüşte buna yönelik gerek politika gerek mevzuat gerekse çalışma düzeni ile ilgili düzenlemeler yapacağız” dedi.

Bugün itibariyle 79 milyon ülkemiz olmak üzere, yurt dışındakileri de dikkate aldıklarında çok önemli bir hedef kitlelerinin olduğunu dile getiren Özkan, “Ama yaşanan sıkıntıları yaşayan sizlersiniz. Bunları bize çözüm önerileriyle birlikte sunarsanız çok mutlu olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. MUTSO Başkan Yardımcımız, 1,5 milyon istihdamdan bahsetti. Bu 1,5 milyon istihdam ülkemiz açısından çok önemli. İçeriğine baktığımızda tabi ki Muğla gibi ‘bacasız sanayi’ dediğimiz turizmin ön plana çıktığı bir ilde, bu istihdamın çok önemli sonuçlar çıkaracağını değerlendiriyoruz. Kısaca özetleyecek olursak mevcut itibariyle çalışana ek olarak, mevcut çalışanlara ilave olarak alacakları her kişi için vergi ödemeleri, sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak. Kişiye yapılacak ödemeler işveren tarafından karşılanacak. Bugün itibariyle baktığımızda 1 kişinin işverene maliyeti 2.177 TL. 5 puan indirimini bundan düştüğümüzde 2.088 TL işverenimizin cebinden çıkan ücret. Bu kapsamda devlet yürürlüğe yeni giren yasa ile birlikte diyor ki; ‘İşvereni sen asgari ücret üzerinden çalıştırıyorsan eğer işçiye 2.088 TL. ödeme, sadece 1400 lirasını öde, geri kalan vergi ödemelerini sigorta primlerini ben ödüyorum.’ Bu orana baktığımızda 773 TL devlet tarafından işçilerin istihdam edilmesi karşılığında işverene destek olarak karşımıza çıkıyor. Muğla açısından önemi, buradaki sigortalı sayısını belirlemenin bir tarih var. 31.12.2016 tarihi itibariyle çalıştırılanların sayısı önemli. Muğla veya Antalya turizm bölgelerinde yaz turizmi olduğundan dolayı bu tarihlerde zaten işverenlerimizin çalıştırdıkları kişi sayısı az. Bu şu anlama geliyor. Bundan sonra mevcut zorunlu olarak tuttukları ve çalıştırdıkları kişiler haricinde, bünyelerine yeni katacakları elemanlar ile yeni sezonda bu rakamlar ciddi olarak artıyor. Yeni alacakları her bir kişinin bahsettiğimiz 773 lirası devlet tarafından ödenecek. Söylediğim gibi yaz turizminin yoğun olduğu bu bölgeler aslında bu teşvik çok daha fazla önem arz ediyor taraflara göre. Onun için bu teşviki inşallah burada başta tabi ki Türkiye olmak üzere Muğla’mıza hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

“TURİZMİN DAHA İYİ OLACAĞINI DEĞERLENDİRİYORUZ”

İŞKUR olarak İşbaşı eğitimi kapsamında çeşitli faaliyetler yürüttüklerini de ifade eden Genel Müdür Mehmet Ali Özkan, “Turizm sektörünü, geçen yıl açıklanmış olan turizme yönelik istihdam paketiyle desteklemeye çalıştık. Ama turizmde maalesef olumsuz bir yıl yaşandı. Burada Rusya krizinin etkisi, komşu ülkelerde yaşananlar, terör olayları ve birçok etken bir aradaydı. Rusya krizinin çözülmesinin ardından bu yıl turizmin daha iyi olacağını değerlendiriyoruz. Farklı terör olayları ile ilgili hususlar var. Bu terör olaylarını el birliği ile hepimiz ülke olarak aşacağız. Ciddi anlamda mücadele yapıldığını zaten herkes biliyor. Bu seferberlik kapsamında devlete düşen yükün yanında, çalışma hayatının bütün taraflarına da farklılıklar düşüyor. Amacımız sizlerin sesini dinlemek, çalışma hayatı ve istihdam hayatı ile ilgili önerilerinizi düşüncelerinizi almak istiyoruz” diye konuştu.

Toplantı, soru-cevap bölümüyle devam etti.

1229

Haber görselleri