ISLAH OSB ÇALIŞMALARI MASAYA YATIRILDI


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çarpık sanayileşmeye dur demek için başlattığı Islah OSB çalışmaları, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerin ıslah OSB ilan edilebilecek olmasının bölge sanayicilerine çok büyük avantajlar sağlayacağına dikkat çekti.

Devlet kurumları açısından, planlı ve düzenli sanayi bölgelerinin ortaya çıkarılması ve uygun sanayi parsellerinin oluşmasıyla, kayıt dışı sanayi faaliyetlerinin ortadan kaldırılarak tam kontrolünün sağlanması için çıkarılan bir kanun kapsamında bulunan Islah OSB çalışmaları, Muğla Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda ele alındı.

MUTSO Meclis Salonunda düzenlenen toplantıya, Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Muğla Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Levent Ünver, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, Yatırım İzleme Müdürü Hasan Cahit Tüfekçi, Şehir Plancısı Ali Özden Gürbüz,  Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı teknik ekibi katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Islah OSB çalışmalarının, Türk sanayisinin geleceği için çok önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı.

Sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerin Islah OSB ilan edilebilecek olmasının bölge sanayicilerine çok büyük avantajlar sağlayacağına dikkat çenek Başkan Ercan, “Islah OSB ilan edilecek bölgedeki sanayici her şeyden önce çok daha uygun fiyata enerji kaynaklarına ulaşabileceği gibi aynı zamanda OSB ilan edilecek bölge sanayicisi zamanla çok daha iyi yollara kavuşacak. Yani bu OSB’ler sanayicisine hizmet getirecek. Suyunu getirecek, yol bakımlarını zamanında yapacak, altyapısını güçlendirecek, sanayicinin ihtiyaç duyduğu bütün olanakları sağlayabilecek. Bunun yanında OSB’ler sayesinde sanayiciler kendi kendilerini yönetme fırsatı da bulmuş olacak.  Islah OSB’LER ülkemizde sanayinin geleceği için büyük önem arz ediyor. Bu çalışmada maksat Türk sanayisine hizmet etmektir. Bu nedenle sanayicilerin bir araya gelmesi sağlanmalı. Bu beraberlik sağlanırsa birçok başarının da geleceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Muğla Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer toplantıda yaptığı konuşmada, 11 Mayıs 2018 tarihinde çıkan Organize Sanayi Bölgesi uygulama yönetmeliğini, Muğla için bir fırsat olarak gördüğünü dile getirdi. İl Müdürü Bayramer, “Organize Sanayi Bölgesi olmayan tek il Muğla diyebiliriz. Şimdiye kadar biz buna neden müracaat etmedik? 2012 yılında bir yönetmelikte sanayi kuruluşlarının kümelendiği ya da faaliyet alanı olarak bulunduğu ortamlarda ıslah edilerek Organize Sanayi Bölgesine dönüştürülme çalışmasıyla ilgili bir yönetmelik yayınladı. Yine buradaki gibi bir süre verildi. O süre içinde müracaat eden illerde ya da bölgelerdeki sanayi işletmeleri ıslah edilerek organize sanayi bölgelerine dönüştürüldüler. Bizim 2012 yılındaki dönemde belki Bayır bölgesi Yatağan veya Kavaklıdere bölgesi belki müsait değildi ya da göz ardı edildi. Bu yaklaşık 1 yıldır beklediğimiz bir yönetmelik. Şimdi müracaat etmemiz halinde bakanlık telafi ediyor. 7’inci ayda yani 15 gün sonra bitecek olan müracaat süresine kadar Bakanlar Kuruluna yetki verilmiş. Biz gerekli hazırlıkları yapıp başvurumuzu yaparsak Muğla’ya fayda getireceğini düşünüyorum ama bu tamamen öncelikle belediye başkanlarımızın, olmazsa olmaz Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile sanayicilerimizin bunu istemesiyle olacak bir iş. Biz sadece yönetmeliğimizi hatırlatıyoruz. Muğla’ya artı ve eksisini biliyoruz. Muğla bu kapsamda 1. bölgede. Bu çalışma yapılabilirse 2. bölgeden teşvik alabilecek. Orada var olan sanayicilerimiz derli toplu bir hale getirilebilecek. Organize Sanayi Bölgesi adı altında, organize sanayi bölgesi yönetmeliği ve yönetimi ile birlikte kendi faaliyetlerini iç ve dış piyasa belki daha iyi hazırlayabilecek ve anlatabilecek hale gelecekler. Bu anlamda Temmuz ayının 1’ine kadar müracaatın yapılması gerekiyor. Buna kimler katılabiliyor? Büyükşehir Belediyesi, hangi ilçede yapılacaksa o ilçenin belediyesi. Yine Muğla Ticaret ve Sanayi Odası vasıtasıyla Bayır bölgesi veya Yatağan ve Kavaklıdere’deki sanayiciler maddi ve diğer imkânlarla bu süreci takip edebilir. Bu bir fırsattır diye düşünüyorum ama gönüllülük esasına dayalı olan bir çalışma. Ticaret ve Sanayi Odası’nın da konuyu takip etmesi gerekir. Belediyelerin ve diğer meslek kuruluşlarının, katılacaksa Mermerciler Derneği ve sanayicilerin taşın altına ellerini koymaları gerekir.  Bu Muğla için bir yatırım. Ben Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Mustafa Ercan’a gösterdiği ilgi için teşekkür ederim. Umarım başarılı bir çalışma olur ve Muğla da OSB’si olmayan iller arasına girmeyi başarır” diye konuştu.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan da konuşmasında, bu konuyu duyduğu andan itibaren büyük heyecan yaşadığını ifade ederek, “Çünkü Muğla sanayi alanında planlanmamış bir bölgemiz. Bu yüzden de dağınık dağınık yerlerde sanayicilerimiz işletmelerini kurdular. Bu bugünkü fotoğraf. Bunun 10 yıl ya da 50 yıl ilerisi var.  Biz bu planlamayla OSB statüsüyle söz konusu alanlarda Yatağan, Kavaklıdere ve Bayır bölgelerini OSB statüsüne kazandırarak oradaki işletmelerin diğer illere göre dezavantaj durumunu biraz da olsa ileriye almış olacağız ve bu da kalıcı bir şey olacak. Tabi bu bir süreç. Ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Birkaç yıl süreceğini düşünüyoruz ama Ticaret ve Sanayi Odası, Sanayi Müdürlüğümüz önderliğinde bizlerinde desteğiyle bu konuyu halledebileceğimize inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara, Şehir Plancısı Ali Özden Gürbüz tarafından Bayır Mahallesinde düşünülen bölgeye ilişkin bir sunum gerçekleştirildi.

 

 

 

1034

Haber görselleri