İSLAM EKONOMİSİNİN PATRONLARI KONYA’DA BULUŞTU


ICCIA 24. Yönetim Kurulu Konya’da gerçekleştirildi. Açılış toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisi dünyanın en güçlü ekonomilerden biri olduğunu bir kez daha ispat etti.” dedi.

İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası’nın (ICCIA) 24. Yönetim Kurulu açılış toplantısı 20 Eylül Salı günü Konya’da gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’un da aralarında bulunduğu TOBB Yönetim Kurulu, ICCIA 24. Yönetim Kurulu açılış toplantısında yerlerini aldı.

Toplantıda ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Konya Valisi Yakup Canbolat, ICCIA Başkanı Şeyh Saleh Kamel, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi Cibuti, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Oman, Nijer, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin ve Tunus oda başkanları yer aldı. Toplantıya 15 ülkeden 100’e yakın işadamı katıldı. Toplantıda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi olan özel sektör kuruluşları arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması ve yeni işbirliği alanlarının keşfedilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.

Açılış toplantısında konuşan TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 16,5 trilyon dolarlık İslam ekonomilerinin özel sektör temsilcilerine, Konya’nın potansiyelini göstermek istediklerini söyledi. Konuşmasında Türkiye ekonomisinin dünyanın görebileceği en zor stres testinden başarıyla çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de son bir sene içerisinde arka arkaya iki seçim sürecinin yaşandığını, 3 milyon Suriyeli mültecinin ağırlandığını, onların çocuklarının eğitimleri dahil her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, PKK ve DAEŞ terör örgütleri ile mücadele kapsamında büyük askeri operasyonlar yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bütün bunların üstüne 15 Temmuz’da hain bir darbe girişimi yaşadık. Borsamız yükselmeye devam etti, ediyor. Hem Merkez Bankamızın, hem ticari bankalarımızın faizleri de düşmeye devam etti. Ticari faaliyetlerde ve yatırımlarda hiçbir daralma olmadı. Tam tersine yabancı yatırımcılar Türkiye ekonomisine güvendiklerini ve yatırımlara aynı hızla devam edeceklerini açıkladılar. Özel sektörün önünü açan reformları hızlandırdık. Türkiye ekonomisi belki de dünyanın en güçlü ekonomilerden biri olduğunu bir kez daha ispat etti. Türkiye’de yatırım yapmak, Türkiye ile ticaret yapmak şimdi eskisine göre çok daha avantajlı hale gelmiştir.”

Hisarcıklıoğlu: “Dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece yüzde 12”

1,5 milyar Müslümanla dünya nüfusunun, yüzde 23’üne sahip olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Üstelik dünyanın en genç, en dinamik nüfusu da İslam ülkelerinde. Bütün bu imkanlara rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece yüzde 12. Tek başına ABD dünya zenginliğinin yüzde 19’una, Çin ise yüzde 13’üne sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor. Daha vahimi, dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinin 21’i maalesef İslam ülkeleri. İslam ülkeleri arasındaki gelir farklılığı da çok büyük. En zengin İslam İşbirliği Örgütü üyesiyle en fakirinin kişi başı milli geliri arasında 100 kattan fazla fark var. Bu tabloyu değiştirmenin tek bir yolu var. Her zaman ifade ediyorum; ‘huzur-ticaret-zenginlik’ Avrupa ülkeleri ticaretlerinin yüzde 70’ini birbirleri ile yapıyor. Doğu Asya ülkeleri ticaretlerinin yüzde 50’sini, ABD yüzde 30’unu komşuları ile yapıyor. Üstelik batılı ülkeler bununla da yetinmiyor. Daha fazla zenginleşmek için yeni işbirliği mekanizmaları kuruluyor. Bir taraftan transatlantik, diğer taraftan transpasifik ticaret anlaşmaları ile yeni zenginlik bölgeleri oluşturuluyor. İslam ülkeleri olarak ise biz ticaretimizin sadece yüzde 19,9’unu birbirimizle yapıyoruz. İşte bu yüzden, aramızdaki ticareti artıracak adımları acilen atmak zorundayız.”

İslam ülkeleri arasında ticareti artıracak olan Tercihli Ticaret Anlaşmasının hayata geçirilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, vizelerin karşılıklı kaldırılması da talep etti. Hisarcıklıoğlu ayrıca, İslam ülkeleri arasında ticari sorunların çözümü için tahkim merkezi kurulmasını da önerdi.

920

Haber görselleri