KAMU BANKALARININ KREDİ FAİZ HAMLESİ OLUMLU KARŞILANDI


Kamu bankaları olan Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın kredi faiz oranlarını aşağıya çekmesi piyasalarda olumlu karşılandı. MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, gelişmenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, kredi faiz oranlarının düşmesiyle yaklaşık 1,5 yıldır adeta kilitli durumdaki inşaat sektörünün rahatlayacağını ifade etti.

T.C Merkez Bankası’nın 25 Temmuz’da faizleri 425 baz puan indirerek 19.75’e çekmesinin ardından Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın da faiz oranlarını aşağıya çekmesi ve ayrıca konut kredilerinde vadeyi 5 yıl daha uzatarak, 10 yıldan 15 yıla yükseltmesi piyasalarda olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, kredi faizlerinin düşmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

İnşaat sektörünün 234 yan sektörü etkileyen ve destekleyen çok önemli, amiral gemisi niteliğinde bir sektör olduğuna vurgu yapan Başkan Ercan, “Kamu bankalarımız olan Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın kredi faiz oranının aşağıya çekme hamlesini Odamız, inşaat sektörü ve diğer tüm sektörler olarak kesinlikle olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Özellikle, yaklaşık 1,5 yıldır adeta kilitli durumdaki inşaat sektörünün rahatlayacağını düşünüyorum. Bu tür desteklerle ekonomimizin daha da düzlüğe çıkacağını düşünmekteyiz. Bu sevindirici gelişmenin üyelerimize hayırlı olmasını diliyor, bol kazançlı günler diliyorum” dedi.

Bankalardan yapılan açıklamaya göre, 500 bin liraya kadar olan azami 180 ay vadeli konut kredi faizleri % 0.99 olarak belirlendi. Ziraat Bankası’nın konut kredi faizinin yanı sıra, tüketici kredi faizini de, maaş müşterileri için 60 ay vadede % 1.49’a çekti.

Konut sektörü firmalarının Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile anlaşmaları halinde katkı payı ödeyerek, daha uygun faiz oranıyla müşterilerine kredi imkanı da sağlayabileceği bildirildi.

İlgili bankaların web sitelerinden ilan edildiği üzere, 180 aya kadar vade ile satın alınacak bir konutun ekspertiz değerinin en fazla % 80’ine kadar kredi kullanılabilecek. Krediye konu olan gayrimenkul üzerine ipotek kullanılacak, gerekli görülürse ek teminat talep edilebilecek.

 

569