KOBİ'lere Can Verecek Proje Tanıtıldı


Avrupa İşletmeler Ağı Projesi tanıtım toplantısı, proje ortağı olan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında KOBİ’lerin her yıl bu ağa bağlı yaklaşık 2 milyon KOBİ’ye ulaşma ve işbirliği yapma imkanı bulacağını vurgulayan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, “Temel amacımız; üyelerimizin bu büyük pazardan pay alması” dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Rekabet Edebilirliği Programı kapsamında yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi tanıtım toplantısı Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın da ortağı olduğu proje tanıtım toplantısına Muğla Vali Yardımcısı Rıza Dalan, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişçigil, proje ortaklarından Antalya KOSGEB Hizmet Müdürlüğü görevlisi Uzman Emre Kurnaz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Uzman Ali Haydar Olcayto, paydaş kuruluşlar ve Oda üyeleri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş yaptı. MUTSO olarak 131 yıldır Muğla ekonomisine ve sosyal yaşamına katkıda bulunmak için çalıştıklarını ifade eden Başkan Karakuş, “KOBİ’lerin ülke ekonomisinin can damarı olduğunu biliyor ve çalışmalarımıza bu doğrultuda ağırlık veriyoruz. KOBİ’lerin rekabet edebilirliğini arttıracak, sistemin büyük aktörleri karşısında daha kuvvetli olmalarını sağlayacak projeler önceliğimiz” dedi.

Bugün Türkiye’de toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 74,2’sini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,7’sini, cironun yüzde 63,8’ini, faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 52,8’ini ve maddi mallara ilişkin brüt yatırımın ise yüzde 53,3’ünü KOBİ’lerin oluşturduğuna vurgu yapan Başkan Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’ler ülke ekonomisi için hem büyümenin motoru, hem istihdam ve ihracatı sürükleyen, hem de yapılan yatırımın yarısını üstlenen önemli bir değer kaynağıdır. KOBİ’ler ekonominin lokomotifidir. Büyümeyi dengelemek ve sürdürebilir kılmak için tek yol KOBİ’leri ateşlemektir. Bu bağlamda, MUTSO olarak Avrupa İşletmeler Ağı Projesi’nin bir parçası olduk. Başarılı bir proje dönemine imza atmayı ve bölgemizde fark yaratmayı hedefliyoruz. Avrupa İşletmeler ağı, 60 ülkede 600’e yakın ortak kuruluş ve 3 Bine yakın deneyimli uzmanıyla KOBİ’lere hizmet veriyor. Proje kapsamında KOBİ’ler her yıl bu ağa bağlı yaklaşık 2 milyon KOBİ’ye ulaşma ve işbirliği yapma imkanı buluyor. Temel amacımız üyelerimizin bu büyük pazardan pay alması. Bu projeyle üyelerimiz; bilgilendirme ve danışmanlık, firmaya özel ticari ortak arayışı, firmalar arası ikili görüşmeler: KOBİ’ler arasında güvenilir iş ortaklıkları, ticari işbirliği veri tabanından faydalanma, tüm firmalara ulaşma imkanı, teknoloji alanında destek, AR-GE ihtiyaçlarının belirlenmesi hizmetlerine rahatlıkla ulaşabilecekler.”

Avrupa İşletmeler Ağı Projesi ile işletmelerin uluslararası arenada rekabet edebilirliğini arttırmanın yanı sıra, teknoloji ve finansmana ulaşımın kolaylaşmasını da hedeflediklerini dile getiren MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Türkiye genelinde 11 konsorsiyumu bulunan bu projenin, ülke ekonomisine sağlayacağı katkının da göz ardı edilemeyeceğini, büyüme-gelişme için Oda olarak alanında uzman personelleriyle her zaman hizmet vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmasının ardından projenin koordinatör kurumu olan Antalya KOSGEB Hizmet Müdürlüğü’nde görevli Uzman Emre Kurnaz, proje detayları, hedefleri ve yapılacak çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Avrupa İşletmeler Ağı Projesi

İhracat potansiyelini arttırmayı hedefleyen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi, Batı Akdeniz Konsorsiyumu olarak tanımlanan Antalya KOSGEB Hizmet Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Teknokent ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında Antalya, Isparta, Burdur ve Muğla bölgesinde hizmet verecek.

Proje kapsamında Muğla İlinde yapılacak çalışmalarda 4 ilçe Odası ile de koordineli şekilde çalışmalar yapılarak, projenin olumlu etkilerinin tüm Muğla İline eşit olarak fayda sağlaması hedefleniyor.

İhracat yapan ya da ihracat potansiyeli olan tüm üyelerin daha detaylı bilgi için; MUTSO AB, Dış Ticaret, Proje ve Raporlama Birimi personelleri Elvan Kocagöz ve Burcu Öztürk ile iletişime geçebilecekleri bildirildi.

1037