Muğla İmar Planı MUTSO'da Tanıtıldı


İnşaat Taahhüt sektörü 6. Meslek Komitesinin grup toplantısına katılan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ayşe Ünal, 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı hakkında bilgi verdi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde, 6’ncı İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi organizasyonuyla bir komite grup toplantısı organize edildi. 30 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıya Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Levent Ünver, MUTSO adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şahin, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon başta olmak üzere, inşaat sektörünün yanı sıra, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, müteahhitler ve her sektörden Oda üyeleri katıldı.

1/25.000’lik Nazım İmar Planının son durumunun masaya yatırıldığı ve geniş bir katılım sağlanan toplantının açılış konuşmasını MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Mehmet Dişcigil gerçekleştirdi. Dişcigil: “İmar planları, doğru yapıldığı takdirde şehrin ve ekonominin gelişiminde önemli rol oynayan unsurlardır. Elbette hepimiz güzel bir kentte yaşamak istiyoruz. Bunun için, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler, bu planlamaların ekonomik gelişmelere sağlayacağı katkıyla ilgiliyiz. Söz konusu imar planları projelerinin belediyelerimiz tarafından hazırlanıyor olması da önem arz ediyor. Bu anlamda başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, tüm ilgililere, yoğun ve titiz çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu imar planının hazırlanma aşamasında biz Odaların da görüşleri alındı. Muğla Odaları olarak gerek sanayi bölgeleri, gerekse ticari alanlar için bir takım önerilerde bulunduk. Uygulama aşamalarında gerektiğinde revizyon önerileriyle katkıda bulunmak için her zaman hazır olduğumuzu belirtmek isterim. 1/25.000’lik Nazım İmar Planının kentimiz için yararlı sonuçlar doğurmasını dilerim.” ifadelerine yer verdi.

MUTSO Başkan Yardımcısının ardından kürsüye gelen 6. Meslek Komitesi Başkanı Kubilay Keçeci ise komitenin görev süresince gerçekleştirdiği çalışmalara yönelik bilgi verdi. Keçeci şunlara değindi: “2013 yılında göreve geldiğimiz günden bu yana, komite üyesi arkadaşlarımızla aylık toplantılarımızı gerçekleştirmekte; sektöre yönelik sorunları tespit ederek, çözüme ulaştırmak adına ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğimizi sürdürmekteyiz. Bugüne kadar üyelerimizden gelen taleplerin birebir takipçisi olduk. Sektörlerin bir araya gelerek ortak sorunlara çözüm aranmasına önayak olduk ve işbirliğinde bulunduk. Sektör temsilcilerimizin bu süreçte gerçekleşen sektörel fuarlara katılımlarını sağladık, ziyaretler gerçekleştirdik. Bugün ise tüm Muğla’yı ilgilendiren önemli bir gelişme olarak gördüğümüz konuyu anlamak ve anlatmak adına sizlerle yeniden bir aradayız. Yıllardır bir türlü çözülemeyen ilimiz imar planı içinde ve dışında kalan arazilerin nasıl ve ne şekilde kullanılacağı, geleceğimize nasıl aktarılacağı kafalarımızda soru işareti oluşturmaktaydı. Son 20 yılda, il merkezimize ve özellikle turizm ilçelerimize ciddi oranda bir göç söz konusu olmaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda yerleşim alanı ve dışındaki arazi planlamamızı doğru bir şekilde gerçekleştirmekten geri kalırsak, çarpık kentleşme hatasına düşmemiz kaçınılmazdır. Tabiki alt yapı, ulaşım, enerji gibi sorunlar beraberinde gelecektir. Yaklaşık bir yıldır 1/25.000’lik Nazım İmar Planı çalışmaları sürüyordu. Bu süreçte toplantılar yapıldı, çelişkiler üzerine çalışmalar yapıldı, raporlar hazırlandı, ilçe belediyeleri ile tekrar tekrar incelendi, düzeltmeler yapıldı, onaylar alındı ve plan tamamlandı. İlimize hayırlı olmasını diliyorum. Umuyoruz ki bundan sonraki süreçte 1/5.000’lik ve binlik planlar ile Muğla’nın genelinde planın ne olduğu, nüfus projeksiyonunun ne olduğu, nüfusun nerede ne kadar olacağı belirlenebilsin.”

Açılış konuşmalarının ardından söz, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ayşe Ünal’a bırakıldı. Başkan Ayşe Ünal ve ekibi yaklaşık 3 saat süren toplantı boyunca, 1/25.000’lik Nazım İmar Planının kabul edilen son durumu ve detayları hakkında sunum gerçekleştirdiler. Ayşe Ünal, toplantının sonunda katılımcıların sorularını alarak, konuya ilişkin tüm merak edilen hususları cevaplandırdı.

1183