MUĞLA İSTİHDAM ŞAMPİYONLARI ARASINDA YERİNİ ALDI


İstihdam seferberliği kapsamında Ocak 2017’den bu yana istihdamlarını en fazla artıran iller, sektörler ve firmalar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Muğla,, istihdamı en çok arttıran 5 il arasında yerini alırken, ödülü Muğla Valisi Esengül Civelek teslim aldı.

Milli İstihdam Seferberliği kapsamında, geçen 1 yıllık sürede en çok istihdam sağlayan iller, sektörler ve firmalar İstihdam Şurası ve Milli İstihdam Seferberliği Ödül Töreni’nde hazır bulundu. 14 Aralık Perşembe günü Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ödül Töreninde, en çok istihdam sağlayan 5 il arasına giren Muğla, ödüle layık görüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde düzenlenen törende Muğla adına plaketi Vali Esengül Civelek’in alırken, törende, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Heyeti de hazır bulundu. MUTSO Heyetinde Meclis Başkanı Şükrü Altınay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Şahin, Sedat Tuncer, N. Fatih Dağdelen, H. Levent Özkan, Mustafa Murat Can, Salih Atayolu, Ferudun Öztürk, Mustafa Karataş ve Genel Sekreter Mehmet Çüçen yer aldı.

Hisarcıklıoğlu: “İstihdamda tarihi bir başarı ortaya çıktı.”

Törene katılan ve burada bir konuşma gerçekleştiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa camiası olarak Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam ettiklerini belirterek, “İş dünyası olarak ülkemize ve kendimize artık daha fazla güveniyoruz, cesaretle adım atıyoruz. Çok şükür hep birlikte, bir yıl boyunca büyük bir gayret gösterdik. Bu salonda iş dünyasının tüm paydaşları var. İstihdamda tarihi bir başarı ortaya çıktı.” dedi.​

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak istihdam konusunda “Bu iş olur” sloganıyla ulusal bir kampanya başlattıklarını hatırlatarak, bu seferberliğin milyonlarca insana iş ve aş sağladığını bildirdi. Firmaların istihdam seferberliği sürecinde iç ve dış kaynaklı bütün olumsuzluklara direndiklerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Oda ve borsa camiası olarak Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Sadece istihdamda değil, finansmanda ve girdi maliyetlerinin azaltılmasında da pek çok reformu hayata geçiren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve hükümetimize de teşekkür ediyorum. İş dünyası olarak ülkemize ve kendimize artık daha fazla güveniyoruz, cesaretle adım atıyoruz.”

Hisarcıklıoğlu, küresel finansal kriz sonrası 2010-2017 döneminde Türkiye ekonomisinin kesintisiz 7 yıl büyüdüğüne ve söz konusu dönemde ortalama büyüme oranının yüzde 7 olduğuna işaret ederek, 6 milyon 600 bin kişiye de yeni istihdam sağladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2017’de 1,5 milyon ilave istihdam bir rekor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sözlerine iş dünyasına şükranlarını sunarak başladı. Seferberlik kapsamında 2017 yılında 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmasının Türkiye için bir rekor olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin geleceği ile ilgili kriz tellallığı yapanlara vereceğimiz en güzel cevap işte bu tür gelişmelerdir. Ülkemizin üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 oranında büyümesine dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1,5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini elbette beklemiyoruz. Biz milletimizle, iş dünyamızla, esnafımızla, sanatkarımızla, çalışanlarımızla el ele verir Allah’ın izniyle önümüzdeki tüm engelleri aşarak hedeflerimize ulaşırız.” diye konuştu.

Teşviklerin istihdamın artmasındaki ve sürekli hale gelmesindeki öneminin farkında olduklarını, bu nedenle de mevcut 11 istihdam teşvikini sürdüreceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada özellikle benim tüm girişimcilerimizden, iş adamlarımızdan özellikle şahsım ve milletim adına yeni bir ricam olacak. Çünkü bu istihdam seferberliğini herhalde sürekli devletten bekleyecek olursak, bu ciddi bir yanılgı olur. Ama yaklaşık 1,5 milyon üyesi olan TOBB, herhalde 1,5’un üzerinde değildir, değil mi? 1,5 milyon üyesi olan Odalar ve Borsalar Birliği, yılbaşında kendisinden bütün üyelerimizin artı bir istihdam sağlamasını istemiştik, şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre, eğer biz artı iki istihdam sağlayacak olursak bu, ülkemizin büyüme oranını Allah’ın izniyle daha da genişletecek, daha da yayacak ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır.”

Başbakan Yıldırım, “1,5 milyon istihdam, 1,5 milyon ailenin mutluluğu.”  

Başbakan Binali Yıldırım ise konuşmasında “Yılın üçüncü çeyreğinin büyüme rakamı yüzde 11,1. Dünyada bir rekor. Çin’i de Hindistan’ı da geride bırakarak, Türkiye listenin başına yerleşti. Türkiye’ye yakışan da budur. Aynı şekilde ihracatta da rekora gidiyoruz. Yıllık bazda aralık ayında 155,5 milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Yıl sonu itibarıyla da bütün dönemlerin rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı. Yıldırım, bu yılın başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin çağrısı üzerine, iş aleminin de etkin katılımıyla düzenlenen Ekonomi Şurası’nda istihdam seferberliği başlattıklarını, bu çerçevede TOBB üyelerini en az 1 ilave istihdam sağlamaya davet ettiğini anımsattı.

Başbakan Yıldırım, TOBB’un “Bu iş olur” sloganıyla sahaya indiğini, bütün oda ve borsa başkanlarının elini taşın altına koyduğunu, esnafla, çalışanla bir araya geldiklerini, aynı şekilde 81 ilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve ekibinin bu çalışmaları titiz bir şekilde sürdürdüğünü bildirdi. 1 yıl geçmeden 1,5 milyon yeni istihdam oluşturulduğunu belirten Yıldırım, “1,5 milyon istihdam demek 1,5 milyon ailenin mutluluğu demektir. İşte bu güzel ve anlamlı törende, istihdamda artış sağlayan illerimizi, firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Buradan genç, kadın ve engelli istihdamında duyarlılık gösteren firmalara ülkemiz ve milletimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. TOBB’un şeref listesine giren iş adamlarını tebrik ediyorum.” ifadesini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, “Son 10 yılda toplam 7 milyon 167 bin kişiye istihdam sağladık. Bu nereden bakarsanız bakın, büyük bir başarı hikayesi, Türkiye’nin başarı hikayesidir” ifadesini kullandı. Sarıeroğlu, İstihdam Şurası’nın sonuçlarının ülkeye, millete ve çalışma hayatına yeni bir soluk ve heyecan getirmesini dileyerek, zor süreçlerden geçen Türkiye’nin her zamankinden daha güçlü, daha üretken olmak zorunda olduğunu vurguladı.

Milli İstihdam Seferberliği’nin Türkiye’nin içeride ve dışarıda tarihi bir mücadeleyi yürüttüğü, olumsuzluklar karşısında umutsuzluğa düşmesinin istendiği bir dönemde başlatıldığına dikkati çeken Sarıeroğlu, şöyle devam etti: “Biz umutsuzluğa düşmedik. Aksine Sayın Cumhurbaşkanımız ‘yeniden kolları sıva günü’ dedi ve Milli İstihdam Seferberliğini ilan ettik. Milli İstihdam Seferberliği çağrısını yaparak, iş dünyamızı harekete geçiren ve oluşturduğu sinerjiyle güçlü sonuçlar almamıza imkan sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğümüz bu seferberlikteki tüm çalışmalarımıza destek olan Sayın Başbakanımıza, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ve kıymetli başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımı ifade etmek istiyorum.”

Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü

Konuşmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü” imzalandı. Programda, Milli İstihdam Seferberliği kapsamında en fazla istihdam sağlayan şirket ve illere ödülleri verildi. Firma başına istihdamını en fazla artıran iller Ardahan, Bayburt, Bingöl, Tunceli ve Muş olurken, Türkiye genelinde istihdamını en fazla artıran iller İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Muğla olarak sıralandı.

1255

Haber görselleri