MUĞLA TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN ÇAĞRI: İŞLETMELERİMİZİN MÜLK SAHİPLERİNDEN KİRA DESTEĞİNE İHTİYAÇLARI VAR

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, işyeri mülk sahiplerine, kiracı işletmelere destek çağrısını yineledi. Başkan Ercan, “Bazı üyemiz işletmeler, İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge ile 16 Mart’ta faaliyetlerine son verirken bazıları ise salgının yayılmasını engellemek amacıyla çalışmalarına ara vermişlerdir. Faaliyetlerini sürdüren işletmelerimizin ise ticaret hacimleri yüzde 70-90 oranında düşmüştür. Bu üye işletmelerimiz de istihdam ettikleri personellerin evlerinin kiraları ailelerinin geçimleri için işyerlerini açık tutmaya devam etmektedirler. Belki de insanlık tarihinde vebadan sonra en büyük pandemiyi yaşamaktayız. Bu süreci tüm kesimler elbirliği ve dayanışma ile geçirip atlatmak zorundayız. Öncelikle, faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan iş yerlerinin mülk sahipleri olmak üzere, kiracılardan kira bedellerinde indirim- öteleme ve bir süre kira almama gibi uygulamalar ile destek olmalarını diliyoruz. Yaşanan salgın ve alınan tedbirler nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen ticari faaliyetler ticaret erbabını çok zor durumda bırakmıştır. Bu dönem millet olarak dayanışma dönemidir. Dolayısıyla işletmelerin mülk sahiplerinden toplumsal dayanışma ruhu çerçevesinde mülk sahibi-kiracı ilişkisinin de zedelenmemesi için kiracılarına destek olmaları için sesleniyorum. Mülk sahipleri, yıllardır kira geliri sağladıkları, sektörlerinde tecrübeli, bugüne kadar ekonomiye istihdamlarıyla, ödedikleri vergiler ve kiralar ile katkıda bulunmuş, kiracısı olan işletmeleri destekleri ile ayakta kalmalarına katkı verebilirlerse bu salgın sona erdiğinde kiracı aramak zorunda kalmayacaklardır. Tüm dünya zor bir süreçten geçmektedir. Bu süreci birlikte en az zararla atlatabilmek için güçlü silahlarımızdan biri de toplumun her kesiminin birbirine dayanışma ruhu ile destek olmasıdır. Herkes üzerine düşeni hassasiyetle yerine getirdiği takdirde sosyal ve ekonomik olumsuzlukları herkes için minimum seviyeye çekebiliriz. Biz de Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilk aşamada kiracılarımızın kiralarını faizsiz olarak 3 ay süreyle erteledik. Ödeme vadesi geldiğinde ise, yılsonuna kadar aylara yayarak faizsiz ödeme imkânı sunuyoruz. Kiracılarımız için daha da neler yapabileceğimiz  konusunda TOBB nezdinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”