MUĞLA’DA ŞARBON YOK!


Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Muğla Ticaret Borsası, Muğla Veteriner Hekimleri Odası ve MUTSO işbirliğince ortak bir basın açıklaması düzenlenerek Muğla’da şarbon olmadığına dikkat çekildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Muğla Ticaret Borsası, Muğla Veteriner Hekimleri Odası işbirliğinde ortak bir basın açıklaması düzenlendi. 20 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilen basın açıklamasında, kırmızı ette bulunan şarbon hastalığı ve Muğla’daki durumuna açıklık getirildi.

Ortak basın açıklamasını gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan şunları kaydetti: “Bilindiği gibi, son günlerde ülke genelinde gündeme gelen kırmızı etlerde şarbon hastalığı vakalarının ortaya çıktığı yönündeki haberlerin hepimizi tedirgin ettiği bir gerçek. Bu haberlerle birlikte, Muğla ili kamu kurum ve kuruluşları olarak gerekli hassasiyet sergilenmiş, beraberinde bir dizi çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmalarla elde edilen bulgulara göre şekillenen görüşlerimizi de bugün burada sizlerle paylaşmayı uygun gördük. Sürece bağlı olarak endişelerimizi, özellikle İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğüyle istişare ettik. Bunun yanısıra Veteriner Hekimleri Odamızın da görüşlerine başvurduk. Kurum ve kuruluşlarımız, ilgili tetkik ve araştırmaları ivedilikle yerine getirerek, sonuçları tarafımıza aktardı.  Ülke genelinde rastlanan vakaların ilimizde görülmediği sonucunu memnuniyetle öğrendik. İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün olası şarbon hastalığına yönelik taramalarında tüm sonuçların negatif olduğu ve Muğla’da kırmızı etlerde şarbon hastalığına rastlanmadığı yönündeki dönüşleri memnuniyet verici oldu. Öte yandan; şarbona yönelik haberler elbetteki kırmızı et sektöründe faaliyet gösteren, yani, üretim, satış ve tüketim noktasındaki esnaf ve vatandaşımızı da olumsuz etkiledi. Örnek verecek olursak, et lokantaları ciddi sekteye uğradı. Yöremizin olmazsa olmazı düğün yemeklerimizde et kullanımı tercih edilmez oldu. Bu durum, üreteni de, tüketeni de, esnafımızı da zora soktu. Şimdi artık şu gerçeği net bir şekilde ifade edebiliriz; Muğla ilinde ve ilçelerinde kesinlikle şarbon hastalığı yoktur. Bu sonucu raporlar da doğrulamaktadır. Şüphe dahi söz konusu değildir. Bu konuda endişe yaşamamak için Veteriner Hekimler Odamızın önerilerini de dikkate almamız gerekirse, halkımızın şarbon hastalığı endişesi taşımaması için tüketecekleri etlerin Muğla mezbahalarında kesilmiş olmasına, ilimizde kesilen hayvanlarının etinin tüketilmesine dikkat ve tercih edilmelidir. Endişeye gerek yoktur. Vatandaşlar sürekli alışveriş yaptıkları işyerlerinden etlerini alıp tüketebilirler. Halkımız, yöremizde üretilen etleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Halkın ve esnafın yararına olan bu konuya hassasiyet göstererek gerekli tetkikleri gerçekleştiren paydaşlarımıza teşekkürü bir borç bilir, bu tür vakaların ülkemizde bir daha yaşanmamasını ümit ederiz.”

Başkan Mustafa Ercan’ın açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen, “Muğla’da kesilen hayvan derken aslında şunu ifade etmek istiyoruz; et olarak ilimize gelen her hayvanın nereden geldikleri belli olmadığı için -kaçak gelimlerde söz konusu maalesef- , dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü Veteriner Hekim kontrolünden geçerek kesilmiş ve dağıtımına izin verilmiş bir etin, halkın sağlığını tehdit edecek bir hastalığı taşıması mümkün değildir. Muğla mezbahalarında kesilen hayvanlara ve etlerine TR48 ile başlayan bir mühür vurulmaktadır. Vatandaşlar kasaplarda veya et satış noktalarında bunu sorarak görebilirler. Gündeme ilişkin herkes bir şey söylüyor. Kimileri şarbonu koklayarak anlayabilirsiniz diyor. Böyle bir şey hem mümkün değil hem de şarbonun en tehlikeli formu solunum formu. Bunu özellikle kokladığınızda eğer şarbon varsa ölümle sonuçlanacaktır. Böyle açıklamaların dikkate alınmaması gerekmektedir.” ifadelerine  yer verdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız’ın ithal hayvanların güvenilirliği konusuna açıklık getirmek adına yönelttiği soruya Başkan Alpözen şöyle yanıtladı: “Yurtdışından ithal olarak satın alınan hayvanların kontrolleri elbette ki veteriner hekimler tarafından gümrüklerde yapılmaktadır. Ancak toplum sağlığı açısından önemli olan nokta, bu sağlık kontrollerin gümrüğe gelmeden önce yapılması ve hastalıklı hayvanların ülke topraklarına hiç girmemeleridir.”

Son olarak söz alan Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Hurşit Öztürk, “Başkanlarımın yaptıkları açıklamalara ilave olarak, bizim için önemli olan insanlardaki kültür meselesi. İnsanlarımız hayvanlardan geçen hastalıkları bilmedikleri için, özellikle kurban dönemlerinde, kontrolsüz kesim dediğimiz olayla, hayvan atıkları ve kalıntıları göz ardı edilebildiği için bazı sıkıntılar artmaktadır. Hijyen koşullarının sağlanması ve bilinen bilinmeyen pek çok hastalığın önlenmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi ve koruma-aşı yöntemlerine özen gösterilmesi gerekmektedir.”

 

691

Haber görselleri