MUĞLA’NIN PLANLAMASI VE İNŞASINA TÜM SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK 


Muğla’nın planlanması ve inşası ile ilgili tüm meslek odaları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla ortak toplantı gerçekleştirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) inşaat, taahhüt vb. sektörleri bünyesinde barındıran 6’ncı Meslek Komitesi, sektörün yaşadığı başlıca sorunlara çözüm amacıyla 3 yıl önce bir takım çalışmalar başlatmıştı. Muğla’nın 2003-2004 yıllarında yapılan İmar planlarının ve bu imar planlarının gerek uygulama, gerek projelendirme ve gerekse inşaat aşamalarında günümüz ihtiyaçlarına cevap vermemesinde dolayı 2023 yılında Muğla’nın 20 yıllık imar planlarının revize edilmesi, imar planı ve uygulamalar arsındaki aksaklıkların giderilmesi, proje- ruhsat aşamaları, denetim ve istihdam/kalifiye eleman sorunu, elektrik, doğalgaz, su vb. hizmetlerin alımı ile ilgili yaşanan sorunların çözümüne ve bununla birlikte sunulan hizmette, iyileştirme – geliştirme sürecine yönelik çalışmalar için bir komisyon oluşturularak 3 yıldır toplantılar yapılmakta, raporlar oluşturulmakta ve bu raporlar doğrultusunda konunun muhatabı kurumlara ziyaret edilmekteydi.

Üç yıl önce başlatılan çalışmalar 2023 başı yeni yıl ile birlikte tekrar ve daha güçlü bir oluşumla hareket kazandı. İmar, uygulama (proje) ve inşa aşamalarında yaşanan sorunların çözümü için MUTSO ilgili komite temsilcileri ve TMMOB ilgili Oda temsilcileri ile Muğla Yapı Denetim Firmaları Derneği temsilcileri yaklaşık 18 bin üyenin temsil edileceği bir komisyon oluşturdu.

İlgili komisyonun,  MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ilk toplantıda, sektörlerin yaşadığı, imar, uygulama ve yapılaşma sürecindeki aksaklıklar gibi ortak sorunlar görüşülürken, bu sorunların çözümü noktasında yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi. Toplantıda görüşülen konular, her temsilci tarafından kendi kuruluşuna aktarılacak olup gerekli değerlendirmelerin ardından ortak bir rapor oluşturulacak. Bu raporlar doğrultusunda komisyonun hareket planının belirlenmesi amacıyla 24 Şubat tarihinde  ikinci toplantısının yapılması kararlaştırıldı.

Komisyona katılım sağlayan Oda/dernek temsilcilerince hazırlanacak raporlar doğrultusunda konuların muhatapları durumundaki kamu kurumları, belediyeler ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlar ile değerlendirme toplantıları yapılması planlanıyor.

Toplantıya katılan Oda/Dernek Temsilcileri:

  • MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve Yönetim Kurulu Üyesi Menaf Kıyanç (komisyon sözcüsü)
  • MUTSO 3. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri) adına komite başkanı Abdullah Eskihisarlı ve komite başkan yardımcısı Ferudun Sarıoğlu
  • MUTSO 6. Meslek Komitesi (İnşaat, Taahhüt vb.) adına komite başkanı Cahit Alkan, komite üyesi Barış Yayman ve İpek Ekmekçi
  • MUTSO 12. Meslek Komitesi (Mühendisler-Mimarlar) adına komite başkan yardımcısı Ayten Arslan ve komite üyesi Mehmet Serkan Özçelik
  • MİMARLAR ODASI adına Mehmet Yenisu ve Ege Uslu
  • İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI adına Engin Fırat Ata ve Cemil Kırbaş
  • MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI adına Mehmet Orçun Çiğdem ve Ahmet Gürhan Arıcı
  • ŞEHİR PLANCILARI ODASI adına Münevver Rumeysa Gürbüzer ve Burak Teker
  • HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI adına Ahmet Yıldırım ve Mehmet Serkan Özçelik
  • ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI adına Onur Ceylan ve Behlül Koca
  • JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI adına Coşkun Çatalkaya ve Zişan Nihan Aygökçe
  • YAPI DENETİM FİRMALARI DERNEĞİ adına Murat Yazıcı

568