MUTSO GAZİANTEP HEYETİNİ AĞIRLADI


Gaziantep ve Muğla arasındaki iş ilişkilerini güçlendirmek ve iç turizmi geliştirmek amacıyla ilimize gelen Gaziantep Ticaret Odası heyeti MUTSO’yu ziyaret etti. Ziyarette iki ilin ve Odaların mevcut konumları ve potansiyelleri görüşülerek, ilişkileri güçlendirmek adına paylaşımlarda bulunuldu.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Başkan Yardımcısı Mehmet Tatar, Sayman Üye Yılmaz Duman, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Eryoldaş, Kemal Delioğlu, Mehmet Kavsara, Ömer Işık, Ahmet Özgüzükara, Meclis Üyesi Hasibe Sözmen, Komite Üyesi Abuzer Tağan ve TURSAB Gaziantep YTK Başkanı Soner Bacaksız,  iki il arasında iş ilişkilerini güçlendirmek ve iç turizmi geliştirmek amacıyla Muğla’ya gelerek bir takım görüşmeler gerçekleştirdi. Ziyaretler kapsamında 29 Eylül Cumartesi günü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı da ziyaret eden heyeti, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan başta olmak üzere, Meclis Başkan Yardımcıları Miraç Cin ve Ali Çorlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Sedat Tuncer ve Mustafa Murat Can, Yönetim Kurulu üyeleri Selma Ünal, Mehmet Çahan, Hasan Şahin, Mehmet Dişcigil ile Komite Üyesi Denizhan Yılmazer karşıladı.

Ziyaret esnasında bir takım açıklamalarda bulunan MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan şunları kaydetti: “Gaziantep Ticaret Odası adına sizleri Odamızda ağırlamaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Sizlere öncelikle kısaca Odamızı tanıtmak istiyorum. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, 1884 yılında kurulmuş olup, 134 yıldır faaliyet göstermektedir ve Türkiye’nin en eski Odaları arasında yer almaktadır. Kendi faaliyet alanlarımız içerisinde Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Menteşe, Ula, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerini de içerisine alan bir bölgede çalışıyoruz. 2013 yılından bu yana da şuanda sizi ağırladığımız, bu binamızda faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Odamız A sınıfı Akredite olmuş bir Oda. Bununla ilgili çalışmaları çok düzenli ve disiplinli olarak sürdürmekteyiz. Datça, Ortaca ve Yatağan olmak üzere üç ilçemizde temsilciliğimiz var. Odamızın konferans salonu sadece Odamızın değil aslında Muğla’nın pek çok ihtiyacına cevap vermektedir. Muğla eğitim anlamında çok önemli bir il. Ekonomimiz ağırlıklı olarak turizm, tarım ve mermere dayalı olsa da  merkez ilçemiz Menteşe’de eğitim son derece önemli. Bunun Odamıza yansıyan kısmında, Üniversitemiz ile çok yakın işbirliği içerisindeyiz. Eğitim faaliyetlerini daha iyi bir platformda sürdürebilmek adına MUTSO Akademi’yi hayata geçirdik. Turizm elbette ki ilimiz için oldukça önemli. Turizmin 12 aya yayılabilmesi için farklı etkinlikler yapmakta ve destek olmaktayız. Bu kapsamda ilçelerimizde gerçekleştirilen kültürel ve spor aktivitelerini son derece önemsiyoruz. Yaklaşık 7 bin üyemize hizmet veriyoruz. Genç bir Meclis ve çalışma ekibimiz var. Muğla’ya hizmet verebilmek adına heyecanla tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Meclis Başkanı Özcan’ın açıklamalarının ardından Muğla ekonomisi hakkında açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Muğla’nın ana sektörleri, turizm ve ihracat rakamları, yenilenebilir enerji imkanları ve Muğla’da yatırım olanaklarını içeren bir sunum gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan ayrıca, MUTSO’nun gerçekleştirmiş olduğu projeler ve yürütmekte olduğu çalışmalar hakkında da detaylı bilgi verdi.

Gaziantep Ticaret Odası adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ise Gaziantep ve Gaziantep Ticaret Odası hakkında bir takım bilgiler paylaştı. Muğla’da olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Başkan Yıldırım şunları kaydetti:  “Gaziantep tarihin ilk yerleşim yerlerinden biridir. İlimiz 2 milyon nüfuslu, 500 bin mülteciye de ev sahipliği yapan bir şehir. Başarılı bir il olduğumuzu düşünüyoruz. Dünyanın hangi metropol şehrine değil 500 bin 10 bin mülteciyi bıraktığınız takdirde o kentteki, eğitim, ulaşım, sağlık gibi tüm altyapı çökecektir. Biz kentin tüm paydaşlarıyla yürüttüğümüz ortak akıl çalışmalarıyla ve koordinasyonla, bu durumun altından çok rahat kalkabildik. Ama tabi ki bunların zararlarını ilerleyen dönemlerde hep birlikte göreceğiz. Bizim bir tarzımız var: hiçbir zaman ‘ihtiyacımız yok halının altına süpürelim’ demiyoruz. Sıkıntılarımızı dile getirmekten de mutluluk duyuyoruz. Kırmadan dökmeden derdimizi anlatma yolundayız. Bu mültecilerin sosyal ve ekonomik hayata adaptasyonları kapsamında Avrupa Birliği ve diğer ülkeler ile işbirliği ve proje çalışmaları yapmaktayız. Gaziantep’in Muğla gibi bir denizi yok. Bu hem bizim için avantaj hem dezavantaj. Karada ne yapabiliriz üzerine çok düşünmüşüz. Bizim en iyi yaptığımız şeylerden biri ticaret. Gaziantep, Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden birisidir. Yaklaşık 6.5 milyar dolar ihracat hacmiyle Türkiye’de 6’ncı sıradadır. Beş organize sanayimiz bulunmakta, organize sanayi bölgelerimizde yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlamaktayız. Gaziantep ne üretiyor diye baktığımızda; Gaziantep, makine halısının Türkiye’de lider şehridir. Türkiye’de üretilen makine halısının yüzde 92’sini dünyada ise yüzde 39’unu Gaziantep tek başına üretmektedir. Türkiye ayakkabı ve terlik üretiminin yüzde 92’isini Gaziantep yapmaktadır. En büyük eksiğimiz bu alanda kendi markamızın olmamasıdır. Gaziantep’in bir diğer uzmanlık alanı tekstildir. Emek yoğun çalışıyoruz ve katma değeri yüksek ürünler üretmek için çabalıyoruz. Bunların yanısıra kimya ve gıda Gaziantep’in en önemli sektörlerindendir.”

Ziyarette yapılan açıklamaların ardından, Muğla ve Gaziantep arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve birlikte yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Heyet, MUTSO’nun ardından, Ortaca, Marmaris ve Fethiye’de de temaslarda bulundu.

821

Haber görselleri