MUTSO HEYETİ, UKRAYNA İLE TURİZM FAALİYETLERİNİN GÜÇLENMESİ İÇİN BİR TAKIM ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRDİ


İki ülke arasında turizm faaliyetlerinin arttırılması amacıyla Ukrayna’ya iş gezisi düzenleyen MUTSO heyeti, Burada Türkiye Büyükelçisi, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile Kiev Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerini ziyaret etti. Program kapsamında uluslararası turizm fuarı da ziyaret edildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, meclis üyeleri ve meslek komite başkanlarının aralarında bulunduğu MUTSO heyeti, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bir iş gezisi düzenledi. 4-8 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen resmi program kapsamında heyet, öncelikle Ukrayna’daki Türkiye Büyükelçisi Yağmur Ahmet Özdere ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Ukrayna Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler hakkında detaylı bilgi alan MUTSO heyeti, sonrasında Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile Kiev Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ettiler. Heyet ayrıca, Kiev’de düzenlenen uluslararası turizm fuarına da bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kiev Ticaret ve Sanayi Odasında Başkan Yardımcısı Vitalii Maystrenko ve beraberindeki heyet ile gerçekleştirilen görüşmede, iki ülkenin benzer sektörlerinde makina üretimleri konusunda işbirliği teklifinde bulunuldu. Tekliften memnuniyet duyduklarını ve bu teklifi Türkiye’deki paydaşlarını ileteceklerini ifade eden MUTSO heyeti, bu kapsamda gerekli firmaların görüştürülmesi ve her türlü desteği sağlamak konusunda hazır olduklarını kaydetti.

Kiev Ticaret ve Sanayi Odasının ardından Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret eden MUTSO heyetini burada Turizm Komitesi Başkanı Volodymyr Tsaruk ve komite üyeleri ağırladı. Ziyarette, turizm gazetecileri, bloggerlar, youtuberlar da hazır bulundu. Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, Ukraynalıların turizm açısından özellikle Muğla’yı tercih etmeye başladıklarını ifade ederek, bunun güçlendirilmesi adına gerekli çalışma ve görüşmelerin ivedilikle gerçekleştirilmesi talep etti. Bu konuda her türlü çalışmaya açık olduklarını, hem turizm potansiyeli hem de tarım potansiyelini paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını kaydettiler.

Turizm Komitesi Başkanı Volodymyr Tsaruk, karşılıklı turist akışını artırmak ve Ukraynalı çocukları Türkiye’deki spor, sağlık ve dil kamplarına göndermekle ilgili çalışmalar yapılabileceğini, ayrıca Ukraynalılara Muğla’yı daha fazla tanıtmak gerektiğine dikkat çekti.

Burada bir konuşma gerçekleştiren MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2008 yılında Odessa’da düzenlenen fuarda geliştirilen ikili ilişkilerin sürdürülmesi sonucunda, o tarihte olan 15 bin Ukraynalı ziyaretçi sayısının bu yılsonunda 250 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” diyerek Muğla’nın ilçelerinin özellikleri, farklılıkları ve alternatif yatırım olanakları konusunda tek tek bilgi verdi.

Meclis Başkanı Özcan, tarımsal çalışmaların ve üniversiteler düzeyinde yapılacak bir işbirliğinin de son derece önem arz ettiğine dikkat çekti.

Başkan Özcan ayrıca, Muğla’nın Covid-19 ile mücadelede Türkiye’nin en başarılı illeri arasında yer aldığına, bu açıdan son derece güvenli bir il olduğu vurgu yaptı.

Tüm dünya, ormanların yanışını dehşet içinde izlerken Muğla’nın devasa yangınlarından çabuk iyileştiğine dair yapılan yoruma ilişkin bilgi veren Meclis Başkanı H. Koray Özcan, “Muğla, topraklarının yüzde 68’si orman olduğu için Türkiye’nin en yeşil bölgelerinden biridir. Ağustos ayında çıkan yangınlar Muğla’daki 832.000 hektar orman varlığının 49.950 hektarını etkiledi. Yangınlardan sonra etkilenen alan temizlendi, yanan ağaçlar kesilip kaldırılmaya devam ediyor. Kuru bir yazdan sonra, doğal kaynakların yenilenmesi için de yağışlı bir kış öngörülmektedir. Bu felaketin sonuçlarını ortadan kaldırmak bir yıldan az sürecek. İlimiz, yangının etkilerini ve yaralarını çok çabuk saracaktır. Muğla yine yeşili ve mavisi ile var olmaya devam edecektir.  Ormanlarla çevrili deniz kıyısında, dinlenmeye alışmış turistlerin endişelenmesine gerek yok. Ayrıca ülkeniz tarafından yangınları söndürmedeki yardımlar ve bize gönderilen iki uçak için teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ise, Muğla’da iki adet havalimanı olduğuna dikkat çekerek, direk uçuşlar sayesinde Muğla’ya ulaşımın çok kolay olduğunu, daha fazla hava yolu şirketinin direk uçuş koyması için çalışacaklarını kaydetti. Turizm konusunda Ukraynalı turistlerin ilgisini çekebilecek, Muğla’nın yat turizmi için en uygun kıyılara ve mükemmel koylara sahip olmasıyla birlikte hava sıcaklıkları, açık günler sayısı günlük güneşlenme süresi ve rüzgar durumunun yat turizmi için ideal denilebilecek dünyanın en iyi merkezlerinden biri olduğu bilgisini paylaştı.

Muğla’da yapılan ekstrem sporlar hakkında bir çalışma hazırlatan ve çalışmayı toplantıda takdim eden başkan Ercan, Muğla’ya ulaşımın çok kolay olduğunu,  ve yüksek güvenliği ile Muğla’ya yalnızca tatil amaçlı değil yaşamak amaçlı gelme eğiliminin arttığı bilgisini verdi. Başkan Ercan ayrıca, Muğla’nın coğrafi yapısı ve 4 mevsim yumuşak iklimi sayesinde yamaç paraşütü, kite surf, rafting, bisiklet ve yürüyüş yolları, su sporları gibi farklı spor dallarında 12 ay boyunca elverişli bir il olduğuna dair açıklamalarda bulunarak, Muğla’nın spor turizmindeki potansiyeline dikkat çekti.

Ukrayna’da gerçekleştirilen önemli ziyaretler kapsamında açıklamada bulunan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Ukrayna heyeti ile ikili görüşmelerin devam edeceğini kaydederek bu doğrultuda Ukrayna yetkililerinin Muğla’daki turizmi yönetenleri Ukrayna’ya davet ettiklerini, böylelikle Ukrayna için Muğla’yı ilçeleriyle birlikte önemli bir destinasyon haline getirmek için her türlü desteği vereceklerini ifade ettiklerini kaydetti. Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla Odaları arasında bir işbirliği protokolü için çalışmaların başladığını bilgisini veren Başkan Ercan ayrıca, Ukrayna turizm gazetecileri, bloggerlar ve YouTuberları yeryüzü cenneti Muğla’ya davet ettiklerini ifade etti.

520

Haber görselleri