MUTSO’DAN COVID-19 HİNT VARYANTINA KARŞI AŞI UYARISI


Muğla Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Eriş Başaran Akça ile Başkan Yardımcısı Ahmet Demiral, Covid-19 Salgınının 4’üncü ve en tehlikeli Hint Varyantı üzerine aşılama konusunda bilgilendirme amaçlı MUTSO’yu ziyaret etti.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı dolayısıyla son günlerde aşılama miktarının azaldığını belirterek, bayramdan sonra bu oranın yükselmesi için vatandaşların aşı konusunda duyarlılığının artması gerektiğine dikkat çekmek için kurumlara bir dizi ziyaret gerçekleştiren Muğla Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Eriş Başaran Akça ile Başkan Yardımcısı Ahmet Demiral bu kapsamda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’ı ziyaret etti. 27 Temmuz Salı günü gerçekleştirilen ziyarette MUTSO Birim Sorumluları da hazır bulundu.

Pandemi sürecinde tüm ticaret ve sanayi odalarının ve borsalarının öneminin çok büyük olduğuna vurgu yapan Dr. Akça: “İşletmelerin ve firmaların tamamı size kayıtlı. Bu yüzden sizlerin destekleri çok önemli. Anonim şirketler, limited şirketler, kooperatifler hep sizin üyeleriniz ve çok yüksek bir rakam oluyor. Dolayısıyla pandemi sürecinde bu pastadaki payınız çok yüksek. Eğer şirketler çalışanları ile birlikte aşılanma sürecini tamamlarlarsa kesinlikle hiç bir firma ekonomik anlamda zarar görmez. Özellikle 3. Aşıların Biontech olması çok önemli. Çünkü bu yeni varyanta karşı en etkili olan aşı. Bunu başarabilirsek yasaklama ve kısıtlamaya maruz kalmayız. İllerin risk grubuna göre kısıtlamalar geleceği için biz bunu başarabilirsek kapanma ile kesinlikle karşı karşıya kalmayız. Toplumsal bağışıklığı sağladığımız zaman bu bizim için artık risk olmaktan çıkıyor. Biz Türkiye’de bu sorunu çözen ilk temiz il olmak istiyoruz. Bunu hep birlikte hassasiyet göstererek çözebileceğimizi umuyoruz.” dedi.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ise şu ifadelere yer verdi: “Kurban Bayramı vesilesi ile tatile giden veya bayramdan sonra tatilini uzatan vatandaşlarımız, bulundukları şehirlerde, tatil beldelerinde, memleketlerinde mutlaka aşılarını olsun. Aşı olmadığımız her an bizim aleyhimize. Bugün salgınla mücadelenin tek anahtarı aşı. Aşı olmadan bu salgının üstesinden gelemeyiz. Güz dönemi geldiğinde vatandaşların işlerine devam etmesi, çocukların ve gençlerin okullarına gidebilmesi için aşılanmanın mutlaka tamamlanması gerekiyor. Şu an bir kısıtlama söz konusu değil ama son günlerdeki rakamlara baktığımızda maalesef yine bir artış görmekteyiz. Şuan en tehlikeli olan 4. Dalga ölümcül Hint Varyantı ile mücadele ediyoruz. Dünyada 194 milyon kişi bu virüsle enfekte oldu ve 4 milyondan fazla kişi de hayatını kaybetti. Biz görmediğimiz bir şey ile savaş veriyoruz. Artık çok daha hızlı bulaşıyor ve çok daha ölümcül. Bu salgından kurtulmanın tek yolu aşı. Aşıdan başka çare yok. Bu şekilde devam ederse tekrar tam kapanmalar başlayabilir. Artık herkes çok zor durumda. Yeni kısıtlamaları ekonomimiz kaldıramaz. İnsanların psikolojisi kaldırmaz. Sağlıkçıların zaten dayanacak gücü kalmadı. Geçmişte yaşadığımız kısıtlamaların yaşanmaması ve bu sürecin böyle devam etmesi için bir an önce herkesin aşısını olması gerekiyor.

Gençlerin Aşıyı Önemsemesi Şart

Özellikle 17 yaş üstü gençlerde aşılanma oranının artmasının son derece önem arz ettiğini dile getiren Başkan Ercan, “17 yaş üstü gençler arasında aşılanma oranı henüz %50’yi bulmadı. Gençler kendileri hasta olmuyor belki ama hastalığı taşıyor ve büyüklerine götürüyor. Büyüklerde aşılanma oranı daha yüksek olmasına rağmen yeterince antikor geliştiremeyen ya da henüz ikinci doz aşısını yaptırmamış kişiler, enfekte olarak hayatını kaybedebiliyor. Oysa bir kişi, tam doz aşısını olduğunda hastalığı bulaştırsa dahi daha hafif geçirdiği için çevreye virüs saçılımı daha az oluyor ve doğal olarak başka bir kişiyi enfekte etme ihtimali de azalıyor. Bu noktada gençlerin sadece kendilerini değil büyüklerini de düşünerek aşı olması çok önemli.”

Özel Sektörün Aşıyla İlgili Hassasiyeti Önemli

MUTSO Başkanı Ercan, “Odamıza bağlı 7500 işletme ve yaklaşık 150.000 sigortalı çalışanı bulunmakta. Bu kadar kişinin ailesi ve etkileşimde bulunduğu insanlar var. Şuan olağanüstü hal ilan etmemiz lazım. Bayram vesilesi ile ilimize çok fazla sayıda turist geldi. Yabancı turistler de zira gelmeye devam ediyor. Turizm bölgelerinde aşılanma büyük oranda tamamlanmış durumda. Ancak ben tüm üyelerimize özellikle aşı konusunda çok hassas olmaları gerektiğini, 17 yaş üstü gençler başta olmak üzere tüm çalışanlarının aşılarını olmalarını gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Bunun kontrolünü her işletmemiz kendi çalışanı için yaparsa tekrar temiz il olmamızın önünde hiçbir engel yok.” çağrısında bulundu.  

771

Haber görselleri