MUTSO’DAN SITKI KOÇMAN VAKFINA ZİYARET

MUTSO Meclis Başkanı Özcan ve Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Koçman Vakfı’nı ziyaret ederek Vakfın çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı H. Koray Özcan ile Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan Sıtkı Koçman Vakfı’nı ziyaret ederek Başkan Yardımcısı Mustafa Acar ile görüştü ve Sıtkı Koçman Vakfı’nın amacı ve çalışmaları hakkında bilgi aldı. Başkan Yardımcısı Acar, Sıtkı Davut Koçman’ın Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin kuruluşunun akabinde çok hızlı büyümesine neden olup üniversiteye 110 bin m2 kapalı alan kazandırdığı, vefatının ardından üniversiteye katkı ve desteklerini devam ettirdiği, üniversitedeki öğrenci ve araştırma görevlilerine yurt içi ve yurt dışı araştırma ve kongre imkânlarını sunduğunun bilgisini verdi.  Ziyarette ayrıca Başkan Özcan ve Başkan Ercan 1955 yılında Odamıza kayıt olan nakliyat, toprak mahsulleri, orman mahsülleri ve kerestecilik işleri ile iştigal eden Sıtkı Davut Koçman’ın kardeşi Muzaffer Koçman’a ait sicil defterinin kopyasını Acar’a takdim etti.

Ziyarette Vakıf Başkan Yardımcısı Mustafa Acar, Sıtkı Davut Koçman ve Sıtkı Koçman Vakfı hakkında şu bilgilere yerdi:

“Vakfımızın hamisi merhum Sıtkı Davut Koçman, eğitime ve sağlığa önem veren bir kişiydi. Vergilendirilmiş kazancından elde ettiği geliri kurduğu Sıtkı Koçman Vakfı bünyesinde toplamış, kendisine başka bir yerde yatırım yapması söylenmesine karşın ‘Ben Muğla’da kazandım, Muğla’ya ve Üniversiteye destek olacağım’ diyerek Muğla sevdalısı olduğunu bir kez daha göstermiştir. 1999 yılından günümüze kadar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne 100 Milyon Dolar civarında bir harcama yaparak kampüsün içinde ve ilçelerde 110.000 m2’lik kapalı alanı Üniversiteye kazandırmış, vefatından sonra Muğla Üniversitesine adı verilerek Üniversitenin adı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olmuştur. Her yıl devlet üniversitelerinde okuyan ortalama 500 -600 başarılı öğrenciye karşılıksız burs verilmektedir. Vefatından sonra da kurduğu Vakıf vasıtasıyla eğitime katkıda bulunmanın en güzel örneğini sergilemektedir. Her yıl ortalama olarak amaca yönelik 2 Milyon TL (Burs, öğretim üyelerinin yaptıkları yayınlara, yurt dışı ve yurt içi kongre giderlerine, üniversite bünyesinde yapılan etkinliklere, diğer kamu kurumlarına) harcama yapılmaktadır. Yine her yıl Mühendislik Fakültesinden 1 kız, 1 erkek olmak üzere Yüksek Lisans öğrencileri Fransa Konsolosluğu ile ortak bütçeli olarak Fransa Poiters Üniversitesine eğitime gönderilmekte olup, 2020 yılından itibaren Fransa ya gönderilen öğrenci sayısı 5’e çıkarılmıştır. Bu yıldan itibaren başlamak üzere her sene Sıtkı Davut Koçman adına, Sıtkı Davut Koçman Bilim Ödülleri düzenlenecek olup, bu kapsamda Sıtkı Koçman Anma Etkinliğinin yapıldığı 14 Ekim’de verilmek üzere ulusal düzeyde her yıl belirlenecek bir tema (bu sene madencilikte yeni yaklaşımlar teması) üzerinde Başarılı Bilim İnsanı Ödülü düzenlenmiş, birinciye, 40 Bin TL ödül verilecektir. Yine aynı amaca yönelik olarak Üniversiteyle ortaklaşa değişik dallarda Üniversitemizde okuyan öğrenciler arasında ödül yarışması düzenlenmiş birinciye 15 Bin TL, ikinciye 10 Bin TL, üçüncüye 5 Bin TL. olmak üzere toplam 30 Bin TL ödül belirlenmiştir. 2013 yılından bu yana eğitim-öğretimin devam ettiği dönemlerde her gün öğrencilerimize üniversitenin C kapı ve yurt giriş kapılarında 500 kişilik makarna dağıtılmaktadır. Vakfımızın hamisi rahmetli Sıtkı Davut Koçman sağlığında işlettiği iş kollarında her çalışanının sigortasını yaptırarak geleceğini güvence altına aldırmıştır. Bugün hala onun iş yerinde çalışarak emekli olmuş çok hemşerimiz bulunmaktadır.  Merhum Sıtkı Davut Koçman sahip olduğu işletmelerde öncelikle devletin çıkarlarını düşünmüş ve kazançlarını vergilendirdikten sonra kalan geliriyle eğitime, sağlığa ve ihtiyacı olan kurumlara yardım etmiştir. Bu amaçla kurulan ve halen eğitime ve diğer kurumlara Vakfımız kanalıyla yapılan yardımlarla ölümünden sonrada anılmaya devam etmektedir. Her yıl 14 Ekim’de adına Üniversite’de ve diğer kurumlarda anma etkinliği yapılmaktadır. Vakfımızın Hamisi, kurucusu ve vefat edene kadar başkanlığını yapan hayırsever iş adamı Merhum Sıtkı Davut Koçman bir Muğla sevdalısıdır. Muğla’mıza yatırım yapmıştır ve vefatından sonra da yapmaya devam etmektedir. Kendisini saygıyla ve minnetle anıyorum.”