MYB BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI


MUTSO ile Muğla Emlak Danışmanları Esnaf Odası tarafından taşınmaz ticareti kapsamında zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Emlak Danışmanları Esnaf Odası (MEDEO) tarafından taşınmaz ticareti kapsamında zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. 18 Eylül Çarşamba günü MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, MEDEO Başkanı Ziya Ercan, MEDEO Başkan Vekili Ömer Yetkin, Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürü Cengiz Demirci ile emlakçılar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan: “Emlakçılık ve gayrimenkul sektörünün kurallarını yeniden belirleyen 30442 Sayılı Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik kapsamında mesleki yeterlilik belgesi almanın zorunlu hale getirilmesi, sektörlerin kalite çıtasını arttırması ve kayıt dışılığın önlenmesi açısından önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Her sektör için bu uygulamaların kanun nezdinde hayata geçirilmesi zaruri hale gelmiştir. Emlakçılık sektöründe de söz konusu mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler, pazarlama ve satış faaliyeti yapamayacak, ruhsat alamayacak ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteremeyecektir. Bu kapsamda 5 Aralık 2019 tarihine kadar bu sektörde faaliyet gösteren tüm işletmelerin yetki belgesi alması ve emlakçılık yapan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alması gerekmektedir. Ancak, 5 Haziran 2018 tarihinden önce emlakçılık faaliyeti gösteren kişinin vergi levhası varsa ve ticaret ve sanayi odası veya emlak danışmanları esnaf odası üyesi ise, mevcut müktesebattan yararlanabilecek ve ticaret bakanlığından yetki belgesini almaya hak kazanmış olacak. Bu müktesebattan yararlanamayan sektör temsilcilerine yönelik ise,  odamız, “Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5” ve “Emlak Danışmanı Seviye 4” Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Hizmeti yürütmekte ve gerçekleştirilen yazılı ve uygulamalı sınav sonucunda başarılı olan katılımcılar, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazanacaklardır. Bugün gelinen noktada bu kanuni zorunluluğun emlak sektörüne yarar sağlamasını diliyor, mesleki yeterlilik belgesi almak için sınavlara katılacak olan sektör temsilcilerine başarı dileklerimi iletiyorum.” dedi.

Ercan’ın ardından konuşmasını yapan MEDEO Başkanı Ziya Ercan ise: “Bugün burada amacımız, Emlak Danışmanları Esnaf Odası üyesi olup yetki belgesi almış veya almamış, bir de Ticaret ve Sanayi Odası üyesi olup yetki belgesi alıp almayan arkadaşları tespit etmek için toplandık. Yetki belgesi için 6 Aralık’tan önce son uyarımızı yapmak istedik. Bize katkılarından dolayı tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş katılımcılara taşınmaz ticareti kapsamında zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi hakkında bilgilendirme yaptı.

Konuşmaların ardından taşınmaz ticaretinin yönetmelik maddeleri incelendi. Toplantı, katılım belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.

561

Haber görselleri