ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI KAPATILMAMALI


MUTSO 11. Meslek Komitesi özel öğretim kurslarını gündeme taşıdı: “KURSLAR KAPATILMAMALI”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) bünyesinde eğitim hizmetleri alanında faaliyet gösteren 11. Meslek Komitesince yapılan açıklamada, bir üst eğitime geçebilmek için yapılacak sınavların var olduğu sürece, kursların kapatılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çatısı altında resmi faaliyet gösteren özel öğretim kurslarının kapatılmasının gündeme gelmesi konusu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın eğitim hizmetleri kapsamında faaliyet gösteren 11. Meslek Komitesi’nin de gündemini oluşturdu.

Komite tarafından kapsamlı bir rapor hazırlanırken, konuya ilişkin bir açıklama da yapıldı. 11. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Özgül tarafından yapılan açıklamada, bir üst eğitime geçebilmek için yapılacak sınavların var olduğu sürece, kursların kapatılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

Ülkemizde bir üst eğitim kurumuna ulaşabilmek için sınav sisteminin var olduğunu, sınavdaki başarıyı arttırmak için akademik destek almak isteyen TYT-AYT sınavlarına giren 2 milyon öğrenci ile LGS’ye giren 1 milyon öğrenci bulunduğunu belirten Özgül, liseden mezun olup, girdiği sınavdan istediği puanı alamayan ya da üniversiteye yerleşmesine rağmen, yeniden sınava hazırlanmak isteyen öğrencilerin taleplerini özel öğretim kurslarının karşıladığını savundu.

Hüseyin Özgül açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Okula da gitmeyecek olan bu öğrencilerimizin puanlarını yükseltip hedeflerine ulaşması için bakanlığımıza bağlı olan özel öğretim kurslarını tercih edebilmeleri önemli bir husustur. Bu mağduriyetler akademik başarıya ulaşabilecek bireylerin sistemden yararlanamaması sebebiyle bu beyinlerin heba olacağı, ülkemizin bundan zarar göreceği, geleceğe her an umutla baktığımız ve yetişmiş insana ihtiyaç duyduğumuz bu durumun asla gözden kaçırılmaması hepimiz için elzemdir.”

Türkiye’de şu anda 4 bin civarında özel öğretim kursu bulunduğunu ve bu kursların 7 farklı devlet kurumu tarafından bütün yönleri ile denetlenen yaygın eğitim kurumları olduğunu belirten Komite Başkanı Hüseyin Özgül, ek kurs çalışmalarının sadece Türkiye’de değil, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya, Güney Kore, Japonya gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde de bulunduğuna vurgu yaptı.

Özel öğretim kurslarının mevcut sistem içerisinden çıkarılması durumunda, devlet olarak toplumun fırsat eşitliğinin kaybolması, eğitim-öğretim hakkının engellenmesi, çalışma özgürlüğü ve girişim hakkının önlenmesi gibi sorunlarla karşılaşacağını ifade eden Özgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okul bitiminde veya hafta sonları akademik destek için kurslara giden milyonlarca öğrenci, özel öğretim kurslarının kapanması durumunda çoğu aile tarafından çocukları takip edilemediğinden zararlı alışkanlıkların edinildiği ortamlara yönelebilirler. Bir üst kuruma sınavla geçişler devam ettiği sürece, özel öğretim kurslarının kapanması, kontrol edilemeyen merdiven altı dairelerde kaçak kursların artacağı, bunların yine meyvelerini yiyecek olan kesimlerin kayıt dışı olarak örgütler ve özel ders verenler olacağı aşikardır. Devletimizin maddi ve manevi kayıplarının yanında öğrencilerimizin güvenlik yönünden de tehlikeye atılacağı muhakkaktır.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 2023 eğitim vizyonunda özellikle okuldaki ders çeşitlerinin önümüzdeki yıllarda azalacağını, ders içeriklerinde değişikler olacağını ifade ettiğini de hatırlatan Hüseyin Özgül, “Bu durum hayata geçirildiğinde sadece akademik anlamda eğitim-öğretim veren özel öğretim kurs merkezlerine olan talep azalacaktır ve böylece kurum sahipleri kendi kararlarıyla kapatacaklardır. Hal böyleyken, MUTSO Eğitim Hizmetleri Komitesi olarak, özel öğretim kurslarının 2023 eğitim vizyonu doğrultusunda yeni eğitim sisteminin uygulanmaya başlandığı dönemden itibaren kaldırılmasının daha doğru olacağını düşünmekteyiz” diye görüş belirtti.   

579