TEMEL DIŞ TİCARET EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ


MUTSO, Avrupa İşletmeler Ağı Projesi çalışmaları kapsamında ihracat potansiyeli olan ve ihracat yapmak isteyen üyelerine yönelik ‘Temel Dış Ticaret Eğitimi’ düzenledi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ihracat potansiyeli olan ve ihracat yapmak isteyen üyelerine yönelik Avrupa İşletmeler Ağı Projesi çalışmaları kapsamında 12 Ekim Salı günü ‘Temel Dış Ticaret Eğitimi’ gerçekleştirildi. MUTSO Hizmet Binasında gerçekleştirilen eğitime Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ile AB, Proje, Raporlama ve Dış Ticaret Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kayacık’ta katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan dış ticaret bilgilendirme seminerlerinin Oda bünyesinde düzenli olarak yapıldığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu seminerlerden birinde daha birlikteyiz. Genellikle ihracata yönelik yaptığımız eğitsel çalışmaların bu ayağında, ithalat içeriğinin de olması, çalışmayı daha da anlamlı kılacaktır.  Odamız, bakanlık ve ihracatçı birlikleriyle yaptığı paydaş ihracat seminerlerinin yanı sıra sertifikalı dış ticaret eğitimleri de gerçekleştirmekte.  Bu eğitim ve seminerleri gerçekleştirirken hedefimiz, bölgemizin ihracat potansiyelini arttırmak.  Aslında bu çalışmalardaki asıl amacımız, ihracat yapmaktan öte, firmalarımızı ihracata hazır hale getirmek. Bizim Oda olarak sunduğumuz eğitim çalışmaları, bu firmaları hazırlamak yönünde gerçekleşmekte. Özellikle gıda sektöründeki firmaları ihracat yapabilecek hale getirmemiz gerekiyor.  Bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün düzenlenen eğitimin gerçekleşecek oturumlarında önemli konular masaya yatırılacak. Konuya ilişkin üyelerimizin talepleri doğrultusunda odamız her zaman hizmet vermeye hazırdır.”

Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kayacık; “Bir süredir ekibimiz ile ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Bir çoğunuzu ziyaret ettik, birçoğunuza da bugün itibariyle ulaştık. Bundan sonraki süreçte hep sizinle olacağız. Muğla’mızın en büyük eksiği ihracat yapamamak. Üretiyoruz, katma değer katıyoruz. Bizim ürünlerimizle diğer illerdeki iş adamları ihracat yapıyor ama biz bir türlü ihracatta kendimizi geliştiremiyoruz. Bu kapsamda bu eğitimi gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Biz pandemi döneminden önce birtakım çalışmalara başlamıştık. Öncelikle bir kümeleme çalışmamız var. Aynı işi yapan sektörler arasında iletişim kurmak en büyük hedefimiz. Kümeleme çalışmamıza hepinizi davet ediyoruz. Biz her türlü teknik altyapı ve desteği vereceğiz. Sizden ricamız ekip arkadaşlarımızın kurduğu plana sadık kalalım. Hedefimiz hiç ihracat yapmamış firmaya 1 yıl içerisinde ihracat yaptırmak istiyoruz. Ben bugünü Muğla için milat olarak görüyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Eğitmen Barış Uyanık tarafından İdare Hukuku kapsamında ‘Gümrük İdaresi, Dahilde İşleme, Antrepo, Geçici İthalat, İhracat, Transit, İhracat Nedir?, İhracatçı Olabilme Koşulları, İhracatçı Firmanın İlişki İçinde Olduğu Resmi Ve Özel Kurumlar, Uluslararası Teslim Şekilleri, Uluslar Arası Ödeme Şekilleri, İhracat Pazar Araştırması, İhracatta Fiyatlandırma, İhracatta Kullanılan Belgeler, İhracat Gümrük İşlemleri’ konuları kapsamında bir sunum gerçekleştirildi.

Eğitime katılan Vakıfbank Yatağan Şube Müdürü Ümit Bollu, tüm üretici ve ihracatçıların yapacakları dış ticaret işlemlerinde Vakıfbank olarak her türlü kolaylığı sağlayacaklarını belirtti.

Katılımın yoğun olduğu toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

508

Haber görselleri