TOBB KGK TOPLANTISINDA MUĞLA’NIN SORUNLARI AKTARILDI


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve TOBB KGK Başkanı Öztürk önderliğinde 81 ilin KGK Başkanları online olarak gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi. İllerin sorunlarının aktarıldığı toplantıda Muğla KGK Başkanı Çahan, pandemi sürecinin Muğla ekonomisine etkilerini aktardı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) 81 il başkanı ve icra komitesi üyelerinin katılımıyla online bir toplantı gerçekleştirdi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk öncülüğünde 3 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen toplantıda 81 ilin yaşadığı ana sorunlar görüşüldü.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, pandemi döneminin sıkıntıların yanı sıra fırsatları da beraberinde getirdiğine vurgu yaparak, “Bu süreçte dijital dönüşümün ne denli önemli olduğunu gördük. Kadın Girişimciler Kurullarımızın da odağına dijitalleşmeyi almasında, yenilikçi projeleri gündeme getirmesinde büyük fayda görüyorum. İşinizi muhakkak dijital ortama taşıyın. Sadece e-ticaret olarak değil, müşteri ilişkilerinden, reklam ve pazarlamaya kadar dijital de olun. Zira erkeklerle mesafeyi kapatmanın en hızlı yolu, teknolojiyi kullanmaktan geçiyor.” ifadelerine yer verdi. Kadın girişimcilerin bugüne kadar bu alanda çok güzel ve örnek projeler hayata geçirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde, yeni projelerle, yerelde de kadın girişimcileri ön plana çıkaracak projeler gerçekleştirmelerini istedi.

Salgından en çok etkilenen sektörlerin başında hizmet sektörünün geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Kadın girişimcilerin en yoğun var olduğu alan bu. TOBB olarak bu sıkıntılı dönemde, iş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlendik. Sahadaki sıkıntıları hızlı bir şekilde hükümetimize ilettik. Salgının başladığı Mart ayında Kadın ve Genç Girişimci Kurulları, Sektörler ve oda/borsalardan gelen talepleri derledik. Oluşturduğumuz 70 maddelik öneri setini Cumhurbaşkanımıza sunduk. Bunların büyük bir kısmı hayata geçti, geçmeye de devam ediyor” dedi.

Takip ettikleri konulara ilişkin kısa bilgi veren Hisarcıklıoğlu, “Vergi-SGK ödemeleri için vadelendirme imkânı getirilmeli. Kamuda bekleyen alacaklar ödenmeli. En çok etkilenen eğitim ve turizm gibi sektörlere özel finansman paketleri çıkartılmalı. Kısa çalışma ödeneği uygulaması, en az 2020 sonuna kadar devam etmeli. Sanayiciler üzerindeki YEKDEM maliyetleri azaltılmalı, GEKAP ile ilgili yükler düşürülmeli/uygulama 2021’e ertelenmeli ve Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde acenteler aleyhine olan maddeler değiştirilmeli” dedi.

TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk de yapılan işin büyüğü küçüğü olmadığını, önemli olanın işi yarım bırakmamak olduğunu söyledi.  Öztürk, “Çok değerli projeleriniz var. Bu projeleri daha da tabana yayarak geliştireceğiz. Bir hijyen seferberliği başlatmalıyız. Hep beraber temiz bir Türkiye için çalışacağız. Heyecanınız heyecanımızdır” dedi. Öztürk, kadın girişimci sayısı artırmak gerektiğini söyledi.

Daha sonra 30 il KGK başkanları söz alarak ilin önemli sorunlarını ve çözüm önerilerini aktardı. Bu kapsamda bir konuşma yapan Muğla KGK İcra Komitesi Başkanı Mehtap Çahan, pandemi sürecinde Muğla’da en çok hissedilen ekonomik sorunları aktardı. Başkan Çahan “Muğla ili bir üniversite şehridir. Yılda 40-50 bin öğrenci ağırlamaktadır. ekonomik yönden en büyük sorun  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin  kapalı olmasıdır. Üniversitenin kapanmasıyla istihdamda düşüş yaşandı. Bunun büyük çoğunluğu da ne yazık ki kadınlardan oluştu. Öğrenci sayesinde kalkınmaya çalışan iş yerleri de ciddi sıkıntıya düştü. Bir çok iş yeri ticari faaliyetini sona erdirmek durumunda kaldı. Ayrıca 2020 yaz sezonunda turizmden yeterli verim alınamadı. Turizmciler oldukça zor bir süreçten geçiyor. Bu yaşananlar ilimizde ciddi bir ekonomik kayba yol açtı.” ifadelerine yer verdi.

475

Haber görselleri