TOBB NEFES KREDİSİ TANITILDI


MUTSO, MTB ve Denizbank ortaklığında düzenlenen basın toplantısında TOBB’un Kobi Finansman Projesi ‘TOBB Nefes Kredisi’nin tanıtımı gerçekleştirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Ticaret Borsası (MTB) ve Denizbank ortaklığında 27 Nisan 2020 tarihinde tekrar başlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Kobi Finansman Projesi “TOBB Nefes Kredisi” düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı. 30 Nisan Perşembe günü düzenlenen toplantıda, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, MTB Başkanı Hurşit Öztürk, MUTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ömer Öcal, Denizbank Muğla Şube Müdürü Işık Söğüt Tanç, Yatağan Şube Müdürü Mehmet Aybar ile Ortaca Şube Müdürü Özlem Özdamar Tuncer hazır bulundu.

 

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan yaptığı basın açıklamasında üyelerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere TOBB’un öncülüğünde, oda ve borsaların katkılarıyla gerçekleştirilen yeni Nefes Kredisi için imzaların TOBB ile Denizbank tarafından atıldığını belirterek şu ifadelere yer verdi: “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin KOBİ finansman projesi ‘TOBB Nefes Kredisi’ 27 Nisan 2020 tarihi itibariyle tekrar başladı.  TOBB ve 365 oda borsanın tüm kaynaklarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Nefes Kredisi’nde 2020 yılı tamamen ödemesiz olacak. Ödemeler bugüne kadar üyelerimize sağlanan en düşük faiz oranı olarak yıllık %7,5 ile 2021’de aylık eşit 12 taksitle yapılacak. Üst limit yıllık cirosu 3.000.000 TL’ye kadar olan üye firmalarımız için 50.000-25.000 TL’ye kadar olan firmalarımız için 100.000.000 TL’ye  kadar değişiyor. TOBB Nefes Kredisi 2020 projesinin 6,25 milyar TL’lik bir kredi hacmine ulaşması bekleniyor. Nefes Kredisi kapsamında TOBB ve Odamızın sunduğu kredi hacmi ise 25.800.000 TL. TOBB Nefes Kredisine Denizbank aracılık edecek. Kredi garanti fonu hazine desteğiyle kredinin %80’ine kefil olacak.  Bu projeyle inşallah istihdamın, üretimin öncüsü küçük işletmelerimizi rahatlatacağız. Sağlık alanında en az sayıda can kaybı ile bu salgını atlatırken, şirketlerimizi yaşatarak Covid sonrası döneme girmemiz gerekiyor. Çünkü salgın sonrası küresel ekonomi yeni bir hal alacak. İş yapma biçimleri değişecek, rekabet daha da kızışacak. İşte bu bilinçle, bu işi bir seferberlik gibi gördük ve salgının ilk gününden beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. Üyelerimizin en büyük sorunu olan finansmanda TOBB ve 365 oda ve borsa olarak, elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyduk.  Tüm kaynaklarımızı üyelerimizin emrine verdik.  Finansman ihtiyacına cevap verebilmek adına TOBB Nefes Kredisi’ni yeniden devreye aldık. Cirosu 25 milyon TL’nin altında olan küçük üyelerimiz, odamızdan alacakları üyelik belgesi ile Denizbank şubelerine başvurabilecekler. Üstelik üyelerimizin, oda faaliyet belgesi için hizmet binalarımıza gelmelerine gerek yok. Dijitalleşen dünyanın nimetlerinden faydalanarak, odamızın online işlemler bölümünden belgelerini ücretsiz olarak alabilirler.  Amacımız, üretim ve ticaret kapasitemizi hayatta tutmak, firmalarımızı, girişimcilerimizi yaşatmak. Böylece bu süreç geride kaldığında yeniden ayağa kalkıp çalışmaya devam etmek. Son 13 yılda bu uygulama 7’nci hayata geçirdiğimiz kredi oldu. Üyelerimiz ne zaman zorda kalsa TOBB öncülüğünde oda ve borsalarımız tüm kaynaklarını üyelerimize aktarmaktadır.”

 

Bu Süreçte KGF Çok Önemli Hale Geldi

İçinde bulunduğumuz bu süreçte kredi garanti fonunun çok önemli hale geldiğine vurgu yapan Başkan Ercan, “Hükümet, bu süreçte 250 milyar lira kefalet desteğini 500 milyar liraya çıkardı. Şu ana kadar 120 bin firmamıza 108 milyar liralık finansman tahsis edilmiş durumda. Bunların yüzde 96’sı da KOBİ. Ben bu kapsamda sürecin başından itibaren büyük gayret gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve tüm kredi garanti fonu yetkililerine, nefes kredisi konusunda işbirliğinde kaçınmayarak üyelerimizin yanında yer alan Denizbank’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Üyelerimize son olarak ifade etmek isterim ki, kendinizi asla yalnız hissetmeyin. Biz buradayız. Sizler için görevimizin başındayız. İletişim çok önemli. Hızlı hareket etmek zorundayız. Yaşadığınız sorunları bizlere iletin. Sıkıntıları aktarın ki biz de TOBB aracılığıyla gerekli mecralara iletelim, çözüm arayalım. Müteşebbis asla pes etmez, durmaz, yıkılmaz. İnanıyoruz ki bu sıkıntı da geçecek.”

674

Haber görselleri