TOBB’DAN KOBİ’LERE KREDİ DESTEĞİ


‘Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı’nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘finansmanda inovasyon’ adı verilen Nefes Kredisi’nin devamı niteliğindeki kredi desteğinin önemine işaret ederek, “Sekiz banka ile devam ediyoruz. Artık daha güçlü yürüyoruz. Öncelikle bu proje reel sektör ile finans sektörünün güç birliği yaptığı önemli bir projedir.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen ‘Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı’nda, Türkiye ekonomisine ve KOBİ Destek Kredisi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

M. Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ Destek Kredisi’nin KOBİ’lere önemli bir finansman desteği sağlayacağını belirterek, “Normalde bugün paranızı bankaya mevduata koysanız bankadan yüzde 22-23 mevduat faizi alıyorsunuz. Kredi kullanmak isteyen KOBİ’lerimiz ise maalesef yüzde 30’ları aşan faizlere maruz kalıyorlar ama Destek Kredisi kullanınca aylık yüzde 1,85 yıllık yüzde 22 ödeyeceksiniz. Yani KOBİ’lerimiz mevduat faizi civarında, normal kredi faizlerinin ise 8-10 puan altında kredi kullanabilecek.” bilgilerini verdi.

Kamu, reel sektör ve finans sektörü paydaşlarının KOBİ’lere nitelikli finansman desteği için bir araya geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Aslında bu 2017 yılında başlattığımız, Cumhurbaşkanımızın ‘Finansmanda İnovasyon’ adını verdiği Nefes Kredisi’nin devamı da niteliğinde. Nefes Kredisi ile KOBİ’lerimize 2017’de 5 milyar liralık, 2018’in ilk yarısında da 7,5 milyar liralık kaynak sağlamıştık. Geçtiğimiz sene 2 bankayla başlattığımız bu hizmet yarışına, bugün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanımız Hüseyin Aydın Bey’in de gayretleriyle 8 banka ile devam ediyoruz. Artık daha güçlü yürüyoruz. Öncelikle bu proje reel sektör ile finans sektörünün güç birliği yaptığı önemli bir projedir.” diye konuştu.

KOBİ Destek Kredisi’nin mimarlarının Pekcan ve Albayrak olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, Bakan Albayrak’ın zor bir dönemde ekonominin kaptanlık köşkünde çok önemli bir mücadele verdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Hazine ve Maliye Bakanı olduğu ilk günden beri özel sektör ile istişareyi hep birinci planda tutuyor ve sorunlarımıza çözüm üretiyor. Ruhsar hanım, Ticaret Bakanlığımızın yeni yapısıyla reel sektörün tüm yükünü üstlenmiş durumda.

Tacir, sanayici, esnaf, ihracatçı, KOBİ demeden, hepimizin sorunları için gecesini gündüzüne katıyor. Kendisi zaten içimizden gelen, çok başarılı bir kadın girişimci. Bugün de KOBİ’lerimizin kredi maliyetlerini bir nebze olsun düşürebilmek için iki bakanımızla beraberiz.  Çok önemli bir dönemde reel sektör ve finans sektörü el ele verip KOBİ Destek Kredisi’ni yeniden başlatıyoruz. Piyasada olumsuz hava oluşturmaya çalışanlara inat, “TOBB, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) olarak buradayız’ diyoruz”

Hisarcıklıoğlu: “KOBİ’lerimiz kazanacak”

Başkan Hisarcıklıoğlu, tüm oda ve borsaların kaynaklarını üyeleri için seferber ettiğini söyleyerek, Türk müteşebbisinin ve KOBİ’lerinin asli temsilcisi olan tüm oda ve borsalarla gurur duyduğunu ifade etti. Oda ve borsaların desteğiyle 2-3 ay içinde KOBİ’lere 10 milyar liraya kadar yeni kredi imkanı sağlanmış olacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, kredilerle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu projede sistem çok basit. Pazartesi gününden itibaren üye KOBİ’lerimiz oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesi ile çalıştıkları banka şubesine başvurabilecekler. KOBİ Destek Kredisi faizimiz aylık yüzde 1.85 olacak. Yani yıllık faiz yüzde 22 olacak. Bir üyemiz azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. Kredi 6 ay ana para ödemesiz, sonrasında 12 eşit taksitli toplam 18 ay olacak. Kredinin yüzde 85’i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında olacak. Yani KOBİ’lerimizin çok ciddi bir teminat sıkıntısı olmayacak.

“Türk tüccarı ve sanayicisi olarak yine en iyi bildiğimiz işi yapacağız.” diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, biz kazanacağız, çalışanlarımız kazanacak, Türkiye kazanacak. Bu masadaki, bu salondaki güç birliği oldukça, birçok başarıya imza atacağız. Birlikte kazanacağız”

Ticaret Bakanı Pekcan: “Bu kredinin olumlu sonuçlarını en kısa zamanda alacağız.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da burada yaptığı konuşmada, son dönemde dayanışma ruhunun dışında finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören, çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesi ile uyuşmayan fiyat artışlarına gidildiği ve stokçuluk yapıldığının dikkati çektiğini belirterek, “Bu konuda Ticaret Bakanlığı olarak, gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz ve piyasanın bozulmasını engelleyici tedbirler almaya devam ediyoruz ve edeceğiz.” ifadesini kullandı. Pekcan, ekonominin belkemiği KOBİ’lere destek olan bu kredinin, başarılı olmak isteyen çok yeni fikirlere sahip yeni girişimciler için de bir fırsat olacağını aktararak, “Eminim bu kredinin olumlu sonuçlarını en kısa zamanda alacağız.” diye konuştu.

Serbest piyasa ekonomisinde her zaman dalgalanmalar olacağını dile getiren Pekcan, “Bu; işin doğasında var. Ancak ülkemiz Avrupa’da en dinamik ekonomiye sahip ülke konumundadır. Spekülatörler ne yaparsa yapsın, biz bu dayanışma ruhu içinde büyümeye, istihdam yaratmaya ve ihracata devam edeceğiz.” dedi.

‘Birlikte Kazanacağız’

Tanıtım toplantısında konuşan Albayrak, bu program için “Birlikte Kazanacağız” ismini slogan olarak seçilmesini önemli bulduğunu belirterek, “Özellikle temmuz ayında başlayan, ağustos ayında zirveye çıkan, Türkiye’yi, milletin refahını hedef alan ekonomik saldırılar karşısında ‘sonunda kazanacağız’ dedik.” ifadesini kullandı.

Ortaya koydukları bu ideal, bu mücadelede tüm kurumlar, STK’lar, reel sektör ve özellikle bankaların dayanışma içerisinde olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti: “Bankalarımız Türkiye bankacılık tarihinde olmadığı kadar güçlü dayanışma içerisinde, bir kez daha takdir ediyorum. Bütün bu paydaşlardan önemlisi milletimizin destek vermesiyle dünyaya çok güçlü bir birliktelik fotoğrafı sunuyoruz. Ülkemize karşı başlatılan girişimin, çok net ifade ediyorum, farkındayız. Bugün itibarıyla karşı karşıya kaldığımız bu sınamadan çok daha güçlü şekilde çıkmak için Türkiye olarak kenetleniyoruz. Rasyonel politika ve stratejilerle, ortak akıl ve sağduyu ile elimizi taşın altına koyarak Türkiye’yi çok daha güçlü bir ekonomiye kavuşturmanın en büyük arzusu içerisindeyiz. Zayıflıklarımızın da, güçlü yanlarımızın da farkındayız. Atmamız gereken adımları çok ama çok iyi biliyoruz.”

1731