TÜRKİYE ŞAMPİYONU GÖKOVA ROKET TAKIMI MUTSO’DA


TEKNOFEST kapsamında düzenlenen roket yarışmasında Türkiye şampiyonu olan Gökova Roket Takımı, MUTSO’yu ziyaret etti.

İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında düzenlenen roket yarışmasında, 157 takım arasından birincilik olarak Türkiye şampiyonu olan Gökova Adile Mermerci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gökova Roket Takımı’ Matematik ve Havacılık, Uzay Kulübü rehber öğretmeni Can Gökovalı öncülüğünde, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı ziyaret etti. 9 Ekim Salı günü gerçekleştirilen ziyarette heyeti, MUTSO Yönetim Kurulu  Başkanı Mustafa Ercan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ağırladı.

Muğla’da roketçiliği ve modelciliği 2008 yılından itibaren sürdüren ve yaklaşık 5 aydır kompozit, elektronik, aerodinamik, matematik, fizik gibi birçok bilgiyi bir araya getiren roketçilik konusunda çalışmalar yapan başarılı ekip adına süreci anlatan Can Gökovalı şunları kaydetti: “Yarışmaya 157 takım başvurdu. Ön tasarımda hayalinizdeki roketi tasarlayıp anlatıyorsunuz. O aşamayı geçenler,  kritik tasarımda hesabını, kullanacağı malzemelerin ağırlığını, kütle bütçesi dediğimiz vidasının ağırlığına kadar hesaplayıp tahmini olarak bir rapor hazırlıyor. O aşamayı geçtikten sonra kalanlara final tasarımda roketi hazırlamak için bir aylık süre tanınıyor. O süre içinde biz imalatı tamamlayıp final tasarımı yaptık. Bunun üzerine 157 takımdan 28’i Aksaray’da ROKETSAN’a davet edildi. Aksaray’da uçuşa elverişlilik, raporla gerçekliğin uygunluğu üzerine bir kontrolden daha geçtik. 12 takım da orada elendi. Oradan da tam puanları alarak birincilikle atış hakkı kazandık. 4 kg ağırlığındaki roketimizi 1,5 km yukarıya fırlattık ve başarıyla yere indirdik.”

Bundan sonra yapılmak istenen çalışmalara ilişkin de bilgi veren Gökovalı, Muğla’da havacılık sporunu geliştirmek adına birlikte yapılabilecek projelere ilişkin görüşlerini aktardı.

Takıma başarıları nedeniyle tebriklerini ileten MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Muğla’da alternatif turizm çalışmalarına katkı sağlayacak her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.

1131