YAPI İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ MASAYA YATIRILDI


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle düzenlediği “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu bilgilendirme toplantısı oda hizmet binasında gerçekleştirildi.

 Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği bilgilendirme toplantısı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) işbirliğinde gerçekleştirildi.

 20 Şubat Salı günü oda hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya; MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, Yönetim Kurulu Üyesi Salih Atayolu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Metin Şekeroğlu, İş Müfettiş Yardımcısı Başak Yapıcı ile oda  üyeleri katıldı.

 Toplantının açış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, iş sağlığı ve güvenliğinin amacının sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak olduğunu vurguladı. Ercan, “Bu kapsamda düzenlenen bu toplantılar sektör açısından son derece önem arz etmektedir. Bizler Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ülkemizde yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek adına yapılacak tüm çalışmalarda yer alarak, üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” diye konuştu. Konuşmanın ardından, Bakanlık görevlileri Metin Şekeroğlu ile Başak Yapıcı, Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda sunumda bulunarak, katılımcıları bilgilendirdi.

Yapı işkolunun Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıflarının Tebliği’ne göre “çok tehlikeli” sınıfta olduğuna vurgu yapan konuşmacılar, 6331 sayılı kanun ve kanuna bağlı yönetmelik hükümlerinin yapı işyerlerini kapsadığını, yapı işyerlerinde yapılan işlerin geçici ve süreli olması, imalat çeşitliliğinin çok fazla olması ve işlerin farklı ekiplerce ve eş zamanlı yapılması, tehlike kaynaklarının etkileşim halinde olması, alt işveren-işveren ilişkisinin muvazaalı kurgulanması ve sektörde çalışan işçilerin eğitim düzeyinin düşük olması gibi nedenlerin sektörü daha riskli hale getirmekte olduğunu kaydederlerken, iş kazası ve ölümlü iş kazası istatistiklerine göre yapı işkolunun en sorunlu sektörler arasında yer aldığını ifade ettiler.

Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

1156