YEREL TOHUMLAR TAKAS YOLUYLA DEĞERLENİYOR


Yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerli tohum kullanımının özendirilmesi amacıyla 5’inci Yerel Tohum Fide Şenliği yapıldı.

Menteşe Belediyesi, Menteşe Kent Konseyi ve Yerel Tohum Derneği Muğla Şubesi tarafından yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerli tohum kullanımının özendirilmesi amacıyla 5’inci Yerel Tohum Fide Şenliği gerçekleştirildi. Şenlik kapsamında söyleşi, sınır tanımayan şeflerin yöresel lezzet gösterileri, Ege ve Muğla mutfağından zeytinyağlı sebze ve ot yemekleri şöleni, halk oyunları ile fide ve tohum dağıtımı yapıldı.

Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezinde, 7 Mayıs Pazar günü düzenlenen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nın yanı sıra pek çok  sivil toplum örgütü stant kurarak yer aldı. Gerçekleştirilen şenlikte Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Yerel Tohum Derneği Muğla Şube Başkanı Mehmet Bal, Muğla Ziraat Odası Başkanı Uluhan Korkut ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

Burada bir konuşma yapan  Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş: “Bir tohum yaşamın sonsuzluğunu temsil etmektedir. Onun ürettiği meyveler, sebzeler yok olup tükense, bir tek tohum kalsa, yaşamı başlatmak için yeterli. O nedenle bizim tohumlar için yapabileceğimiz en büyük icraat, onları saklamak, korumak, paylaşmak, takas etmek, sağlıklı sular ve toprakla buluşturmak. Bu şenlikler ile yerel tohumlarımızı koruyor, takas edilmelerini sağlıyor ve köyde yaşayan tarımla uğraşan çiftçilerimize de destek oluyoruz. Gelecek kuşaklara bırakacağımız her tohum sağlıklı nesillerin yetişmesine öncülük edecek. Bizim asli görevlerimizin yanında toplum yararına yapılacak görevler de var. Tohum ve Fide Şenliği de bunlardan birisi” dedi.

Ardından kürsüye gelen MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise şunları kaydetti: “Biz Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz yıl markalaşma çalışmalarına ağırlık verdik. Bu yol önemli mesafe kat ettik. Söz konusu yöresel ürünler, hem adıyla hem de ünüyle tarihi bir derinliğe sahip kaliteli ürünlerdir. Bulundukları yerin kültürünün önemli bir parçası oldukları için yöreyle güçlü bir bağa sahiptirler.  Markalaşma yılı kapsamında, Türk Patent Enstitüsüne Muğla Beyazı Mermeri, Muğla Köftesi, Muğla Tarhanası, Muğla Saraylısı, Datça Nurlu Bademi, Kavaklıdere Cevizi ve Ortaca Limonundan oluşan 7 yöresel ürünümüz için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Çalışmalarımız sonuç verdi ve yöremize ait ürünlerin incelemeleri Türk Patent Enstitüsü tarafından yapıldı ve kabul edildi. Kendi öz değerlerimize sahip çıkma ve onları tescil ettirme konusunda ortaya koyduğumuz çaba ve gayretlerimizin sürdürülebilir kırsal kalkınmadaki rolü önem arz etmekte.”

Şenlik kapsamında Zeytinyağı Tadım Eğitimi, Sınır Tanımayan Şefler tarafından Yöresel Lezzet Gösterisi, Halk Oyunları ve Fide ve Tohum Dağıtımı gerçekleştirildi.

 

1153

Haber görselleri