YÖREX’E COĞRAFİ İŞARETLER DAMGASINI VURDU


Antalya’da düzenlenen 7. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) Türkiye’nin her bölgesinden farklı yerel ürünleri biraraya getirdi. MUTSO’nun da stant açarak, Coğrafi İşaret başvurusunda bulunduğu ürünleri tanıttığı fuarda tüm Meclis Üyeleri yerini aldı.

Her yıl Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (Yörex)’in 7’ncisi bu yıl 26 Ekim Çarşamba günü kapılarını açtı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla’nın yöresel ürünlerinin bilinirliğinin artması ve marka olabilmesi için Coğrafi İşaret başvurusunda bulunduğu Muğla Köftesi, Ula Sarımsağı, Muğla Tarhanası, Muğla Beyazı Mermeri, Dalyan Narı, Ortaca Limonu, Gökova Susamı ve Kavaklıdere Cevizi ürünlerini fuarda görücüye çıkarttı. Açılan stant ile 5 gün sürecek olan fuarda ürünler ikram edilerek Antalyalıların beğenisine sunuldu.

MUTSO Meclisi Antalya’da

YÖREX’e ve düzenleyici kuruluşlara destek olmak ve Muğla’nın yöresel ürünlerini bizzat tanıtmak amacıyla Antalya’ya gelen MUTSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komite Başkanları fuarın açılış programında yerlerini aldı. Açılış programının ardından Muğla tarhanasının da ikram edildiği MUTSO standında yerlerini alan üyeler, Muğla’nın yöresel ürünlerini Antalyalılara ve fuar ziyaretçilerine bizzat ikram ettiler.

TOBB Başkanı MUTSO Standında

Açılış gününe özel Antalya’ya gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu fuar alanında yer alan stantları ziyaret ederek ürünler hakkında bilgi aldı. Ziyareti sırasında MUTSO standına da uğrayan Hisarcıklıoğlu’na TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Başkanı Şükrü Altınay ve Meclis Üyeleri eşlik etti. Coğrafi İşaret başvurunda bulunulan ürünleri inceleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın ve tescilli ürünlerin önemine vurgu yaptı.

  1. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla Antalya’da açıldı. Türkiye’nin her bölgesinden yöresel ürünleri aynı çatı altında buluşturan fuarda, ekonominin güçlenmesi ve para kazanmak için yöresel ürünlerin markalaştırılması gerektiğine vurgu yapıldı. 

Coğrafi İşaretler Semineri

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Antalya programının ikinci gününde TOBB ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) işbirliğinde düzenlenen 4’üncü Uluslararası Antalya Coğrafi İşaretler Seminerinde yerini aldı.

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır şunları kaydetti: “Sizin oraların nesi meşhur diyerek yola çıktık ve 81 ilde hizmet veren 365 Oda ve Borsamıza sorduk. Aldığımız cevaplar bizi oldukça heyecanlandırdı. Sonuçta medeniyetler beşiği Anadolu’muzun 12 bin yıllık köklü bir tarihi vardı… Bu köklü tarihin izlerini taşıyan ürünlerimizi önce kendi insanımıza sonra tüm dünya insanlarımıza duyurmak istedik. Bize destek veren Odalarımız ve Borsalarımız tescil çalışmaları kapsamında çok emek harcadılar. Bu yıl 7’ncisini gerçekleştirdiğimiz fuarımızı her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte düzenliyoruz. Tescil çalışmalarına verdiğimiz önemle hem tüketici bilincinde önemli bir farkındalık yarattık hem de üreticimizin cesaretini arttırdık.”

Açılış konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Başkan Karakuş, “TOBB olarak Türk özel sektörünün çatı kuruluşuyuz ve bu işe özel sektör gözüyle bakıyoruz.” diyerek şunları kaydetti: “Yöresel ürünler, coğrafi ürünlerin her biri hazinedir. Müthiş bir kültürel ve ekonomik zenginlik kaynağıdır. Bunu en etkili şekilde korumazsak, kuralları doğru koymazsak, yönetemezsek hiçbir değeri kalmaz, yok olur gider. Biz Türkiye olarak aslında bu işin biraz geç farkına vardık. Ama özellikle son 10 yıldır önemli mesafe kaydettik. Türkiye için bu iş göründüğünden çok daha önemli. Çünkü Anadolu coğrafyası insanlık tarihi boyunca ekonomik ve kültürel geçiş bölgesi olduğu için her noktasında hazine saklı. Şu an bizim 3 binden fazla yöresel ürünümüz var. Bunlar sadece gıda ürünleri de değil. El emeği, göz nuru işçilikle üretilen, sanayi ürünleri, el sanatları; tekstil, kilim, oymacılık. Aklınıza ne gelirse var. İşte TOBB olarak biz, coğrafi işareti çok önemsiyoruz. Bu nedenle son yıllarda yerel Odalarımızı ve Borsalarımızı bu konuda teşvik ettik. Ve son 7-8 yıldır coğrafi tescil almış ürünlerin büyük çoğunluğunun başvurusu yerel Oda ve Borsalarımız tarafından yapıldı. Şu an mevcut belgeli ürünlerin üçte biri bizim camiamızın tescil ettirdiği ürünler. Bundan dolayı da Oda-Borsa camiamıza, Başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Hükümetimiz de bu işe büyük önem veriyor. Patent enstitümüz bu anlamda ciddi bir yapılanma yaptı. Şimdi yeni kanunla birlikte önemli teşvikler geliyor. Başvuru ücretleri kalkıyor, süreler kısalıyor. Yine denetim 2 yılda bir yapılır hale geliyor. Bunlar bizim için çok önemli. Burada önemli olan sadece ülkelerimizde değil, küresel anlamda eşgüdümle çalışan bir sistemi kurgulamak. Çünkü coğrafi işaret işinde en önemli iki sorun uluslararası alandaki eşgüdüm veya farklılıklar ile ürünlerin denetimi. Bu iki konu çözüldüğü takdirde bu ürünlerin hepsi zaten kendi alıcısını bulabilecek nitelik ve kalitede. O yüzden bu seminer çok önemli. Ortak aklın oluşması, tecrübe aktarımı açısından çok önemli. Ben buradan elde edilecek sonuçların çok faydalı olacağına inanıyorum.

Başkan Karakuş’un konuşmasının ardından, iki gün sürecek olan sempozyum, ‘Coğrafi İşaretler Alanında Uluslararası Son Gelişmeler’ konusuyla ilk oturumuna başladı. Seminerin diğer oturumlarının konu başlıkları ise şu şekilde:

  • Coğrafi İşaretlerde Ulusal Yönetişim: Türkiye, Fransa ve Yunanistan Örneği
  • Coğrafi İşaretlerde Ürün Yönetişimi: Uygulama ve Sorunlar
  • Coğrafi İşaretlerde Denetim: Uygulama ve Sorunlar
  • Coğrafi İşaretlerde İkili Anlaşmalar: Süreç ve Kazanımlar

MUTSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komite Başkanları Coğrafi İşaretler Seminerinin ardından EXPO Antalya 2016’yı da ziyaret ederek, fuarın son haftasında destek verdiler.

1484

Haber görselleri