Slow Food Muğla Topluluğu tarafından düzenlenen Muğla Geleneksel Düğün Yemekleri Festivali kapsamında “İyi, Temiz, Adil Gıda İçin Yavaş Yemek” paneli MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Slow Food Muğla Topluluğu tarafından 19-20 Ağustos 2022 tarihlerinde planlanan Muğla Geleneksel Düğün Yemekleri Festivali panel ile başladı. “İyi, Temiz, Adil Gıda İçin Yavaş Yemek” konulu panel, festivalin ilk gününde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan şunları kaydetti: “Slow Food uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı alternatif olarak geleneksel yerel yemek ve yeme biçimlerini teşvik eden hareket, yavaş yeme hareketinin bir parçasıdır. Dünyamızda ve ülkemizde günümüzde yaşanmakta olan küresel ısınma, ekonomik sıkıntılar ve pandemi koşulları bir arada düşünüldüğünde, Slow Food hareketinin, sadece felsefi açıdan değil bu sıkıntılara ortak ve elle tutulur çözümler önermesi açısından, ilhamını ve gücünü geleneklerden ve kültürel mirastan alan bir yeni yaşam biçimi önermektedir. Bu doğrultuda Muğla topluluğunun yaptığı çalışma ve etkinlikleri son derece önemsiyor, MUTSO olarak desteklerimizi sürdürmekten memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Pek çok toplumda düğünler ve yemekler birbirinden bağımsız olarak çok önemli gelenekleri temsil etse de, Muğla kültürünü en iyi yansıtan unsurlardan biri düğün yemekleridir. Eskiden 3 gün süren düğünleriyle, kına geceleriyle, damat alaylarıyla, ortasına altın konulan Muğla saraylısı tatlısıyla, kız evinin çeyiz sergilemeleriyle ilimizde düğünlere oldukça önem verilmekteydi. Modernleşen dünya ile bu geleneklerden pek çoğu artık tam anlamıyla yapılmasa da düğün yemeği kültürümüz hiç değişmedi ve günümüze kadar geldi. Keşkeğinden yahnisine, yoğurtlamasından zerdesine yapılan leziz yöresel yemekler her ne kadar evlerde sofralara konuk olsa da, Muğlalılar, düğünlerin az olduğu kış aylarında düğün yemeği hasreti çekerler. Bu noktada Muğla’nın, özellikle hala süren geleneksel yaşamı ile bu yeni yaşam biçiminin önemli bir temsilcisi olduğuna inanıyorum.”
MUTSO Başkanı Ercan’ın konuşmasının ardından sahneye davet edilen Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş şu ifadelere yer verdi: “Menteşe’miz Türkiye’nin en iyi korunan bölgesi. Kentsel sit alanı bölgesi ile Karabağlar Yaylası başta olmak üzere korunan bölgeler sayesinde buralarda yaşantı devam ediyor. Muğla modern hayata uyum sağlasa da Muğla düğünleri ve yemekleri ile geleneksel kültürümüzü de koruyoruz. Slow Food Muğla Topluluğu da bu kültür aktarımına önemli bir destek sağlıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Muğla turizm ve tarım kenti olsa da çok önemli de bir kültür kenti. Bu güzel kentin güzelliğinin sürmesi için gereken desteği sürdüreceğiz.”
Açılış konuşmalarının ardından, Muğla Slow Food&Travel Üyesi, aynı zamanda panel moderatörü Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık konuşmacıları tanıtarak sunum yapacakları konular hakkında bilgi verdi.
Öncelikle panele İtalya’dan çevrim içi katılım sağlayan Slow Food Seyahat Direktörü Michele Rumiz Slow Food hareketinin çıkış noktası, amacı ve çalışmaları hakkında genel bir bilgilendirmede bulundu. Slow Food &Travel projesi hakkında açıklamada bulundu.
Muğla’ya Mersin’den festivale katılım için gelen Tarsus Slow Food ve Yeryüzü Pazarı Sözcüsü Yasmina Lokmanoğlu ise Slow Food’un Tarsus Özelinde Turizme Katkısı konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Tarsus’ta yapılan çalışmalar ve geçirilen süreçlere ilişkin ve harekete uyum konusunda yapılacak çalışmalara ilişkin detaylar aktarıldı.
Gökova Slow Food Üyesi ve Yerel Üretici Pazarı Üreticisi Muhammet Aktürk, Yerel Bir Üretim Hikayesi: Gökova Susamı konulu sunumunda Gökova Susamının farkı, yetiştirilme şekli ve biçimi hakkında paylaşımlarda bulundu.
Aktürk’ün ardından Muğla Slow Food & Travel Sözcüsü Gürkan Tetik, Muğla Slow Food & Travel Üyeleri Dr. Kerem Ekinci ile Şef Timur Kocabıçak katılımcılara, Muğla Slow Food Topluluğu faaliyetleri ve festival hakkında paylaşımlarda bulundular.
698