MUĞLA ODALARI VE BORSA BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISINDA BULUŞTU


Muğla Borsa ve Odaları Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları Ortak İstişare Toplantısı’nda bir araya gelerek oda üyelerinin son dönemde yaşadıkları sorun ve taleplerini görüştü. Özellikle son dönemde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında üye işletmelerin ihtiyaç duyduğu destekler değerlendirildi.

Marmaris Ticaret Odası (MTO) ev sahipliğinde 25 Mart Cuma günü yapılan 33. Muğla Borsa ve Odaları Ortak Toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. Toplantıya, Muğla Ticaret Borsası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, İMEAK DTO Marmaris, Bodrum, Fethiye Şubeleri Yönetim Kurulu Başkanları ve tüm odaların Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterleri katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan açılış konuşmasında turizm sektörünün son 2 senedir yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Marmaris’te turizm sektörünün 2019 yılına oranla yaklaşık yüzde 80 daraldığına dikkat çeken Başkan Ayhan gerek pandemi gerekse yaşanan doğal afetler nedeniyle turizm sektörünün büyük darbe aldığının altını çizdi. Başkan Ayhan şöyle devam etti; “Marmaris turizmi için en önemli pazarlarımızdan ikisi olan Rusya ve Ukrayna arasında son dönemde patlak veren savaş, bu iki ülkeden Dalaman’a arz edilen 560 bin koltuğun kaybedilmesine yol açmıştır. 2022 yılı için Dalaman Havalimanı’na arz olunan 1 milyon 300 bin koltuğun satılması gerekiyor. Bu konu sadece Sakaraltı diye tabir ettiğimiz bölgenin değil, tüm ilin ve turizmden beslenen 54 farklı sektörün sorumluluğu. İngiltere pazarında tanıtıma biraz daha ağırlık verilmesi hem mevcut koltuklara olan talebin artırılması, hem de önümüzdeki yıllar için koltuk arzının korunması konusunda hayati önem taşıyor”.

Taleplerimizi İletiyoruz

Toplantıda özellikle turizm ve bağlı sektörlerin sorunları ve çözüm önerileri değerlendirildi. Başkan Ayhan şöyle devam etti; “Elektrik zamları, akaryakıt fiyatlarında önlenemeyen artışlar, zeytinlik alanlara maden ruhsatı verilmesinin önünü açan yasaya olan tepkimizi ve çözüm önerilerimizi, birliğimize ve ilgili kurumlara ilettik. Geçtiğimiz hafta itibariyle Marmaris Ticaret Odası olarak KGF destekli İhracat, Yatırım ve İşletme Harcamaları Kredi paketlerinde ilimiz genelinde banka şubelerine ayrılan limitlerin artırılması, 31 Mart tarihinde süresi sona erecek olan TAPDK belgeleri süre uzatma işleminin Haziran ayı sonuna dek uzatılması ve konaklama ve yeme-içme sektöründe KDV oranının geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 1 oranında uygulanması, taşımacılık sektöründe uygulanan ücretsiz seyahat ödeneğinde iyileştirme yapılması, sektörden MTV alınmaması ve akaryakıtta uygulanan yüzde 29’luk vergi diliminin kaldırılması hususunda birliğimize talepte bulunduk. En kısa sürede sonuç almayı umuyoruz”.

Başkan Ercan: “Odalar olarak, 4  yıldır ekonomik sıkıntılar yaşayan üyelerimize yardımcı olmaya devam etmeliyiz.”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) üyelerinin sorunları kapsamında açıklama yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan şu ifadelere yer verdi: “Ekonomik krizlerde Muğla olarak şanssızız. 2019 yılındaki Thomas Cook krizinden önce ekonomik daralmalardan dolayı üyelerimize Nefes Kredileri vermeye başlamıştık. Arkasından Covid-19 pandemisi ile sarsıldık. Pandemi devam ederken büyük orman yangınları felaketi ile bu felaketin sebep olduğu olumsuzluklarla da mücadele ettik. Geçtiğimiz yıl sonunda döviz kurunun dalgalanarak Türk Lirasının aşırı değer kaybetmesi ve içinde bulunduğumuz Ukrayna-Rusya savaşı son nokta oldu. Tüm bu olumsuzluklar ilimiz işletmelerine ciddi ekonomik zararlar vererek bazı işletmelerin kapanmasına bazı işletmelerin aşırı borçlanmasına sebebi olarak bu dönemde üyelerimizin çoğunluğu, sermaye açısından oldukça küçüldüler. Tabi ki çoğunu dünyanın da yaşadığı pandemi ve savaş etkileri, çip krizi, konteyner krizi, hammadde ve emtia krizleri ülkemizde de tedariklerde ciddi sıkıntılara yol açmış durumda. Elbette bu sorunlar sonsuza kadar devam etmeyecek. Kanaat önderleri Odalar olarak, 4 yıldır ekonomik sıkıntılar yaşayan üyelerimize yardımcı olmaya devam etmeliyiz.”

Sevindirici gelişmelerin de yaşandığını ifade eden Başkan Ercan, “Hepinizin bildiği gibi, TOBB bünyesinde yangın ve sel felaketlerinde kullanılmak üzere toplanan 50 Milyon TL yardım çekini AFAD’a verilmek üzere İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya ilettik. Bu programda söz alarak bölgemiz adına üç talebimizi bizzat iletme fırsatı bulmuştum. Bunlardan ilki, her orman köyüne 4’er tane püskürtme özellikli su tankeri temin edilmesi, ikincisi Hava Kuvvetlerine bağlı bir yangın söndürme uçak filosunun oluşturulması ve üçüncüsü yangınla mücadelede gece müdahalesinin imkansız olması nedeniyle Muğla’ya 2 adet gece görüşlü termal drone tahsis edilmesiydi.  Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Havacılık Dairesi Başkanlığı oluşturulduğu bilgisi verildi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Ormancılık Günü etkinlikleri çerçevesinde püskürtme özellikli üçer tonluk 35 adet su tankeri Menteşe’nin kırsal orman köyü mahalle muhtarlarına teslim edilmesiyle tüm taleplerimiz gerçekleşmiş oldu. Ayrıca Menteşe’de 589 dönümlük alanda karma OSB çalışmalarına başladık. Bugüne kadar 728 dönümlük bir talep oluştu. Konuyla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz.” dedi.

 

407

Haber görselleri