AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI SÜRÜYOR


Muğla’da Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında yılın ahisi kaftanını giyerken, unutulmaya yüz tutmuş meslekler canlandırıldı.

Esnaf ve Sanatkarların Piri Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin yüce adı ve anısına hürmeten düzenlenen ve 23-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri ikinci günüde de büyük bir coşkuyla sürdü. 24 Mayıs Salı günü Kurşunlu Cami yanında düzenlenen etkinliklerde, Muğla Vali Yardımcıları Halit Deveci ve Fethi Özdemir, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şükrü Ayyıldız, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Azim Çetin, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileri, çok sayıda esnaf ve vatandaş yer aldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ESOB Başkanı Şükrü Ayyıldız, ahilik teşkilatının tarihçesi hakkında kısaca bilgi vererek şunları kaydetti: “Güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, akli selimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütleyen, Ahilik Haftası başlamış bulunuyor. Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin düşünceleri ile ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında, geçmişte yaşanmış, bugün yaşanan, yaşanması gereken ve gelecekte de yaşanacak gerçek bir yaşam disiplinidir. Ahilik yeni değil, eskimeyen eski çizgilerle yolu aydınlatmaya devam edecektir. Ahilik yapısı fertlerin hak ve özgürlüklerini korumayı ön planda tutmaktadır.”

ESOB Başkanı Ayyıldızın ardından kürsüye gelen MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça ise, “Temel amacımız, bu kıymetli ahilik teşkilatı yeniden hayata geçirmek değil; bu teşkilattan ve felsefesinden referanslar alarak esnafımızın sorunlarına çözüm bulabilmektir.” dedi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban ise, “İnsanların yaşamını sürdürmesinde, yaşam kalitesini arttırmasında esnafın rolü büyüktür. Esnaf, var olanın da yok olanın da yanındadır. Toplumun lokomotifidir. Bunun farkında olarak hizmetlerini sürdüren Oda ve Birlik Başkanlarımızı kutluyorum.” diyerek esnafın toplum içerisindeki önemine vurgu yaptı.

Yılın Ahisi Hüdaverdi Eröz

Konuşmaların ardından Marmaris’de kendi restoranında aşçılık yapan Hüdaverdi Eröz’e ‘Yılın Ahisi’ seçilmesi nedeniyle Muğla protokolü tarafından kaftan giydirildi ve berat takdim edildi. Eröz’ün dışında Selçuk Baykara, Mehmet Gökler, Muhammer Yıldırım, Metin Çelik, Mustafa Tepe ve Mustafa Mermi’ye hizmetleri nedeniyle plaket takdiminde bulunuldu.

Plaket almaya layık görülen Mehmet Gökler, “1984 yılında 3 oğlumla birlikte bobinaj işine başladık. Ben bu işin, mesleğimin aşığıyım. 73 yaşındayım ve çalışmaya devam ediyorum. Bu mesleği mezara götürmeyeceğim. Stajyerlerime, çalışanlarıma mesleğimi öğretmeye çalışıyorum. 30 yılı aşkın süredir hizmet verdiğim bu meslekte, bugün böyle bir ödüle layık görüldüğüm için çok gururluyum.” diyerek duygularını dile getirdi.

Etkinlikler, kermes, sergi, meslek ile mehteran gösterileri, kan bağışı kampanyası ve sağlık taramasının ardından sona erdi. Vatandaşlara Ahilik pilavı, ayran ve keşkek ikram edildi.

1026

Haber görselleri