AHİLİK HAFTASI KUTLU OLSUN


Esnaf ve Sanatkarların piri Ahi Evran-ın yüce adı ve anısına her yıl düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları başladı.

Her yıl Muğla Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Esnaf Odaları Birliği (ESOB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (EKKK) işbirliğinde gerçekleştirilen Ahilik ve Ahilik Haftası kutlamaları bu yıl 18 Eylül Salı günü başladı.

Esnaf ve Sanatkarların piri Ahi Evran-ın yüce adı ve anısına düzenlenen etkinliklerin açılış programında, Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Muğla EKKK Başkanı Azim Çetin, Muğla Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ergun Yıldız, MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Öcal, Ula Şoförler Odası Başkanı Bekir Kanat ve Köyceğiz Şoförler Odası Başkanı Ünal Palancıoğlu, Sınırsızlık Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk bıraktı.

Çelenk törenin ardından Valiliğe bir ziyaret gerçekleştiren Heyeti, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir ağırladı. Ahilik kültürünün önemine ilişkin konuşan Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, “Ahilik aslında bir yaşam tarzıdır. Bugün kabul edilen evrensel değerlerin tümü bizde yıllar önce ahilik kültürümüzde yer alan ve öğütlenen değerlerimiz arasında yer almaktadır. Ancak ne yazık ki bugün yeterince bilinmemektedir.” dedi.

“Bizler de Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında her yıl yaptığımız etkinliklerle farkındalık yaratmak ve ahilik kültürünü anlatmak istiyoruz.” diyen  Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir’e Ahilik Haftası etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

Heyet, Valilik ziyaretinin ardından Muğla Büyükşehir Belediyesine geçti. Burada heyeti ağırlayan Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban, “Belediyemiz, Devletimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, esnaf ve sanatkârlarımız olarak bir aileyiz. Bu birlik ve beraberlik sürdüğü sürece, her sorunun çözüme ulaştırılacağı inancındayım.” dedi.

Ziyaretlerin ardından, Ahilik Haftası Kutlama Programı çerçevesinde, Kurşunlu Camii mevkiinde bir açılış etkinliği gerçekleştirildi. Törende il protokolü, esnaf ve vatandaşlar yer aldı. Açılış konuşmaları kapsamında ilk olarak söz alan Prof. Dr. Bayram Akça, Ahilik kültürü ve Anadolu’daki tarihi geçmişi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Bayram Akça’nın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban ise esnaflığın değerlerine ve meslek liselerinin önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

Sonrasında kürsüye gelen Milletvekili Yelda Erol Gökcan ise yaptığı konuşmasında “Ahilik kültürü yaklaşık 900 yıldır Türk sanat ve meslek hayatına yön veriyor. Ahilik kültürü dünyadaki ilk meslek örgütüdür. Tüm dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yıl önce bizim attığımız ahilik sisteminin kopyasıdır. Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye kalktığı iş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları, dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür.” ifadelerine yer verdi.

Son olarak kürsüye gelen Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, “Ahilik, ticareti ahlak ile buluşturan önemli bir düsturdur. Bugünkü modern dünyada mevcut olan, kalite, müşteri memnuniyeti gibi pek çok olgu ahilik kültüründen gelmektedir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, yılın ahisi seçilen Özcan Dayan’a kaftan giydirme töreni gerçekleştirildi. Ahilik haftası kapsamında ödül almaya hak kazanan esnaflar arasında MUTSO üyeleri Ayhan Çay ve Cemil Harput’a plaket takdim edildi.

Etkinlikler, mehter takımı konseri, meslek gösterileri, halk oyunları gösterileri ve ahilik pilavı ikramlarıyla sürdü.

734

Haber görselleri