Gün Kadınlar Günü


Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir panel düzenleyen MUTSO, kadınların hukuksal hakları, toplumsal cinsiyet farkındalığı ve kadın dostu kent konularında bilgilendirme yaptı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir panel düzenledi. 9 Mart Çarşamba günü MUTSO ev sahipliğinde düzenlenen panele, kadınlar başta olmak üzere, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karataş, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, “Kadınların hayatın her alanına eşit katılımı için siyaset, kamu, iş dünyası ve sivil toplumdaki tüm liderlere önemli sorumluluk düşmektedir. Bir taraftan kadınların eğitime, iş hayatına ve siyasete daha fazla nasıl katılabileceği üzerinde çalışılırken, diğer taraftan kadınların yaşam hakkının ciddi tehlike altında olması kabul edilebilir bir durum değildir. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlâlidir. Kadını toplumda şiddet riskine açık bir konuma iten tüm olumsuz koşulları ortadan kaldırılmalıdır. Kadına yönelik ürkütücü boyuttaki şiddete karşı kalıcı çözümler geliştirilmesi için kamu, iş dünyası ve sivil toplum daha etkili şekilde harekete geçmelidir. Kadına yönelik şiddete karşı mevzuat ve uygulamalar güçlendirilmeli, şiddet uygulayanı hiçbir şekilde mazur görmeyen caydırıcı bir anlayış hukuk alanında hakim kılınmalı. Kadınların ekonomiye katılımı yoksulluğun azalmasına, nesillerin daha sağlıklı yetişmesine, kurumsal yönetimin güçlenmesine katkı sağlar; milli gelir artışına ve büyümeye ivme katar. Kadın, toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının katılmadığı, kadının yok sayıldığı bir topluluğu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. Bütün bunların gerçekleşmesi ve devamlılığı için elbette kızlarımızın eğitimine önem vermemiz gerekiyor. Kızlarımızın eğitimi desteklenmeli, eğitim almayan kız çocuğu kalmamalıdır. Kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegâne koşuludur.” ifadelerine yer verdi.

Panel, Muğla Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve MUTSO Hukuk Müşaviri Avukat Cüneyt E. Özbayır’ın, ‘Kadının Hukuki Hakları’ konulu sunumu ile başladı. Özbayır’ın şiddetin boyutları, sınırları ve yasanın koruyuculuk kapsamı üzerine verdiği bilgilerin ardından; panelin katılımcıları arasında yer alan, Adana’da Şubat ayı başında platonik aşığı darp edildikten sonra hayatını kaybeden Türkan Sarıkaya’nın teyzesinin kızı Seren Gün, yaşanan acı kayıpları hakkında duygularını paylaştı. Yaşanan acıların tarifsiz olduğunu bunları yaşanmaması için dilek ve düşüncelerini aktaran Gün, katılımcıların duygusal anlar yaşamasına sebep oldu.

Avukat Cüneyt Özbayır’ın sunumunun ardından kürsüye gelen Kadın Girişimciler İl İcra Komitesi Başkanı Dr. Aslı Karataş, toplumsal cinsiyet kimlikleri ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunu günün anısına bir şiir ile sonlandıran Karataş, sonrasında kürsüyü Karya Derneği Başkanı, Öğretim Görevlisi Dilek Bulut’a bıraktı. ‘Kadın Dostu Kent’in ne olduğuna, kavram ve kapsamlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Muğla’nın eksik kalınan noktalarına da değinen Bulut, Muğla’nın Kadın Dostu Kent olabilmesi için yapılması gereken çalışmaları aktardı.

Panel günün anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

940