HIRVATİSTAN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU IVANA ZEREC MUTSO'YU ZİYARET ETTİ

Hırvatistan’ın İstanbul Başkonsolosu Ivana Zerec Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmeler ve ekonomi üzerine görüşüldü. Pandeminin ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere etkilerinin de konuşulduğu ziyarette, bu sürecin iki ülke iş dünyasının karşılıklı ilişkilerini en az düzeyde etkilenmesi noktasında neler yapılabileceğine ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu. Zerec Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ercan’a hikayesi Hırvatistan’a dayanan kravat hediye etti. Başkan Ercan’da Atatürk resmi baskılı kahve fincan takımını ziyaretlerinden dolayı Hırvatistan’ın İstanbul Başkonsolosu Ivana Zerec’e takdim etti.
Kravatın Hikayesi: Hikaye, Otuz Yıl Savaşları sırasında binlerce Hırvat askerinin Fransız Kral Louis XIV’e destek olmak için Fransa’ya gitmesiyle başlar. Geleneksel askeri üniformalı Hırvat askerlere eşleri ve kız arkadaşları tarafından savaşta bir sevgi işareti kırmızı eşarplar takılırmış. Hatta bu askerlerin bu eşarpları, savaş esnasında yaralanan askerlere turnike yapmak amacıyla da kullandıkları söylenirmiş. Paralı olarak tutulan bu Hırvat askerler, Fransız Kral tarafından çok sevilmiş ve bu kırmızı eşarplar Kral tarafından çok benimsenmiş. Dekoratif olarak da beğeni toplayan bu aksesuar Kral Louis tarafından Kraliyet toplantılarında da takılması zorunlu bir aksesuar haline getirilmiş ve Hırvat askerlerini de onurlandırmak için bu aksesuara Fransızca anlamıyla bağ anlamına gelen “La Cravate” adını vermiş.