İstihdamı Artırmak Adına Güçlü İşbirliği


Muğla’da istihdamı arttırmak ve girişimciliği desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdüren MUTSO ve İŞKUR, Muğla Valiliği ile bir protokol imzaladı. İmzalanan protokol kapsamında Muğla’da 400 kişiye Girişimcilik Eğitimi verilecek.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ve İŞKUR İl Müdürlüğü arasında Girişimcilik Eğitimleri protokolü imzalandı. 1 Şubat Pazartesi günü gerçekleştirilen imza törenine Muğla Valisi Amir Çiçek, Vali Yardımcısı Halit Deveci, Muğla Milletvekilleri Nihat Öztürk ve Hasan Özyer, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İŞKUR İl Müdürü İlyas Sarıyerli katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal İstihdam Stratejisi ve 10’uncu Kalkınma Planı kapsamında İmzalanan protokol ile 400 kişiye Girişimcilik Eğitimleri verilecek. Muğla genelinde yıl boyunca yapılacak bu eğitimlerde kursiyerlere günlük 20 TL cep harçlığı verilecek, eğitimcilerin ders ücretleri ödenecek, kursiyerlerin genel sağlık sigortaları da karşılanacak.

Protokolde konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, imzalanan protokol ile Muğla genelinde planlanan 400 kişilik girişimcilik eğitimi protokolü ile hükümetin işsizlere ve girişimcilere vereceği destek ve kredilere esas olacak girişimcilik eğitimi programını devreye sokacağını açıkladı. Muğla genelinde yıl boyunca yapılacak bu eğitimlerde kursiyerlere günlük 20 lira ücret verileceğini söyleyen Vali Çiçek, eğitimcilerin ders ücretlerinin ödeneceğini, kursiyerlerin genel sağlık sigortalarının da bakanlık tarafından karşılanacağını aktardı. İşgücü eğitimi kapsamında 2015 yılında Muğla’ya aktarılan ve harcanan kaynağın 43 milyon lira olduğunu belirten Vali Çiçek, “2016 birinci İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısını geçtiğimiz hafta içinde yaptık. Bu yıl içinde 108 çeşit meslekte 7 bin 201 vatandaşımızın istihdama dahil edilmek üzere eğitimi planlanmıştır. Kursiyerlerimize ödenecek yaklaşık 12 milyon liralık kaynak müdürlüğümüz hesabına gönderildi. 12 milyon liralık ikinci bir kaynak ise Mart ayında gönderilecek” dedi.

Milletvekili Özyer: “Organize Sanayi Bölgeleri İstiyoruz”

Protokol töreninde bir konuşma yapan Muğla Milletvekili Hasan Özyer şunları kaydetti: “Turizm sektöründe tüketilen ürünlerin üretileceği hayvancılık ve tarımda üretilen mamullerin işleneceği organize sanayi bölgeleri istiyoruz. Bugüne kadar Muğla’da hala bir organize sanayi bölgesinin hayata geçirilememesi Muğla için büyük bir kayıptır. Bana göre en az üç beş tane organize sanayi bölgesini hayata geçirmemiz lazım. Bu girişimcilik kursları ile bunların desteklenerek girişimciye, küçük işletme sahiplerine mutlaka o imkânları sağlamamız lazım.”
İmzalanan protokol ile müteşebbis yaratıldığını belirten Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, her genç girişimcinin kendi işini kurduğu zaman hibe olarak verilecek 50 bin liranın çok ciddi bir rakam olduğunu aktardı.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise “Bu kurslarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın eğiticilerin ücretlerini ödemesi ve kursiyerlere günlük harçlık vermesi bir ayrıcalık oluyor. Ülke olarak girişimciliğe önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için mutlaka girişimci sayısını arttırmamız gerekiyor. Oda olarak yine İŞKUR Muğla Müdürlüğü ile 8 işbaşı eğitim kursunda 195 kursiyerimizi mezun ettik. Girişimcilik eğitimi şu açıdan çok önemli. 50 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL de sıfır faizle alabilmek için bu eğitimleri almaları gerekiyor” ifade etti.

937