Karakuş EMITTİ'te Konuştu


Dünyada en büyük 5 büyük fuardan birisi olan ve bu yıl 20’ncisi düzenlenen 2016 EMITT Turizm Fuarı’nın açılışı, İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezinde Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından yapıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, “2016 yılında turizm sektörü ülkemiz açısından hem döviz geliri hem de istihdam anlamında çok önemli olacak” dedi.

İstanbul Beylikdüzü TUYAP Fuar alanında bu yıl 20’incisi düzenlenen, 2016 EMİTT Turizm Fuarı’nın açılışı görkemli bir törenle yapıldı.

Fuarın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Turizmden Sorumlu Başkan Vekili Tülin Ersöz, Muğla Valisi Amir Çiçek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Türk Turizm Yatırımcıları Derneği Sayın Fettah Tamince, ITE GroupPlc Bölge Direktörü Vincent Brain ve ITE Turkey Turizm & Seyahat & Moda Grup Direktörü Sayın Hacer Aydın, il valileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Açılış töreninde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, TOBB olarak turizm sektörüne ayrı bir önem verdiklerini ifade ederek, “Zira hem dünyada öne çıktığımız bir sektör, hem de en büyük rekabet avantajına sahip olduğumuz bir alan. Bunu sağlayanlarda işte burada bulunan yatırımcılarımız, işletmecilerimiz, tur operatörlerimiz, acentelerimiz, yani kısaca tüm müteşebbislerimiz. Başarılarından dolayı kendilerini özellikle tebrik ediyorum” dedi.

Sektördeki sorunları gündeme getirmek ve kamu idaresiyle istişare içinde çözmek amacıyla TOBB Türkiye Turizm Sektör Meclisi’nin aktif bir şekilde faaliyet gösterdiğine değinen Bülent Karakuş, geçmişte turizmi geliştirmeye yönelik alınan KDV oranının düşürülmesi, ecrimisil konusunda kolaylık sağlanması, turizm sektörünün kredi garanti fonu desteği kapsamına girmesi gibi önemli kararların, turizm sektör meclisinin öncülük ettiği çalışmalar sonucunda hayata geçirildiğini söyledi.
Karakuş, sadece Türkiye içinde değil, dünyada da Türk turizminin itibarını ve gücünü gösterdiklerini, TOBB’un Atlantik ile pasifik arasında iş dünyasının temsil edildiği tüm iş dünyası örgütlerinin yönetimine girdiğini, aynı etkinliği ve başarıyı turizm için de gösterdiklerini vurguladı.

TOBB Türkiye Turizm Sektör Meclisi Başkanı Osman Ayık’ın, Dünya Turizm Örgütü’nde Başkan Yardımcılığı görevine seçildiğini anımsatan Karakuş, “Artık dünya turizminin yönetiminde de söz sahibi haline geldik. 2016 yılında turizm sektörü ülkemiz açısından hem döviz geliri hem de istihdam anlamında çok önemli olacak. Bu nedenle, sektörümüzün en çok sıkıntı çektiği alanları tespit ediyor ve bunlara yönelik çözümler üzerinde çalışıyoruz. Sezon dışı dönemlerde istihdam maliyetlerinin azaltılması konusunda hazırladığımız çalışmayı Sayın Başbakanımıza sunduk. Otellerdeki istihdamın korunması açısından, hem iktisadi hem de sosyal yönü bulunduğunu özellikle vurguladık. Kendileri de konuya olumlu baktığını ifade etti ve gerekli talimatları verdi. İnşallah yakında bu konuda müjdeli haberler bekliyoruz. Böylelikle hem turizm tesislerinin açık kalması sağlanacak, hem de sektörde çalışanların belirli dönem işsiz kalması, eğitilmiş işgücünün kaybı önlenmiş olacak” dedi.

Bir diğer önemli konunun da turizm işletmelerine verilen enerji desteğinin sektörün haberi olmadan kaldırılması olduğunu belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, “Tesislerimiz mağdur duruma düşmüştü. Mevzuatın yeniden düzenlenerek mağduriyetlerin giderilmesini talep ettik. Tur operatörlerine uçak desteği verilmesi için bizim de desteklediğimiz bir adım atıldı. Ancak, uygulamada eksikler ve adil olmayan durumlar ortaya çıktı. Bu desteğin ülke ve mevsim ayrımı yapılmaksızın ve uçak koltuk kapasitesine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini ilettik” şeklinde konuştu.

SEKTÖRE YARAR SAĞLAYACAK ÖNERİLER

Sektöre fayda getirebilecek bazı önerileri de gündeme taşıyan Karakuş, “Rus turistlerin kimlikle giriş yapmaları, eğlence vergisine muafiyet getirilmesi, tahsis sürelerinin uzatılması, Turizm Teşvik mevzuatının yenilenmesi, yeni pazarlara ulaşım desteği verilmesi bu önerilerimizden bir kaçı” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, sunulan önerileri değerlendireceklerini belirterek, Karakuş’a teşekkür etti. Bakan Ünal konuşmaların sonunda ayrıca Karakuş’a bir de şilt takdim etti.

KARİA YOLU EMITT’TE

Güney Ege Kalkınma Ajansı standında fuara katılım sağlayan MUTSO, Karia Yolunun tanıtımına katkı sağlıyor. MUTSO adına fuarda görev alan AB, Dış Ticaret, Proje ve Raporlama Birim çalışanı Burcu Öztürk, 820 km. uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olma özelliğini taşıyan Karia Yolu hakkında fuar ziyaretçilerini bilgilendiriyor. Açılış töreninin ardından Muğla stantlarını gezen Muğla Valisi Amir Çiçek ve CHP Muğla Milletvekilleri Avukat Akın Üstündağ ve Prof. Dr. Nurettin Demir’in de aralarında bulunduğu heyet, MUTSO standını da ziyaret etti.

Bu yıl 70 bin metrekarelik 11 salonda, 4 bin 500 firmanın yer aldığı fuara 70’e yakın ülke katıldı. 31 Ocak Pazar akşamına kadar açık olacak EMITT, erken rezervasyon indirimleri, tatil çekilişleri, Türkiye’nin dâhil olduğu 70 ülkenin tatil destinasyonları tanıtımları ile seyahat tutkunları için öne çıkan bir buluşma noktası yaratıyor. Fuarda 100 binin üzerinde ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.

1060