KARİYER-IN MUĞLA’YA ULUSAL ÇAPTA KATILIM


IEEE MSKÜ Öğrenci Kolu ve TOBB Muğla GGK İl İcra Komitesi işbirliğinde düzenlenen Kariyer-in Muğla etkinliğine Türkiye’nin her yerinden 200’ü aşkın öğrenci katıldı.

IEEE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Öğrenci Kolu ve TOBB Muğla Genç Girişimciler Kurulu (GGK) İl İcra Komitesi ortaklığıyla düzenlenen Kariyer-in Muğla etkinliği Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)nın da destekleriyle gerçekleştirildi.

MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de 20 Nisan Cumartesi günü düzenlenen organizasyonda MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, TOBB Muğla GGK İl İcra Komitesi Başkanı Mehmet Yapıcı başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden 200’e aşkın öğrenci hazır bulundu. Etkinliğe MUTSO adına ayrıca Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Dişcigil ve Mehmet Çahan katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmaları kapsamında kürsüye davet edilen Rektör Çiçek şunları kaydetti: “Gelişen dünyayı hızla takip edebilmek konusunda iyi bir eğitimle ve cesaretli gençlerle başarıya ulaşmak mümkündür. Günümüzde yeniliklerin bir adım adım sonrasını hayal etmek mecburiyetindeyiz. Hayal kurmak ve cesaret başarıyı getirir. Bu kapsamda üniversitemiz yaratıcı fikirlere öncelik veriyor. Ufak dokunuşlarla sizlerin çok şey yapacağınıza inanıyoruz. Her türlü desteği vermek için biz hazırız.”

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ise, dünyada bilim, teknoloji ve duyarlılık alanındaki en büyük organizasyon olan IEEE Türkiye şubesi öğrenci kollarına bağlı IEEE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğrenci Kolu ile girişimciliğin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla TOBB bünyesinde faaliyetlerini yürüten Genç Girişimciler Kurulu İl İcra Komitesi ile geleceğe yön verici nitelikteki böylesine önemli bir organizasyonda bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları kaydetti: “Günümüzde gelinen noktada, neredeyse her meslek bilim ve teknolojiyle iç içe durumda. Ülkemizde yeni teknolojilerin genç arkadaşlarımız tarafından üretilmesi de gelişmişlik düzeyimize önemli katkılar sunacak, teknolojimizin geleceğini de teminat altına almış olacak diye düşünüyoruz. Günümüz dijital teknolojiler çağı. KOBİ’lerimizi, girişimci adayı gençlerimizi bizlerde dijital teknolojiler konusunda bilgilendireceğiz. Bu alanda başarılı olmuş iş insanlarımızı bu tür etkinliklerimize taşıyacağız. Kısacası teknolojik ilerlemede üstümüze ne düşüyorsa yapmak istiyoruz. Bunun içindir ki, öne çıkan sektörlerin uzman ve yetkili isimlerini bu gibi etkinliklerde bir arada görmeyi bir kazanım olarak görüyoruz. Ayrıca yine bu birliktelikler, il dışından gelen konuklar ile şehrimizde bulunan kişilerin, sektöründe başarı sağlamış isimlerle yakın temasa geçmelerini de sağlamış olacak. Burada edinilecek olan bilgiler ve tespitler, girişimcilik ruhunu arttıracak ve bu yönde yeni girişimcilerin de ortaya çıkmasına sebep olacak. Hatta gençlerimizi öğrencilik çağlarında iş hayatına hazırlamak adına önemli bir adım da atılmış olacak. Kariyer-in Muğla gibi organizasyonlar ilimizin tanıtımına da katkı sağlayacaktır. İlimiz sadece doğası ve turizmiyle değil, bilim ve teknolojisiyle de anılmaya başlansın istiyoruz ve diliyoruz ki, teknoloji dünyasının kalbi bundan sonraki yıllarda Muğla’da atsın. Bilim ve teknoloji camiası Muğla’ya gelmek için birbiriyle yarışsın.”

Son olarak kürsüye davet edilen TOBB Muğla GGK İl İcra Komitesi Başkanı Mehmet Yapıcı ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Muğla Ticaret ve Sanayi odası aşta olmak üzere organizasyona destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerine başladı. Etkinliğin her aşamasında özveri ile çalışan IEEE MSKÜ Öğrenci Koluna ayrıca tebriklerini iletti. TOBB Genç Girişimciler Kurulu hakkında kısaca bilgi veren Başkan Yapıcı, “Amacımız eğitiminin ardından girişimcilik yapmak isteyen arkadaşlara şirketleşme ve markalaşma sürecinde yol gösterici ve yardımcı olmak.” dedi. “Bugün burada ağırladığımız konuşmacılarımızın her biri alanında uzman ve belli bir tecrübe ve başarının sonucunda bizimle birlikteler. Ayırdıkları kıymetli zaman için kendilerine teşekkür ediyoruz. Girişimcilik fikrine yön ararken fikir edinmek isteyen herkese bir ışık olacağına inanıyorum.” diyen Başkan Yapıcı, girişimci adayı öğrencilere tavsiye niteliğinde şunları aktardı: “Üç temel konu var; birincisi çalıştığınız alanda kendinizi devamlı güncellemeli ve bilgi donanımınız ile karşınızdakini her zaman etkileyecek seviyede olmalısınız. Bunun içinse işin mutfağında yetişmek çok önemli. Yaptığı işi, çalışanlarından öğrenen bir patronun ayakta kalması çok zordur. İkinci konu olmazsa olmazımız kapital. Şirketi kurmak için gerekli olan ve ilk nakit akışını sağlayıncaya kadar bize gerekecek olan paranın temini ve yönetimi. Bence buradaki problem paranın bulunmasından ziyade nasıl yönetildiğidir. Kapital; aile, hibe, kredi, birikim gibi birçok yoldan temin edilebilir. Fakat bu parayla yapılacak olan doğru veya yanlış hamleler sizin kaderinizi belirleyecektir. Üçüncü ve benim için en önemlisi ise dürüst insan ve dürüst tüccar olabilmek. Diğer iki konu yani tecrübe ve para zamanla kazanılabiliyor. Fakat düzgün iş ahlakı ve dürüst ticaret yapabilme yetisi sonradan oluşmuyor. Müteşebbis işine ilk başta ne kadar dürüst başlar, çalışanlarına ve müşterilerine karşı samimi olursa işleri de o kadar rast gidiyor.”

Açılış konuşmalarının ardından kendi alanlarında uzman sekiz konuşmacı, öğrencilere hitaben sahneye gelerek, bilgi birikimlerini, deneyimlerini ve tavsiyelerini öğrenciler ile  paylaştı.

Öğrenciler ayrıca, organizasyon çerçevesinde stant kuran firmalar ile görüşerek, sektörleri hakkında bilgi alma fırsatı yakaladı.

1024

Haber görselleri