KOZMETİK VADİSİ TANITILDI


KOZMER ve Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde, Koordinatörlüğünü KOZMER Kurucu Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir’in yaptığı Kozmetik Vadisi proje bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) bünyesinde Prof. Dr. Nazan Demir’in girişimiyle altı yıl önce kurulan, Türkiye’nin ilk Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER) ve Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde yürütülen, Kozmetik Vadisi proje bilgilendirme toplantısı ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri, çevre mahalle Muhtarları ve yöre halkının katılımları ile Yerkesik’te yapıldı.

Koordinatörlüğünü KOZMER Kurucu Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir’in yaptığı projenin tanıtım toplantısına TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan’da katıldı.

Toplantıda Kozmetik Vadisi Projesi hakkında konuşma yapan proje koordinatörü Prof. Dr. Nazan Demir, “Üniversite, sanayi ve halk işbirliği içerisinde yöresel kalkınmaya doğrudan destek sağlamak amacıyla Yerkesik dahil 16 mahalleyi içine alan Kozmetik Vadisi Projesi ile bölgemizde var olan endemik bitkileri ekonomiye kazandırarak, bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak, özellikle kadınlarımıza istihdam alanı yaratmak, sentetik kimyasallar yerine doğal hammaddeler kullanmak suretiyle halk sağlığının korunmasına katkı sağlamak, milli ve yerli bir üretimle önce ülke pazarında sonra dünya pazarında yerimizi almayı hedeflenmektedir. KOZMER olarak bu bakış açısıyla yöre halkı ile birlikte işbirliği yaparak projeyi hayata geçirmek üretmek kazandırmak istiyoruz. Kozmetik Vadisi Projesinde, nitelikli yerli ve katma değeri yüksek sürdürebilir üretim, müzeler, akademiler, alternatif turizm, sağlık turizmi butik geleneksel üretim atölyeleri oluşturulup, Festivaller düzenlenerek, ekonomiye, eğitime sanata, kültüre destek olacak ve bu proje ile yöre halkı beklediği ekonomik kalkınmayı yakalayacaktır.” dedi.

Sümbülden papatyaya, anemondan zambağa, yaseminden lavantaya kadar farklı renk ve kokudaki çiçeklerin laboratuvar ortamında parfüm başta olmak üzere doğal kozmetik ürünlere dönüştüğünün altını çizen Prof. Dr. Nazan Demir, “KOZMER tarafından toplanan endemik bitki türleriyle, kozmetik ürünler, aromatik yağlar, bitkisel çaylar ve parfüm yapılıyor. Sistemin atıkları bile biyokütle olup bunlar bile çok farklı ürünlere dönüşme potansiyeline sahiptir. Bu sektörde ithalatçı olan ülkemize akademik destek sağlamak için yola çıktık. Merkezimizin kuruluş vizyonu bu. Sanayicilerimize ve üreticilerimize her türlü akademik desteği vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

963

Haber görselleri