KVKK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI


MUTSO, üyelerine yönelik Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında  bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

 Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) üyelerine yönelik 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında  gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılması gerekenlerin, gerçek yada tüzel kişiler olarak kanunun getirmiş olduğu sorumluluklar ve Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi (VERBİS)’ne kayıt süreçleri hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 26 Kasım Salı günü düzenlenen toplantıya, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Öcal ve Hasan Şahin, Oda üyeleri ile personel katıldı.

Toplantıda konuşma gerçekleştiren MUTSO Başkanı Ercan şu sözlere yer verdi: “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler, çalışmalarımızı üyelerimizin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yön vermeye hassasiyet göstermekteyiz. Öncelikle sizlerden isteğimiz sizlerin ve firmalarınızın ihtiyacı olan eğitim, toplantı ve çalışmaları bizlere iletmeniz olacaktır. Bunun için bize pek çok farklı kanal ile ulaşmanız mümkün. Odamız web sayfamızda bulunan canlı destek hattı üzerinden bize yazabilirsiniz. Basın Halkla İlişkiler Birimi ve Eğitim Birimi sorumluları ile yüz yüze yada telefon aracılığıyla görüşmeniz mümkün. Bağlı olduğunuz meslek komitelerinize aktarabilir, bizlere ulaşabilirsiniz. Sizler talep edin, bizler talepleriniz doğrultusunda çözüm üretelim. Kişisel veri, anayasa mahkemesi tarafından bir kişiye ilişkin bütün bilgileri ifade etmektedir. Kişisel veri, adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yeri gibi bireyin sadece kimliğini ortaya koyan bilgiler değil; telefon numarası, plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, e-posta adresi, tercihler, aile bilgileri, sağlık bilgileri gibi kişiyi doğrudan veya dolaylı olarak belirlenebilir kılan tüm verilerdir. Toplantıda kişisel verinin işlenmesi noktasında yasal sorumluluk, çerçeve ve sınırlılıkların görüşülecektir”

Toplantı kapsamında ASKA Veri İşleme Koruma ve Danışmanlık A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Sami Kabadayı ve Avukat Ece Kapanözgil tarafından kişisel veriye ilişkin temel kavramlar, veri işleme şartları ve açık rıza, veri sorumlusunun yükümlülükleri, yaptırımlar, ilgili kişinin hakları konularında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Kişisel Veri Nedir?

Kişisel veri, Anayasa Mahkemesi tarafından “belirli veya kimliği belirlenebilir olmak şartıyla, bir kişiye ilişkin bütün bilgileri ifade etmektedir. Bu bağlamda adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yeri gibi bireyin sadece kimliğini ortaya koyan bilgiler değil; telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, IP adresi, e-posta adresi, hobiler, tercihler, etkileşimde bulunulan kişiler, grup üyelikleri, aile bilgileri, sağlık bilgileri gibi kişiyi doğrudan veya dolaylı olarak belirlenebilir kılan tüm veriler” şeklinde tanımlanmıştır.

Kişisel Verinin İşlenmesi Nedir?

Kişisel verinin işlenmesiyse kısaca; kişisel verilerin herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla fiziksel ya da elektronik olarak elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem şeklinde tanımlanabilir.

 VERBİS Nedir?

Veri Sorumluları Sicili (VERBİS), veri sorumlularının kayıt olmak zorunda oldukları ve veri işleme faaliyetleri ile ilgili bilgileri beyan ettikleri bir kayıt sistemidir. Veri sorumlularının, Kurulun gözetiminde Başkanlık tarafından tutulmakta olan Veri Sorumluları Siciline kaydolmaları zorunludur. Dolayısıyla veri sorumlularının kimler olduğunun kamuya açıklanması ve bu yöntemle kişisel verilerin korunması hakkının daha etkin şekilde kullanılması hedeflenmektedir.

673

Haber görselleri