MENTEŞE KENTSEL SİT ALANI İÇİN TURİST REHBERLERİNE VERİLEN EĞİTİMİN SONUÇ RAPORU AÇIKLANDI


MUTSO ile MUTRO ortaklığında, MTP paydaşlığında geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ‘Menteşe Kentsel Sit Alanında Turist Rehberliği Eğitimi’nin sonuç raporu MUTSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda açıklandı.

Menteşe Kentsel Sit Alanı’nı, bir turizm destinasyonu haline getirmek amacıyla; Muğla Tanıtım Platformu (MTP) öncülüğünde, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Turist Rehberleri Odası (MUTRO) ortaklığında, GEKA 2021 yılı teknik destek programı kapsamında Muğla’nın 13 ilçesinde faaliyet gösteren 60 turist rehberine yönelik gerçekleştirilen ‘Menteşe Kentsel Sit Alanında Turist Rehberliği Eğitimi’nin sonuç raporu MUTSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda açıklandı. 23 Mart Çarşamba günü düzenlenen toplantıya, Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Başkan Yardımcısı Levent Ünver, MSKÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cafer Topaloğlu, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Filiz Karacaağaç, MUTRO Başkan Yardımcısı Feriştah Ölmez Şölener ile kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Başkanı Ercan; “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Menteşe Belediyesi, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İle TÜRSAB ile birlikte 2019 yılında Muğla Tanıtım Platformunu hayata geçirdik. Bu platformu oluşturmaktaki amacımız Arasta bölgesinden başlamak üzere kentsel sit alanının yaşatılması ve canlandırılması, kültürel dokunun ve kültürel değerlerin korunması, sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla gelişiminin ve tanınırlığının sağlanması suretiyle Menteşe ekonomisinin canlandırılması oldu. Muğla Tanıtım Platformu bu süre zarfında, amacı doğrultusunda oldukça sağlam ve güçlü adımlarla ilerlemekte.  Bugün bu toplantının gerekçesi olan Menteşe Kentsel Sit Alanında Turist Rehberliği Eğitimi de yine bu platformun mihmandarlığında, Odamız ile Muğla Turist Rehberleri Odası işbirliğinde hayata geçirilmiştir.  GEKA 2021 yılı teknik destek programı kapsamında destek alan bu eğitim kapsamında Muğla’nın 13 ilçesinden 72 turist rehberine 5 gün süreli eğitimler verilmiştir. Burada yine amacımız elbette, Muğla kentsel sit alanı bölgesi olarak adlandırılan, Arasta, Saburhane bölgesinin turizme kazandırılmasının ilk ayağı olmasıydı.  Bugün burada yapılacak olan sunum ile 5 gün süren eğitimlerin sonuç raporu bizlere aktarılacak. Tarihi zenginleri ve kültürel mirasıyla Muğla Menteşe’nin turizmden hak ettiği payı alması yolunda son derece kıymetli olan bu raporun, bundan sonra atılacak adım ve çalışmalarda ışık olacağına inanıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Başkan Ercan’ın ardından kürsüye gelen MTP Temsilcisi Gürkan Tetik ise; “Biliyorsunuz 2019 yılında tüm kurumların işbirliği yapması sonucunda bu platformumuzu oluşturduk. Bununla beraber ikinci rehber eğitimizi yapmış bulunmaktayız. Tabi bu noktada ev sahipliği yapan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na, transfer ve yemek ikramları için Menteşe Belediyesi’ne ve yine transferlerden dolayı verdiği desteklerden dolayı Muğla Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum. Bizim bu yapmış olduğumuz etkinlikler 2021 yılında devam etti ama pandemi sürecinde yarım kaldı. 2022 yılında ise pandeminin inşallah son bulmasıyla beraber amacımız festivallerle bunu taçlandırmak ve bu çalışmaların devamını getirmek.” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Gümüş şu ifadelere yer verdi: “Bugün burada Menteşe’de Menteşe sınırları dahilinde kültür turizminde nasıl faydalanabiliriz çalışmaları kapsamında bulunmaktayız. Gerçekten Menteşe’miz tarihiyle, doğal güzellikleriyle, sit alanındaki eski Muğla’sıyla, Karabağlar Yaylasındaki doğa sitiyle bütünleştiği zaman baktığınızda gerçekten görülmesi gereken geçmişten bugüne kadar korunmuş en iyi illerin başında geliyor. Bu noktada deniz, kum, güneş ile deniz turizmiyle çok ön plana çıkmış olan ilçelerimizden coğrafi olarak da merkez konumunda olan  ve gerçekten tarihiyle de  bu noktada bulunan merkezimizi Menteşe’mizi nasıl tanıtabiliriz, 81 ilden gelen yaklaşık 40 bin öğrenci ile nasıl irtibatlı hale gelebiliriz. Bunu sizlerle ve sivil toplum örgütleri ile beraber yapıyoruz. Özellikle Muğla Tanıtım Platformu bu noktada gerçekten Muğla’da yaşayan genç arkadaşlarımızla birlikte bir araya gelerek kurduğu platformla sivil toplum örgütleri ve devlet kurumlarıyla beraber artık Menteşe yavaş yavaş kültür turizminde ön plana çıkmaya başladı.

Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay turizmin çok yönlü bir hadise olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Menteşe ilçesi içindeki güzergahta tanıtım faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla  rehberlerimize verilen eğitimin sonunda belgelerin tanzimi ve dağıtımı için buradayız. Turizm de olmazsa olmazı dünyanın kabul ettiği bir şey var gittiğiniz yerin güvenli olması lazım, ulaşılabilir olması lazım, gittiğinize değecek bir şey olması lazım. Muğla’da bunlar var. Kent yönetiminin içinde Menteşe ve Arasta bölgesi çok önemli. Oradaki tabela birliğinden görüntü kirliliğinin izaha edilmesine klimaların toparlanmasına kadar birçok şeyi içinde barındırıyor. Bütün bunları büyük bir projenin içinde aşamalandırarak yapabiliriz.  Biz valilik olarak bunun yanındayız.”

Eğitim koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Filiz Gümüş Dönmez kürsüye gelerek eğitimin sonuç raporunu açıkladı.

Raporda eğitimde elde edilen öneriler şu şekilde açıklandı:

  • Rotaların Sınıflandırılması,
  • Rota Başlangıç ve Bitiş Noktaları,
  • Tur Otobüsleri İçin Atatürk Heykeli’nin iniş biniş noktası,
  • Ziyaret Noktalarının açık olması,
  • Hacı Kadı Evi’nde Yörük Türküleri, Yörük Oyunları, Yörük Yemeklerinin süreklilik arz etmesi,
  • Yöresel ürün/yemek satışı yapan esnafların Arasta’da faal hale getirilmesi,
  • Menteşe’ye yönelik hediyelik eşyaların tasarlanması,
  • Muğla Kent uygulamasının güncellenmesi,
  • Karekod destekli rota haritalarının oluşturulması,
  • Taşıma kapasitesine uygun olarak 27 kişilik grupların oluşturulması,
  • Muğla Müzesi- Turolian Fosil Eserleri- “fosil buluntular” teması
  • Rumlar için Paskalya kutlamaları- Asar Dağı,
  • Yer-yön tabelalarının yenilenmesi ve bütünlük arz etmesi,
  • Ziyaret noktaları için bilgilendirme panoları,
  • Rotaların broşürlerinin basılması.

453

Haber görselleri