MERMER SEKTÖRÜNDE İSG KONUŞULDU


MUTSO, sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştirdiği üye eğitimlerine bir yenisini ekleyerek, “Muğla Mermer Firmalarında İş Kazaları Ve Proaktif Önlemler ‘Vaka Analizleri İle İrdelenmesi’” konulu bir eğitim düzenledi.

Pandemi döneminde yüz yüze eğitimlere ara vererek online eğitimlere ağırlık veren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), maske ve mesafe kurallarına hassasiyet göstererek yüz yüze eğitimlere yeniden başladı.

Üye eğitimleri kapsamında, sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik belirlenen eğitimlere yenisini ekleyen MUTSO, 20 Ekim Çarşamba günü “Muğla Mermer Firmalarında İş Kazaları Ve Proaktif Önlemler ‘Vaka Analizleri İle İrdelenmesi’” konulu bir eğitim düzenledi. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları Fatih Kısacık, Barış Yuca, Mehmet Şahbaz tarafından verilen eğitimlerin açılışında bulunan, MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kayacık şu ifadelere yer verdi: “Konumu itibariyle turizm şehri olarak anılan Muğla bugün artık belli bir düzeye taşıdığı madencilik ticaretiyle sanayi şehri olarak da ön plana çıkıyor. Mermercilik ilimizde lokomotif sektör görevini üstleniyor. Mermercilik sektörü, çalışma şartları bakımından tehlikeli ve zor meslek grupları arasında yer alıyor. Bu sebeple de iş sağlığı ve güvenliği bakımından da çok hassasiyet ve profesyonellik gerektirmekte. Muğla’da, özellikle son 15 yılda büyük bir gelişme kaydeden mermercilik sektörü ilin ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. Bugün ulaşılan noktada mermer ve doğal taş sektöründe 10 bin civarında kişiye istihdam sağlanıyor. Sektör çalışanlarının yöre insanından oluşması ve kendi yörelerinde çalışıyor olmaları, köylerin hem kendine has yaşam dokusunu koruyor hem de köylünün üretimde yer alması bakımından katkı sağlıyor. Biz MUTSO olarak Muğla Beyazı Mermeri’ne coğrafi işaret alarak ilimize bir marka daha kazandırmış olduk. Bu konudaki çalışmaları çok önemsiyoruz. Son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği yasası çıkmasından sonra özellikle çok sayıda mevzuat düzenlemesi, yasalar, yönetmelikler çıkartarak mevzuat konusunda oldukça yüksek standartlarla uygulamalara kavuşuldu. Ancak mevzuat düzenlenmelerini çıkartmak, sorunu çözmek için yeterli gelmeyebiliyor. İş dünyasında yine çok sayıda teknik alt yapılar, güvenlik önlemlerine ilişkin düzenleyici ekipmanlar, koruyucu ekipmanlar konusunda da işverenlerin bilinçli olması gerekiyor. Aslında sadece eğitim almak, önlem almak da yeterli değil. Önemli olan bu alınan bu bilgileri ve önlemleri hayata geçirebilmek. Şunun farkında olmalıyız; iş sağlığı ve güvenliği sadece çalışanı değil, aynı zamanda işi de koruyor, işyerini koruyor, işvereni de koruyor ve ülkemizin ekonomisini de koruyor.”

Açılış konuşmalarının ardından iş güvenlik uzmanları tarafından sektör temsilcilerine ve katılımcılara, Türkiye’de İş Sağlığı Güvenliği (İSG) mevzuatının gelişimi, iş kazasının oluş nedenleri, meslek hastalığı, işverenin ve çalışanların yükümlülükleri, mermer ocaklarında İSG, mermer fabrikalarında İSG konularında interaktif bir eğitim gerçekleştirildi.

419

Haber görselleri